„Grįžkime į vasaros laikotarpį. Atsiradus krizei, aš ir siūliau iš karto įvesti nepaprastąją padėtį pasienio ruože – iki 5 kilometrų nuo valstybės sienos Vyriausybės tvarka nustatytoje teritorijoje. Tada nebūtų reikėję žaisti nei su neeiline sesija, nei su papildomais įstatymais, numatančiais šiek tiek kitaip, nei yra nepaprastoji padėtis. Tuo metu buvo visiškas blaškymasis ir bandymas išvengti sprendimų“, – Eltai komentavo S. Skvernelis.

Pasak ekspremjero, nėra prasmės nepaprastosios padėties skelbti pasienį su Baltarusija turinčiose savivaldybėse. Anot jo, pakaktų, jei šis teisinis režimas būtų pritaikytas tik pasienio ruože.

„Nėra jokios prasmės nepaprastosios padėties įvesti savivaldybėse.

Tai yra pakankamai didelė teritorija ir jos atžvilgiu ribojimų nustatinėti nereikia“, – sakė politikas.

„Tai būtų pertekliniai ribojimai. Tai susiję su žmonių judėjimu, su galimybe patekti. Ką reiškia pasienio savivaldybė? Vilniaus rajonas taip pat yra pasienio savivaldybė. Įvesime ribojimą, kuris palies trečdalį Vilniaus priemiesčių? Arba Šalčininkų ir Druskininkų savivaldybės. Juk problema (dėl nelegalių migrantų – ELTA) gali būti tik pasienio ruože“, – teigė S. Skvernelis, pridurdamas, kad siūlymas dėl nepaprastosios padėties pasienio savivaldybėse prasmę turi tik tuo atveju, jei yra neatskleistų duomenų apie esamą situaciją.

„Jeigu turi kitokių duomenų, duomenų, kodėl to reikia, tai ministerija turėtų juos pateikti“, – sakė ekspremjeras.

Dėl to, neslepia S. Skvernelis, jis ir savo vadovaujamos frakcijos kolegas agituotų nepalaikyti valdančiųjų siūlymo, jei šie, kaip pirmadienį informavo A. Bilotaitė, kalbėtų apie nepaprastąją padėtį pasienio savivaldybėse.

„Tegul teikia, bet jei kalbės apie pasienio savivaldybes, tai, manau, tikrai bus sunku mūsų pritarimą gauti“, – sakė politikas.

„Mes frakcijoje dar nesvarstėme, bet jei svarstytume, aš būčiau tas žmogus, kuris agituotų už tai, kad nebūtų plečiamas toks teisinsis režimas į savivaldybes“, – akcentavo Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas.

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė pirmadienį pranešė, kad, reaguojant į sudėtingą situaciją Lenkijos pasienyje su Baltarusija, jos vadovaujama ministerija Vyriausybei siūlys įvesti nepaprastąją padėtį pasienio savivaldybėse.

Įtampą prie Lenkijos pasienio kelia šimtai Baltarusijos teritorijoje susitelkusių ir valstybinę sieną šturmuoti ketinančių migrantų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)