„Mes abu (su Lenkijos prezidentu) siūlėme vienas kitam pagalbą – tiek lenkai, tiek ir mes pasiūlėme pagalbą, bet aš manau, ko labiausiai reikia dabar, tai to peties jausmo ir solidarumo jausmo, moralinės paramos – tą labai aiškiai pasakė prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) ir tą pagalbą mes esame pasirengę suteikti“, – LRT antradienį sakė G. Nausėda.

Pasak jo, solidarumas svarbiausias bendraujant su ES institucijomis, „kadangi vienos šalies balsas, (...) reiškia viena, dviejų, trijų, daugiau valstybių balsas be jokios abejonės turi visai kitą poveikį“.

Dėl to, pasak prezidento, jis klausimą aptarė ir su Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininku Charles'iu Micheliu (Šarliu Mišeliu). Iš jo G. Nausėda sako išgirdęs, jog vizitas Lietuvos pasienyje šių metų vasarą jam padėjo geriau suprasti padėtį ir pažadą daryti viską, kad ES institucijos adekvačiai suvoktų iššūkio rimtumą.

„Kuomet mes kalbėsime apie migrantų politikos gaires, sienos finansavimo klausimus, mes galime tikėtis, bent taip aš supratau iš jo pasisakymo, jo pritarimo ir jo paramos“, – kalbėjo Lietuvos prezidentas.

Kalbėdamas apie situaciją pasienyje, G. Nausėda teigė, jog svarbiausia elgesio norma turėtų būti adekvatumas.

„Mes turime reikalus su žmonėmis, kurie tikrai atsidūrė labai nepavydėtinoje situacijoje, tapo įrankiu diktatoriaus rankose. Tas atsakas turėtų būti adekvatus, nekelti pavojaus žmonių sveikatai ir gyvybei ir tikrai ginklo panaudojimas, letalinių priemonių panaudojimas – tai yra absoliučiai kraštutinis variantas ir aš tikiuosi, kad apskritai iki to nebus prieita“, – teigė G. Nausėda.

Situacija pasienyje ėmė prastėti pirmadienį, kai prie Lenkijos sienos susitelkė keli tūkstančiai migrantų ir nesėkmingai bandė veržtis į kaimyninės šalies teritoriją.

Reaguodamas į situaciją, Seimas pasienio teritorijose įvedė nepaprastąją padėtį.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko per 4,2 tūkst. migrantų, tačiau rugpjūtį pasieniečiams pakeitus taktiką į šalį neįleisti dar beveik 6 tūkst. asmenų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)