Susirinkusieji, naktį praleidę miške šalia kelio, vedančio iš Baltarusijos į Lenkiją, neslepia – jų tikslas yra patekti į Lenkiją, o per ją tolyn, į Vokietiją.

Savo tikslui pasiekti neteisėti migrantai tvirtina esantys pasirengę net sienos praleidimo posto šturmui.

Lenkijos oficialūs pareigūnai pirmadienį pareiškė su nerimu stebintys pasienyje susitelkusią nelegalų minią.

Lenkijos – Baltarusijos valstybės siena saugoma sustiprintu režimu, pasienyje įvesta nepaprastoji padėtis, sienos apsaugai pasieniečiams padėti pasitelkta 10-ies tūkstančių Lenkijos kariuomenės kareivių pajėgos.

Gausybė neteisėtų migrantų būriuojasi netoli Strubkos gyvenvietės Baltarusijos teritorijoje.

Tarp susirinkusiųjų – moterys ir mažamečiai vaikai, nors didžiąją daugumą besibūriuojančių sudaro jauni vyrai iš Kurdistano provincijos Irake.

Uždarose socialinių tinklų grupėse dar sekmadienį pasipylė žinutės su vaizdo įrašais, kuriuose nelegalai dalijosi vaizdais iš automobilių, kuriais jie buvo masiškai vežami į sutartą vietą Baltarusijos – Lenkijos pasienyje.

Vaizduose matyti, kad pilnus migrantų automobilius gabena europietiškos išvaizdos vairuotojai, galimai baltarusiai.

Nei vienas iš važiuojančių nepraneša, kad bent viena transporto priemonė būtų sustabdyta kelyje Baltarusijos milicijos pareigūnų – vaizdo įrašuose pabrėžiama, kad „kelionė vyksta be sunkumų“.

Atskaitos tašku šiam organizuotam neteisėtų migrantų, kurių dauguma iki to laiko gyveno Minsko ar Gardino miestuose esančiuose moteliuose, stotyse ar tiesiog gatvėje, sutartiniu kelionės tikslu buvo nurodoma degalinės adresas Strubkos kaime.

Kaip ir kodėl kilo tokia organizuota akcija – neatskleidžia net patys migrantai, tačiau spėjama, kad tai gali būti suorganizuota ne be Baltarusijos režimo pareigūnų pagalbos ar bent jau su jų žinia.

Tai paaiškintų ir faktą, kodėl pilni automobiliai neteisėtų migrantų sekmadienį laisvai kirto Baltarusijos miestus ir kaimus, artėdami sienos su Lenkija link.

Delfi šaltiniai Lenkijoje teigia, kad susibūrimo vieta pasirinktina neatsitiktinai – pagal Europos Sąjungos teisę bei tarptautines konvencijas, tarptautiniai sienos perėjimo punktai yra viena iš tų vietų, kuriose oficialiai galima prašytis prieglobsčio.

Vaizdo įrašuose taip pat buvo matomi vaizdai ir iš vietos, kur dalis neteisėtų migrantų jau buvo įsikūrę miške ir pakelėse ties minėtu įvažiavimu į pasienio kontrolės punktą.

Nufilmuotuose vaizduose matyti palapinių stovykla, degantys laužai, mažamečiai vaikai.

Jau naktį socialinių tinklų uždarose grupėse buvo dalijamasi būsimais planais, kaip elgtis, jei, pasak pačių neteisėtų migrantų, „nepavyktų gražiuoju susitarti dėl praleidimo per sieną“. Vienas iš pasirinkimų buvo svarstomas ir sienos praleidimo punkto šturmas.

Tokia padėtis visai šalia Lietuvos valstybės sienos verčia sunerimti ir Lietuvos sienos apsaugos tarnybas. Dar anksčiau Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas generolas Rustamas Liubajevas žiniasklaidai teigė, kad yra repetuojama tarnybos pareigūnų veiksmai, jei Lietuvos – Baltarusijos pasienyje neteisėti migrantai sugalvotu dideliu būriu šturmuoti sieną ir veržtis į šalį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (531)