„Frontex“ veikla bet kokiu atveju bus pratęsta, net jei pasibaigs Greitojo reagavimo operacija (angl. Rapid Border Intervention) prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos“, – žurnalistams pirmadienį sakė pasieniečių vadas.

Pasak jo, šis klausimas jau aptartas su agentūros vadovais: „Kol kas neturime galutinio sprendimo, ar tai būtų Greitojo reagavimo operacijos pratęsimas, ar tai būtų naujai organizuojama bendra operacija prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos.“

„Frontex“ pareigūnai į Lietuvą atvyko vasarą. Kilus neteisėtų migrantų antplūdžiui, jie remia Lietuvos pasieniečius saugant šalies sieną su Baltarusija.

R. Liubajevo teigimu, šiuo metu Lietuvos pasieniečiams talkina per 100 „Frontex“ pareigūnų.

Paklaustas apie agentūros pareigūnų fiksuotus ir šiuo metu vertinamus pranešimus dėl incidentų pasienyje, VSAT vadas teigė šiuo klausimu naujienų neturintis.

Jis spalio viduryje BNS nurodė, kad „Frontex“ su Lietuva aiškinasi aplinkybes dėl agentūros fiksuotų keliolikos pažeidimų. Jiems pasitvirtinus, galėtų būti sprendžiama dėl šios ES organizacijos operacijos sustabdymo.

Nuo rugpjūčio neteisėtai Lietuvos sieną kirtę užsieniečiai yra apgręžiami atgal į Baltarusiją, prieglobsčio prašyti juos nukreipiant į pasienio kontrolės punktus ar ambasadą Minske.

Kai kurie kritikai sako, kad šiuos veiksmus galima laikyti išstūmimais, o tai – pažeidžia Europos žmogaus teisių konvencijos nuostatas.

Į Lietuvą šiemet per pasienį su Baltarusija pateko beveik 4,2 tūkst. neteisėtų migrantų, dauguma jų – irakiečiai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)