„Tai yra tiesioginis grasinimas ir šantažas. Baltarusija pati sukėlė šitą situaciją, jeigu ne Baltarusijos tarnybų ir valstybinių įmonių veiksmai, mes tokios situacijos tikrai nebūtumėme turėję. Jie šitą situaciją sukėlė, o dabar jiems ją labai sunku kontroliuoti (...). Norėdami nusimesti nuo savęs kaltę, parodyti, kad jie yra gražūs, balti ir pūkuoti, jie kuria įvairiausias istorijas ir situacijas“, – ketvirtadienį ,,Žinių radijui“ sakė K. Lančinskas.

Visgi, kaip teigia viceministras, girdimi sunkvežimiai su galimai neteisėtais migrantais neturėtų kelti baimės.

„Mes esame ramūs, pasiruošę, mes nieko neslepiame, giname savo valstybę, ginamės patys, tiek Lietuvos, tiek išorinę ES sieną. Mes turime palaikymą iš ES, NATO valstybių, dirbame savo darbą ir tiek“, – kalbėjo K. Lančinskas.

Baltarusijoje besišlaistantys migrantai kelia vietinių nepasitenkinimą

K. Lančinskas teigia, kad kol kas sunku pasakyti kiek galėtų būti susitelkusių migrantų ties Lietuvos pasieniu su Baltarusija. Jo teigimu, kol kas sunku pasakyti ir tai, ar šiuo metu Lietuvos pasienį ketina šturmuoti gausesni nelegalių migrantų būriai. Faktas, jo teigimu, yra tai, kad Aliaksandro Lukašenkos režimo vykdomos hibridinės atakos prieš ES dėka Baltarusijos Respublikoje išaugęs migrantų skaičius jau dabar kelia vietinių nepasitenkinimą.

„Sunku skaičiuoti žmones viduryje miško. Tai kokie yra skaičiai, nenorėčiau komentuoti. Galbūt ministras Anušauskas žino daugiau nei aš. Tačiau faktas, kad tam tikras kiekis žmonių yra Baltarusijos gilumoje – tą galima stebėti ir matyti iš Baltarusijos socialinių tinklų“, – „Žinių radijui“ sakė viceministras.

K. Lančinsko teigimu, taip pat galima matyti, kad Baltarusijoje esantys migrantai kelia vietinių baltarusių nepasitenkinimą.

„Matosi Baltarusijos žmonių nepasitenkinimas, tie žmonės bastosi po kaimus, po miestelius, nakvoja šiltnamiuose, nakvoja įvairiausiosios patalpose, laužiasi į sodo namelius. Tai matosi socialiniuose tinkluose Baltarusijoje. Faktas, kad žmonės yra nepatenkinti ir pagal tai koks kiekis ten žmonių šlaistosi, galima spėti, kad yra vienoks ar kitoks kiekis (netoli Lietuvos sienos – ELTA)“, – teigė viceministras.

Visgi pasakyti, kad jau šiuo metu Lietuvos pasienio link būtų patraukę gausesni migrantų būriai, K. Lančinskas tvirtino negalįs.

„Į šį klausimą atsakyti negaliu, kai pamatysime ir pastebėsime, mūsų tarnybos dirba, mūsų sraigtasparniai dirba kiaurą parą, yra pasitelktos įvairiausios techninės galimybės, kad įvertintume, ar iš tikrųjų eina. Tačiau kol kas tokios situacijos nematome, kad būtų didelė sankaupa žmonių netoli Lietuvos sienos“, – apibendrino viceministras.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas trečiadienį sakė, kad Lietuvos pasienyje su Baltarusija gali būti susitelkę apie 1 tūkst. neteisėtų migrantų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)