Antradienį, kai parlamentarai šalyje vieningai nubalsavo už nepaprastosios padėties įvedimą, pasienio kaimuose jau buvo pilna karinio transporto. Anot vietinių, tai jiems jau įprastas vaizdas ne pirmą savaitę. Sustiprintos pajėgos dirba dar nuo vasaros, kai prasidėjo migrantų krizė.

Visą dieną praleidęs netoli sienos su Baltarusija, pirmą kartą sustabdytas ir patikrintas buvau tik sutemus, maždaug 20 val.

„Esate pasienio ruože“, - sustabdymo pagrindą paaiškino policijos pareigūnas. Iš pradžių jis mandagiai paprašė asmens ir automobilio dokumentų., po liepė išlipti ir atidaryti bagažinę.

Teiraujuosi, ar apylinkėse yra neteisėtų migrantų, į ką pareigūnas atsako: „Mes važinėjam ir žiūrim, kad nevaikščiotų. Tikrinam, ar niekas mašinose neveža.

Bagažinėje pareigūną sudomina miegmaišis, bet paaiškinus, kad jis čia užsilikęs nuo vasaros, policininkas palinki gero kelio.

Atėjus vidurnakčiui, aš lėtai važiuoju neasfaltuotu keliu link Musteikos kaimo – čia net dieną kartais atklysta neteisėti migrantai. Staiga už manęs įsijungia švyturėliai.

Sustoju, priėjęs policininkas paprašo tik asmens dokumento ir paklausia, ką čia veikiu. Paaiškinus, kad esu žurnalistas, mane iškart paleidžia važiuoti tolyn.

Dar paklausiu, ar daug sienos pažeidimų fiksuota šiose apylinkėse, jis atsako, kad vienas kitas. Visoje Lietuvoje patekti į šalį per praėjusią parą bandė 281 migrantas.

Pravažiavęs Musteikos kaimą pasuku į keliuką link Baltarusijos, bet čia nieko nesutinku. Galiausiai miško kelias darosi vis sunkiau pravažiuojamas, todėl nerizikuodamas įklimpti, suku atgal.

Pravažiuoju pasieniečių užkardą, atsiduriu Kabelių kaime. Jame prasilenkiu su karių automobiliu, kuris apsisuka ir pradeda važiuoti iš paskos šviesdamas ilgosiomis šviesomis.

Galvodamas, kad taip mane bando sustabdyti, pradedu lėtinti greiti ir sukti į pakelę, bet kariai tiesiog mane aplenkia. Dabar jau aš važiuoju paskui juos, tačiau jie staiga pradeda lėtinti. Galiausiai abu sustojame pakelėje.

Kariai neskuba išlipti, todėl pats einu prie jų, paaiškinu, kad čia dirbu. Jie paklausia, ar turiu leidimą čia būti. Atsakau, kad mane neseniai stabdė policija ir leido važiuoti toliau.

Kariai sako kiek luktelėti – pasitikslins situaciją su pasieniečiais. Po minutės grįžta ir sako, kad pasienio ruože galiu pasilikti.

Judu toliau, dar pavažinėju žvyrkeliais, tačiau situacija nuvažiavus nuo pagrindinio kelio, rami – nesutinku nei pareigūnų, nei migrantų.

Galiausiai važiuoju link Marcinkonių – kelią čia stovi užtvėrę du policijos mikroautobusai. Iš pradžių pagalvoju, kad tai pirmasis rimtas nepaprastosios padėties ženklas – patikros punktas. Tačiau privažiavus pareigūnai iškart pasitraukia iš kelio ir netrukus paaiškėja, kad kolegos prasilenkdami tiesiog stabtelėjo šnektelėti tuščiame kelyje tarp kaimų.

Prie sankryžos į Marcinkonis taip pat stovi policijos automobilis. Pajėgos akivaizdžiai sustiprintos, bet bent jau žurnalistams pirmąją naktį pasienio ruože dirbti nebuvo draudžiama.

Vis dėlto pabandžius patekti ten pat dieną, to padaryti jau nebepavyko. Netoli pasienio ruožo pradžios stovėjo policijos automobilis. Jauna pasienietė, telefonu pasitarusi su vadu, informavo, kad keliauti toliau žurnalistui negalima.

Pati pirmoji nepaprastosios padėties naktis visoje Lietuvoje buvo neįtikėtinai rami – užfiksuota tik viena 10-ies migrantų grupė, paryčiais bandanti patekti į šalį. Tačiau situacija bet kada gali pasikeiti.

„Noriu pasakyti, kad mes irgi stebime ir socialinius tinklus, ir turime informaciją iš kitų šaltinių. Tokių duomenų yra daug, judėjimas prie valstybės sienos vyksta. Net ir čia būdami mūsų pareigūnai girdi sunkiosios technikos garsus Baltarusijos teritorijoje, kas gali reikšti, kad sunkvežimiai važiuoja galimai su neteisėtais migrantais. Faktas tas, kad neteisėti migrantai tikrai gabenami Baltarusijos teisėsaugos institucijų atstovų ir jie stumiami į Lietuvos teritoriją“, – trečiadienio rytą sakė VSAT vadas Rustamas Liubajevas.

Įsigaliojo nepaprastoji padėtis

Seimas antradienį pritarė nepaprastosios padėties įvedimui pasienio ir 5 kilometrų nuo jo ruože. Toks režimas įvedamas pirmą kartą nepriklausomos šalies istorijoje.

Įvesti nepaprastąją padėtį Vyriausybė pasiūlė reaguodama į migrantų būrius kaimyninės Lenkijos pasienyje. Toks režimas truks vieną mėnesį.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai įsigaliojo nurodymas pasieniečiams vykdyti neteisėtai į šalį bandančių patekti migrantų apgręžimo politiką, jų į Lietuvą nepateko per 6 tūkstančiai.

Nepaprastoji padėtis skelbiama visame pasienio ruože prie Lietuvos valstybės sienos su Baltarusija ir 5 kilometrų į valstybės gilumą nuo jo. Taip pat – užsieniečių apgyvendinimo vietose (Užsieniečių registracijos centro Pabradėje teritorijoje, Medininkų užsieniečių registracijos centro teritorijoje ir Kybartų užsieniečių registracijos centro teritorijoje, Pabėgėlių priėmimo centro Rukloje ir šalia jo įrengtoje teritorijoje, Pabėgėlių priėmimo centro Naujininkų pabėgėlių stovykloje) bei 200 metrų aplink juos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)