Patys pasieniečių atstovai patvirtina tik faktą, kad šeima su vaikais iš užkardos išvežta į pasienį ir išstumta į Baltarusiją.

„Minėti asmenys teisiškai vadinosi neįleistais į Lietuvos Respublikos teritoriją, todėl pasieniečiai jiems suteikė humanitarinę pagalbą – davė sausus rūbus, pamaitino, leido šiltai permiegoti pasienio užkardos patalpose, o šį rytą, remiantis vidaus reikalų ministrės, operacijų vadovės Agnės Bilotaitės sprendimu, minėta užsieniečių šeima nebuvo įleista į Lietuvos Respubliką ir minėti asmenys grąžinti į Baltarusijos teritoriją, kaip ir nurodyta operacijų vadovės sprendimu”, - Delfi sekmadienį sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis.

Jis patvirtino, kad sulaikytoje grupėje „buvo nepilnamečių asmenų, kurie buvo lydimi tėvų”.

Paklaustas, ar giminystė buvo nustatyta remiantis oficialiais asmenų asmens tapatybės dokumentais, G. Mišutis teigė, kad į tai kol kas atsakyti negali.

Ši šeima šeštadienio vėlų vakarą Vilniaus rajone, pasienyje su Baltarusija, buvo surasta po to, kai nevyriausybininkai kreipėsi ne tik į žurnalistus, bet ir į Seimo narį Tomą Tomiliną.

Pastarasis į pasienio ruožą atvyko pats, tačiau pasieniečiai parlamentarui neleido bendrauti su sulaikytais irakiečiais.

Visa nelegalų grupė buvo skubiai susodinta į Vilniaus pasienio rinktinės visureigius ir nuvežta į Padvarionių pasienio užkardą.

Tačiau prie užkardos atvykus parlamentarui bei žurnalistams, nei vieni iš jų nebuvo įleisti į užkardos teritoriją, taip pat neleista susisiekti ir su sulaikytais migrantais.

Seimo nariui T. Tomilinui telefonu susisiekus su VSAT vadovais, buvo paaiškinta, kad minėta šeima buvo perrengta sausais rūbais, pamaitinta ir esą sumigo.

Seimo narys ir žurnalistai šeštadienio vakarą paliko Padvarionis, pažadėję grįžti sekmadienio rytą atgal.

Tačiau ankstų sekmadienio rytą paskelbta VSAT suvestinė sukėlė abejonių, kad iš vakaro sulaikyta migrantų šeima su mažamečiais vaikais gali būti išstumta iš Lietuvos, nes pasieniečių skelbiamoje statistikoje teigiama, kad į Lietuvą nepateko nei vienas neteisėtas migrantas.

Pradėjus domėtis, kur dingo iš vakaro į Padvarionis atvežta šeima su mažamečiais vaikais ir kūdikiu, VSAT atstovas G. Mišutis paaiškino, kad „po suteiktos reikalingos humanitarinės pagalbos, neteisėtai į šalį patekę, tačiau teisiškai į Lietuvą neįleisti asmenys buvo grąžinti į šalį, iš kurios jie pateko į Lietuvos teritoriją. Teisiškai ši šeima yra laikoma nepatekusiais į Lietuvą, ir pasieniečiai elgėsi tokiais atvejais pagal numatytą procedūrą“.

Paklaustas, ar humanitariniu požiūriu išstumti mažamečius ir palikti juos pasienio miškuose tokiu oru nėra priežastis jų įleidimui, VSAT atstovas teigė, kad „tokiu atveju Baltarusijos režimas netruks suformuoti neteisėtų migrantų grupių, ir išstatys vaikus priekyje“.

„Jeigu tai būtų nelydimi nepilnamečiai, tuomet jie patenka į pažeidžiamų asmenų kategoriją, ir juos būtume turėję įleisti. Šiuo atveju, vaikai buvo su tėvais, jų priežiūroje, pasieniečiai įsitikino, kad jie saugūs, visai šeimai buvo suteikta nakvynė, jie pamaitinti, šiltai permiegojo, o po to pasieniečiai elgėsi pagal gautus nurodymus, t.y. taip, kaip elgiamės visais atvejais, kai asmenys yra grąžinami pagal operacijų vadovės sprendimą“, - sakė VSAT atstovas G. Mišutis.

Šis atvejis, pasak pasieniečio, „išskirtinis tik tuo, kad ten buvo Seimo narys“. Pasak G. Mišučio, kasdien pasienyje yra sulaikoma ir išstumiama iš Lietuvos teritorijos į Baltarusiją dešimtys neteisėtai bandančių patekti migrantų. Tiesa, paskutiniu metu vaikų, anot G. Mišučio, pasitaiko retai.

Pats Seimo narys T. Tomilinas savo mintis išdėstė Feisbuko paskyroje. Delfi tekstą apie tai galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1390)