Politikė pasidžiaugė, kad dalis kolegų Seime projektą palaikė.

„O tai, kad opozicijos darbas oponuoti... Nieko nepadarysi“, – po balsavimo komentavo M. Danielė.

Visgi ji teigė nemananti, kad jos viešas prisipažinimas apie kadaise vartotus narkotikus galėjo turėti įtakos balsavimo rezultatams.

„Teisės ir teisėtvarkos komitetas dabar parengs kitą įstatymo projektą ir jis grįš į Seimo salę“, – patikino projekto autorė.

Ji patvirtino, kad partijoje bus kalbama apie likimą koalicijoje. Šis įstatymo projektas buvo vienas esminių Laisvės partijos programoje.

„Manau, kad apie tai bus kalbama“, – sakė M. Danielė.

Ji nenorėjo svarstyti, ar partija galėtų tikrai pasitraukti iš valdančiosios koalicijos.

„Negaliu dabar atsakyti, bet manau, kad bus tikrai kalbama apie tai, kaip toliau dirbti koalicijoje“, – teigė parlamentarė.

Landsbergis: čia rimtas teiginys

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis po balsavimo teigė, jog M. Danielės išsakytų teiginių dar negirdėjo.

Anot politiko, tai yra „rimtas teiginys“.

„Čia rimtas teiginys. Reikės kalbėtis, jaučiu, kad kolegos, koalicijos partneriai labai rimtai dirbo šiuo klausimu, telkė palaikymą, dėstė argumentus, labai daug ir nuoširdžiai dirbo. Daugelis žmonių buvo įtikinę ne dėl kokių nors politinių aplinkybių palaikyti, bet dėl to, kad tai yra labai svarbus klausimas. Ir kai Seime nepavyksta, yra apmaudu.

Galima grįžti, nes Seimas apsisprendė tai grąžinti į komitetą toliau tobulinti, galima gal žiūrėti, teikti mažesnėmis dalimis tą įstatymą, gal palaikymo taip būtų daugiau“, – Seime žurnalistams sakė TS–LKD vadovas G. Landsbergis.

Paklaustas, ar gali kilti grėsmė valdančiajai koalicijai, politikas pirštu bedė į kolegų pareiškimus.

„Jei kolegos tokius teiginius teigia, tai tikrai reikės sėsti kalbėti, ką jie turi galvoje. Teiginys yra rimtas“, – ketvirtadienį Seime sakė užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.


Armonaitė: Seimas keisti Lietuvos nenori

Laisvės partijos lyderė po balsavimo feisbuke rašė ir konstatavo, jog Seimas keisti Lietuvos nenori.

„Ką tik paskutiniame balsavime nepritarė mūsų iniciatyvai Lietuvoje iš esmės pakeisti psichoaktyvių medžiagų vartojimo prevencijos politiką. Sunku patikėti, bet 65 Seimo nariams (kurie balsavo prieš arba susilaikė) vis dar yra OK, kad sistema primena sovietinius metodus, kai priklausomas žmogus keliauja į įkalinimo įstaigą, o ne pas specialistus. Kai pagautam su žolės suktine jaunam žmogui gresia laisvės atėmimas, o pritaikyta baudžiamoji atsakomybė lieka kaip dėmė visam gyvenimui. Jie po balsavimo tam plojo. Tiesiog makabriška“, – feisbuke rašė politikė.

A. Armonaitė rašė, jog gaila, kad nepaisant „metus trukusių diskusijų ir įrodinėjimų paskutinėje stadijoje vis dar liko daugybė Seimo narių, kurie tiki prietarais ir senais stereotipais, o ne mokslu ir žiniomis“.

„Aišku, nuostabu matyti, kad net 61 žmogus palaikė, keitė savo nuostatas, įrodinėjo kolegoms ir dalinosi argumentais. Seimas pavedė Teisės teisėtvarkos komitetui parengti naują redakciją. Procesas tęsiasi. Lietuva keičiasi, ilgainiui pasikeis ir Seimas“, – feisbuke rašė A. Armonaitė.

Kiek vėliau žurnalistams balsavimą komentavusi A. Armonaitė teigė, kad Seime yra daug žiaurių žmonių.

„Seime yra daug žiaurių žmonių, kuriems atrodo normalu, kad priklausomybe sergantis žmogus yra vežamas į įkalinimo, o ne gydymo įstaigą pas specialistus, kuriems atrodo, kad yra normalu, jei esi jaunas ir padarai gyvenime klaidą, visam gyvenimui yra uždedamas kriminalizavimo štamas“, – sakė A. Armonaitė.

Ji neslėpė liūdesio dėl balsavimo rezultatų, tačiau pasidžiaugė, jog 61 Seimo narys palaikė projektą.

„Procesas nesibaigė, bet žiaurumą keisti sunku“, – sakė politikė.

A. Armonaitė teigė, kad Laisvės partija įsivertins balsavimą.

„Bet mes dabar valdome pandeminę situaciją, yra kiti dalykai, kurie yra labai svarbūs“, – pažymėjo partijos pirmininkė.

Jos teigimu, jos vadovaujama politinė jėga siekia, kad jų programa „eitų į priekį“.

Saudargas: galbūt ėjimas į balsavimą buvo kiek skubotas

Vienas iš susilaikiusiųjų balsavime – krikdemas Paulius Saudargas. Jo teigimu, dėl dekriminalizavimo visada buvo diskusija.

„Niekada neslėpėme savo nuomonės, aš visada sakiau, kad esu skeptiškas šio įstatymo atžvilgiu, sakiau, kad reikia stiprinti prevencijos dėmenį. Ne po to kovoti su pasekmėmis, skirti reabilitacijai lėšų, kas irgi labai svarbu ir reikia daryti, bet jei jau ką nors keičiam, turėtume vis tik stiprinti prevenciją, įgalinti teisėsaugą užkardyti narkotikų platinimą“, – sakė P. Saudargas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Teisės ir teisėtvarkos komitetas parengs naują įstatymo variantą.

„Greičiausiai bus parengtas naujas įstatymo variantas, kuriam, aš tikiuosi, bus daugiau palaikymo, tačiau jis atlieps platesnį žmonių ratą“, – komentavo TS-LKD narys.

P. Saudargo nuomone, reikia stiprinti atgrasymą nuo narkotinių medžiagų vartojimo.

„Tai gali būti ir baudos, ir bendradarbiavimas su teisėsauga. Biudžete turime ieškoti lėšų ne tik reabilitacijai, bet turbūt ir teisėsaugos stiprinimui šioje srityje“, – sakė Seimo narys.

Jo nuomone, ėjimas į balsavimą „galbūt buvo kiek skubotas“.

„Manau, kad ši diena Seime ir taip yra pakankamai įtempta. Nedaug laiko praėjo nuo svarstymo stadijos, vis tik tai įstatymas, keliantis nerimą, diskusiją visuomenėje. Tai, aš manau, buvo galima dar šiek tiek padiskutuoti viduje, teikti pataisas kartu pečius surėmus ir tokiu atveju galbūt tas balsavimas būtų šiek tiek kitoks“, – pridūrė P. Saudargas.

„Yra narių, kurie kelia klausimus. Ir po ankstesnių balsavimų kėlė tuos klausimus, tai nariai kalba apie tai. Man, kaip partijos pirmininkei, natūralu, kad bus lūkestis, jog mes diskutuotume su nariais“, – pridūrė A. Armonaitė.

Už projektą balsavo 61 Seimo narys, prieš – 58, o susilaikė 7 parlamentarai.

Iš valdančiųjų atstovų prieš balsavo konservatorius Audronis Ažubalis, susilaikė Laurynas Kasčiūnas, Paulius Saudargas.

Balsavime nedalyvavo konservatoriai Arvydas Pocius, Algis Strelčiūnas, Valdas Rakutis, Vilija Aleknaitė Abramikienė ir Justinas Urbanavičius. Taip pat liberalas Viktoras Pranckietis, Romualdas Vaitkus, Juozas Baublys, Ričardas Juška ir Jonas Varkalys.

Parlamentarės M. Danielės inicijuotomis pataisomis siūlyta perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso į Administracinių nusižengimų kodeksą. už pirmą nusižengimą vartojant mažo kiekio narkotines medžiagas būtų numatyti baudų dydžiai nuo 50 iki 250 eurų, o už pakartotinį nusižengimą – nuo 200 iki 350 eurų. Už medžiagų disponavimą numatyta 50-350 eurų bauda. Už pakartotinį tokį nusižengimą – bauda nuo 300 iki 500 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (713)