Todėl ekspremjeras laikosi pozicijos, kad tai, jog dabartinis šalies vadovas Gitanas Nausėda ir Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė tokio susitikimo neturėjo jau kelis mėnesius, daro žalą pačiai valstybei. Vis tik, parlamentaras mano, kad būtent prezidentas turėtų būti tas, kuris pakviestų I. Šimonytę grįžti prie tokių susitikimų.

„Taip visuomenei tikrai būtų parodyta, kad jie tikrai užkasa tą neapykantos kirvį. Tai yra labai žema, kai nesutarimai yra viešai demonstruojami“, – Eltai sakė A. Butkevičius.

D. Grybauskaitės ir A. Butkevičiaus susitikimai būdavo planuojami kiekvieną savaitę

Frakcijos „Vardan Lietuvos“ parlamentaro teigimu, jam vadovaujant Ministrų kabinetui, susitikimai su tuometine šalies vadove darbotvarkėje būdavo numatomi kiekvieną savaitę. Kaip pasakoja A. Butkevičius, tokie kassavaitiniai pokalbiai neįvykdavo tik tuo atveju, jeigu vienas iš politikų išvykdavo į komandiruotę.

„Susitikimai vyko praktiškai iki 2016 metų vasario mėnesio vidurio. Susitikimai vykdavo reguliariai. Susitikdavome kiekvieną savaitę, pirmadienį, 8 valandą ryto. Aišku, jeigu nebūdavome išvykę kažkur į komandiruotes“, – aiškino ekspremjeras.

„Jie neilgai trukdavo. Mes orientuodavomės į pusvalandį. Jeigu atsirasdavo papildomų klausimų, tai susisiekdavome telefonu arba dirbdavo tiek Prezidentūros, tiek mano Vyriausybės patarėjai“, – patikslino jis.

Pasak parlamentaro, tokiems susitikimams vykti nesutrukdydavo ir tai, kad tarp jo ir prezidentės tuomet irgi būta nemažai nesutarimų.

„Įvykdavo tam tikri pasikibirkščiavimai, bet nežiūrint to, na ką... pirmos minutės jausdavosi įtemptos, bet po to apsiramindavome gerdami kavą ir valgydami Prezidentūros saldainius, suprasdavome, kad vis tiek turime dirbti vardan valstybės“, – tikino A. Butkevičius.

Susitikimai padėdavo išsiaiškinti, kuomet politikai gaudavo melagingą informaciją

Kassavaitiniai prezidento ir premjero susitikimai leisdavo ne tik operatyviau aptarti einamuosius klausimus, bet ir sumažinti įtampą esant konfliktui, tikina A. Butkevičius. Parlamentaro teigimu, nutikdavo situacijų, kuomet nesutarimai kildavo dėl patarėjų skleidžiamos neteisingos informacijos, todėl tiesioginis bendravimas šiose situacijose, pasak jo, leisdavo politikams išsiaiškinti tiesą.

„Kai kada įtampa atsirasdavo dėl blogos informacijos. Kai kažkas iš Prezidentūros komandos, galiu pasakyti atvirai, jai pateikdavo taip, nes matyt simpatijas turėjo kitoms politinėms partijoms, kaip konservatoriams ir liberalams. Bet susėdę išsiaiškindavome, kad kai kada yra skleidžiamas melas. Daug operatyviau yra susiskambinti arba susirašyti žinutėmis ir išsiaiškinti, negu apie tai galvoti eilę dienų iki susitikimo“, – mano ekspremjeras.

Kaip pasakoja frakcijos „Vardan Lietuvos“ parlamentaras, D. Grybauskaitė aktyviai domėjosi Seime vykstančiomis vidinėmis diskusijomis bei pati valdė nemažai informacijos. Susitikimų metu prezidentė netgi išsakydavo, kokius įstatymų pakeitimus ji norėtų matyti parlamento darbotvarkėje.

„Ne taip, kai dabar prezidentas teikia įstatymų projektus, tiesiai neša patarėjai į Seimą. Būdavo, mes pirmiausiai aptardavome klausimus, kuriuos ji norėtų įdėti į tam tikrus įstatymų projektus, kurie yra Seime pateikti, kad juos registruotų valdančiosios daugumos nariai, arba siūlymas išeitų iš Vyriausybės, bet ne jos iniciatyva tai būtų daroma. Čia dėl tam tikro operatyvumo, nes jos komandos nariai dalyvaudavo ir Vyriausybės posėdžiuose, taip pat dalyvaudavo kai kuriuose Seimo komitetų posėdžiuose ir norėdavo savo pasiūlymus pateikti, bet ji daugiau teikdavo projektus per Vyriausybės prizmę“, – aiškino A. Butkevičius.

Pabrėžia, kad atsakomybė už institucijų vienybę tenka būtent prezidentui

Ekspremjeras dabartinę situaciją, kuomet nevyksta kassavaitiniai G. Nausėdos ir I. Šimonytės susitikimai, vadina tiesiog bloga. Pasak jo, toks bendradarbiavimas yra itin svarbus pandemijos laikotarpiu. Vis tik parlamentaras įsitikinęs, kad būtent šalies vadovui tenka pagrindinė atsakomybė siekiant vienybės, todėl būtent jis ir turėtų imtis žingsnių siekiant grįžti prie tokio prezidento ir premjerės susitikimų formato.

„Mes esame teisinė, demokratinė valstybė ir žinome, kad valstybės vadovas yra prezidentas. Prezidentui turėtų būti pati didžiausia atsakomybė, dėl to, kas vyksta valstybėje. Nors ministras pirmininkas turi daug kartų didesnį darbo krūvį, negu prezidentas, bet ši iniciatyva turėtų kilti iš prezidento pusės, pakviečiant ministrę pirmininkę, kai kuriuos ministrus ir galima netgi Seimo vadovybę. Jis turėtų būti žmogus, kuris būtų vienytojas, parodantis visuomenei, kad valdžios komanda valstybėje yra stipri, kad ja galima pasitikėti“, – įsitikinęs A. Butkevičius.

S. Skvernelis: turbūt premjeras labai dažnai nesisiūlys, kad jį prezidentas pakviestų

ELTA primena, kad panašią poziciją šią savaitę išsakė ir kitas ekspremjeras, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis. Jis įsitikinęs, kad tokius susitikimus inicijuoti ir kviesti pokalbio turėtų būtent prezidentas, o ne ministrė pirmininkė.

„Turbūt premjeras nesisiūlys labai dažnai, kad gal tu mane galėtum pakviesti. Tiesiog yra iniciatyva, bet galbūt bendrauja kitais formatais. Gal vakarieniauja, gal pietauja, gal taip kavą geria kažkur kitur. Čia pasirinkimo reikalas. Tie susitikimai nėra oficialūs“, – įsitikinęs Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas.

Vis dėlto, jeigu I. Šimonytė ir G. Nausėda iš tiesų nebendrauja jokiu formatu, tai, politiko vertinimu, galima laikyti santykių krize.

„Vadinasi, yra tam tikra santykių krizė. Ir pas mus buvo. Bet gal ne tokios ilgos“, – mano S. Skvernelis.

I. Šimonytė susiklosčiusios situacijos nesureikšmino

Tuo metu pati premjerė I. Šimonytė žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją dėl nebevykstančių jos ir prezidento kassavaitinių darbo susitikimų komentavo lakoniškai.

„Nevyksta ir nevyksta“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė I. Šimonytė. Visgi, pažymėjo ministrė pirmininkė, nėra taip, kad du aukščiausi šalies asmenys visai nebesikalbėtų.

„Yra formatų, kuriuose mes susitinkame su Ekscelencija prezidentu. Yra Valstybės gynimo taryba, yra kiti formatai. Daugiau kažkokių aktualijų šiuo metu nėra buvę. Bendradarbiaujame tiesiog darbo tvarka“, – aiškino premjerė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (451)