Trečiadienį Lietuvos mokyklose buvo itin triukšminga – vaikai grįžo kupini įspūdžių po atostogų, kurios buvo ilgesnės nei įprasta.

Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijos direktorius Gintaras Alfonsas Petronis sako, kad dvi papildomos dienos leido šiek tiek lengviau atsikvėpti, tačiau atsipalaiduoti nežada.

„Aišku, matysime, kokia situacija bus rytoj, kai pradėsime kaupinių metodu testuoti pradinių klasių mokinius. Nes didžiausias sergamumas šiuo metu yra 3–4 klasėse ir 5 klasėse“, – sakė progimnazijos direktorius.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, ilgesnės atostogos šiek tiek stabilizavo situaciją. Koronaviruso židinių ugdymo įstaigose sumažėjo 12 procentų.

Tiesa, tikroji situacija paaiškės tik savaitės pabaigoje – sulauks mokinių testavimo rezultatų.

„Jeigu jie nelankė ugdymo įstaigos, nereiškia, jog jie sėdėjo namie, buvo ir kino teatrai, kitos vietos, kur galima surasti sau pramogų. Tikrai jos buvo lankomos“, – LNK sakė epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Visgi, į mokyklos suolus sugrįžo ne visi. Virš 4 tūkst. vaikų šiuo metu yra saviizoliacijoje.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija rekomendavo tiek per atostogas, tiek ir prieš grįžtant į mokyklas atlikti savikontrolės testus. Jei testas teigiamas – mokinys privalo izoliuotis.

„Jeigu nesitestuosime, bus problemų. Šiandien turime 52 procentus besitestuojančių ir 40 procentų imunizuotų vaikų. Tai irgi yra geras rezultatas ir gana saugi aplinka. Bet testuokimės, testuokimės, testuokimės“, – trečiadienį Vyriausybės pasitarimo metu ragino švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Valdžia siūlo, kad mokyklose kaukes dėvėtų ne tik penktų ir vyresnių klasių mokiniai, bet ir pradinukai. Į tokį siūlymą mokyklos žiūri atsargiai.

„Medicinine prasme, taip, kaukės yra būtinos. Bet iš kitos pusės, vaikų psichologine prasme, tai vaikui tikrai nepatogu. Suaugę žmonės ir tai ne visada įpranta vesti pamoką dėvint kaukę, mokytojams irgi nėra paprasta. Tai vaikams dėvėti kaukę pamokoje tikrai bus didelis iššūkis“, – kalbėjo Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijos direktorius G. A. Petronis.

Be to, nėra aišku, kaip į tokį reikalavimą reaguos vaikų tėvai. Mat nepatenkintų yra ir dėl dabartinės tvarkos.

„Net ir tokių piktų žinučių, grasinimų, skambučių su turiniu „neverskite mano vaiko dėvėti kaukes“ sulaukiame. Teigiama, kad jis nedėvės kaukės niekur – nei mokykloje, nei namuose“, – sakė Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijos direktorius.

Epidemiologai sako, kad kaukių pradinukams reikalavimas padėtų kontroliuoti viruso plitimą. Nes ne visos mokyklos tinkamai vėdina klases.

Epidemiologės D. Razmuvienės teigimu, kai kurios mokyklos per pertrauką vaikų iš klasės iš viso neišleidžia.

„Puikiai žinome vaikų socialinio gyvenimo aktyvumą. Ir kaukių nenešiojimas labai gali paskatinti ir paskatina viruso parsinešimą į namus, ar iš namų atsinešimą į klasę“, – LNK tikino D. Razmuvienė.

Tiesa, per 2 metus dar ne visi suaugę asmenys išmoko tinkamai dėvėti kaukes, tad neaišku, kaip tai padarys vaikai.

Juk jei kaukė dėvima netinkamai, iš jos nėra jokios naudos.

„Yra niuansai kaukių dėvėjimo, nes vaikų veidai mažesni, dėl to kaukės irgi turi būti mažesnės. Ir kad tikrai būtų efektyvu, turi būti medicininės kaukės“, – sakė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos kancleris Julius Lukošius.

Siūloma, kad vaikams skirtas mažesnes medicinines kaukes pirktų savivaldybės.

Dalintis
Nuomonės