Politikė neslėpė besitikinti, kad papildomos sankcijos Aliaksandro Lukašenkos režimui bus įvestos.

„Aš manau, kad Lukašenka pats daro viską, kad gautų pagal nuopelnus – visi vis daugiau ir daugiau tai supranta“, – „Info dienai“ trečiadienį sakė R. Juknevičienė.

Labiausiai, pasak jos, kalbama apie sankcijas neteisėtus migrantus skraidinančioms avialinijoms.

„Kad šalys, kurios padeda aptarnauti tą kontrabandą žmonėmis, o taip dabar daugelis vadina šią situaciją, kad prasidėtų rimta kalba ir kad kuo greičiau būtų sankcionuojama „Belavia“ ir visa tai, kas susiję su skrydžiais į Minską“, – komentavo europarlamentarė.

R. Juknevičienė teigė, kad sunku vertinti, kokios sankcijos režimą paveiks labiausiai.

„Vis tiek kada nors jį paveiks – čia ilgalaikis procesas. Nemanau, kad čia yra artimiausių dienų procesas, bet tai, kad kai kurios ES valstybės nuomoja lėktuvus „Belaviai“, nors ir privačios kompanijos, bet tai nėra normalu“, – sakė politikė.

Ji taip pat kalbėjo ir apie kitų valstybių avialinijų organizuojamus skrydžius į Minską.

„Ir šiaip Lukašenką reikia izoliuoti apskritai. Žinoma, daugelis kalba apie tai, kad už Lukašenkos stovi Putinas ir be Putino paramos, pritarimo tokie dalykai nebūtų daromi“, – konstatavo R. Juknevičienė.

Politikės teigimu, Lietuvai yra paskelbtas karas.

A. Lukašenka ir V. Putinas

„Yra karas paskelbtas. Yra daug nerimo, kad ta situacija nebūtinai gerės, nežinia, ką sumąstė Kremlius – kokio ilgumo ir kokį čia karą sumąstė. Jau dabar matome, kad jie labai aktyviai įsikišo su pagalba skleidžiant dezinformaciją“, – pastebėjo europarlamentarė.

Ji akcentavo, kad reikia įsidėmėti, jog neteisėtų migrantų antplūdį organizuoja abiejų šalių režimai – ir Baltarusijos, ir Rusijos.

„Vis tiek galutinis rezultatas bus toks, kad tie režimai ir Lukašenka žlugs. Klausimas, kiek aukų dar bus, kiek bėdų dar bus. Aišku, situacija bloga, aišku, kad nepakankamai buvo nubaustas Lukašenka po 2020 metų rinkimų – nebuvo jis pakankamai užkardytas. Gali būti, kad dėl to ir mokame tam tikrą mokestį“, – komentavo R. Juknevičienė.

Politikė pakartojo esanti įsitikinusi, kad A. Lukašenka veikia tik su V. Putino pagalba.

„Lukašenka apskritai nei kelių dienų neišgyventų, nebūtų tuo, kuo dabar yra – valdžios uzurpatoriumi, jei nebūtų paramos iš Kremliaus ir nebūtų jo sulaukęs iškart, dar 2020 metais“, – sakė Europos Parlamento narė.

Jos nuomone, Lietuva ir Lenkija turi tęsti kovą prieš neteisėtą migraciją.

„Gaila, aišku, turiu pripažinti, kad ir šiandien dienos debatuose didelė dauguma politikų į kairę, ideologinių kairiųjų Europos Parlamente turbūt visiškai neadekvačiai supranta situaciją, kalba apie visiškai kitus dalykus. Pagal juos, turime atsiverti ir priimti visus.

Aš ir visi supranta, gaila žmonių, tačiau jie kategoriškai nepritaria nei neįsileidimo politikai, nei sienos statymui, tačiau jau yra daug blaivaus vertinimo, kad nėra kito kelio kaip sienos statymas ir šiandien buvo kalbama, kad ES turi padėti mums tą sieną pastatyti“, – sakė R. Juknevičienė.

Politikė ragino prisiminti, kad tai nėra vienadieniai režimai.

„Klausimas, kokios strategijos bus laikomasi – ar dialogo su nusikaltėliais, tuo pačiu Putinu, ar bus imamasi to, kaip buvo Šaltojo karo laikais, sulaikymo strategijos“, – svarstė europarlamentarė.

„Bet šiandien mes turime pasiruošti ilgalaikiam stovėjimui, gynybai ir baigti turėti kokias nors iliuzijas“, – pabrėžė R. Juknevičienė.

Ji teigė, kad Europa nepralaimi.

„Nepralaimim. Pralaimės Putinas, jau dabar jis pralaimėjo ukrainiečius, pralaimės baltarusių paramą. Ilgalaikėje perspektyvoje pralaimės šios diktatūros, Europoje jų iš principo negalės būti – aš tikiu, kad dar mano gyvenime“, – pridūrė R. Juknevičienė.