Už projektą balsavo 61 Seimo narys, prieš – 58, o susilaikė 7 parlamentarai.

Iš valdančiųjų atstovų prieš balsavo konservatorius Audronis Ažubalis, susilaikė Laurynas Kasčiūnas, Paulius Saudargas.

Po dar vieno balsavimo buvo nuspręsta šį įstatymo projektą grąžinti Teisės ir teisėtvarkos komitetui, parengti naują redakciją.

Balsavime nedalyvavo konservatoriai Arvydas Pocius, Algis Strelčiūnas, Valdas Rakutis, Vilija Aleknaitė Abramikienė ir Justinas Urbanavičius. Taip pat liberalas Viktoras Pranckietis, Romualdas Vaitkus, Juozas Baublys, Ričardas Juška ir Jonas Varkalys.

Išsakė aštrias pozicijas

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė Seimą ragino palaikyti šį pasiūlymą, nes Lietuva iki šiol kai kuriais klausimais ir konkrečiai šiuo eina koja kojon su diktatūrinėmis valstybėmis.

„Tai vienas iš tų klausimų. (…) Mes kviečiame tą geležinę uždangą nuleisti, ją sunaikinti ir ištiesti žmonėms ranką“, – sakė Laisvės partijos vadovė A. Armonaitė.

„Vyriausybė yra numačiusi 11 milijonų eurų per savivaldybes priklausomybių prevencijai“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė.

Darbo partijos atstovas Mindaugas Puidokas teigė, jog įstatymas siunčia klaidingą žinutę, jog „narkotikų vartojimas nieko blogo“.

„Bandoma prastumti teisinius sprendimus, kurie atvers kelią, kuri atvers kelią laisvam heroino, kokaino, amfetamino ir kitų narkotikų naudojimui“, – savo argumentus prieš vardijo M. Puidokas.

Jis teigė, jog iniciatoriai meluoja.

„Pataisų autoriai meluoja ir šiuo metu narkotikų vartojimo lygmuo yra 2,5 kartų mažesnis, nei ES vidurkis. Kam keisti tvarką, kuri duoda rezultatus“, – tikino M. Puidokas.

Aušrinė Armonaitė

Palaikyti projektą ragino konservatorių frakcijos narys Arūnas Valinskas. Jo teigimu, kriminalizacija nėra efektyvi kontrolės priemonė.

„Dekriminalizacija nėra joks stebuklas, bet ji yra reikalinga“, – akcentavo parlamentaras.

Priklausomybė, pasak jo, jau yra bausmė.

„Tai nėra niekieno svajonė, siekiamybė, tačiau taip nutinka, tokia yra realybė, į kurią mes turime rinktis adekvačiausias ir efektyviausias reakcijos priemones“, – sakė A. Valinskas.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga ragino balsuoti prieš, argumentuodamas, kad tokiu įstatymu, pasak jo, narkotikų vartojimas būtų normalizuojamas.

„Aš manau, kad čia noras yra judėti link narkotinių medžiagų normalizavimo – pasakyti visuomenei kad vartoti yra normalu ir už tai galima susimokėjus keliasdešimties eurų baudą tai tęsti“, – sakė Seimo narys.

Jo teigimu, projekto iniciatoriai užsiima dviveidyste, nes jis kalba ne tik apie kanapes, bet ir kitas narkotines medžiagas.

„Lietuva yra geroje situacijoje, o kai man yra sakoma, kad tarptautinės organizacijos kažką rekomenduoja – netikiu, kolegos, nei vienu jūsų žodžiu“, – tvirtino A. Veryga.

Palaikyti projektą taip pat siūlė liberalas Eugenijus Gentvilas. Jis neigė, jog tikrai vartoti narkotikus nebus skatinama, bus tik grąžinama anksčiau galiojusi tvarka.

„Negi norite pasakyt, kad iki 2017 metų buvo raginama, skatinama vartoti narkotikus?“, – ką tik kalbėjusio A. Verygos klausė E. Gentvilas.

Darbo partijos atstovas Artūras Skardžius ragino balsuoti prieš, jis teigė, jog „Vyriausybė legalizuos šį gėrį“.

Konservatorė Liuda Pociūnienė teigė, kad projektas apipintas klaidinančiomis interpretacijomis.

„Šis įstatymas yra narkotikų prevencijos labai svarbi dalis, bet ne paskutinė. Programos yra kuriamos, Vyriausybė yra paskyrusi lėšas“, – sakė parlamentarė, ragindama palaikyti įstatymą.

Visgi Seimo narė Laima Nagienė teigė, kad negalima jaunimo pratinti prie narkomanijos.

„Norime skatinti narkomaniją“, – piktinosi ji.

Prognozuoja išsiskiriančias nuomones ir frakcijose

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen mano, kad balsuojant dėl mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo projekto išsiskirs ir toms pačioms frakcijoms priklausančių parlamentarų nuomonės.

„Dėl dekriminalizavimo projekto yra skirtingų nuomonių ir valdančiosios daugumos gretose, tą parodė ir prieš tai buvę balsavimai svarstymo, pateikimo stadijomis. Matysime, kaip susiklostys balsavimas. Manau, kad bus skirčių ir frakcijų viduje“, – ketvirtadienį prieš Seimo posėdį atsakydama į žurnalistų klausimus sakė V. Čmilytė–Nielsen.

Seimo pirmininkė, paklausta, kodėl dekriminalizavimo klausimą pasirinkta įtraukti į darbotvarkę tą pačią dieną, kai bus balsuojama ir dėl trijų šalies vadovo veto, atsakė, kad šis klausimas vienaip ar kitaip turėjo būti apsvarstytas iki rudens sesijos pabaigos.

„Tas klausimas jau praėjo dvi stadijas, jis yra apsvarstytas komitetuose, jis praėjo svarstymo stadiją. Iki rudens sesijos pabaigos jis turėjo būti apsvarstytas ir tiesiog buvo priimtas sprendimas šiandien jį įtraukti“, – aiškino ji.

Parlamentarės Morganos Danielės inicijuotomis pataisomis siūloma perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso (BK) į Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK). Galutiniame projekto variante numatytos baudos nuo 50 iki 350 eurų už pirmą nusižengimą bei nuo 300 iki 500 eurų už pakartotinį nusižengimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (310)