Šalies vadovo teigimu, mokamas testavimas gali labai sumažinti žmonių motyvaciją atlikti šiuos tyrimus.

Profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė teigia, jog dabar priimti tokį įstatymo pakeitimą reikštų pandemijos problemų permetimą ant darbuotojų pečių, o tai, anot jos, būtų socialiai neteisinga.

„Mes siūlėme, kad galėtume ir profesinės sąjungos, ir darbdavių organizacijos kartu įmonėse tartis, kalbėtis su žmonėmis, ieškoti problemų, kodėl kai kurie nesiskiepija, ir paskatinti žmones. Siūlėme, kad visas problemas galėtume spręsti socialinio dialogo pagalba, o ne spaudimo, kai visuomenė dėl tokio spaudimo ir susikiršino“, – BNS sakė K. Krupavičienė.

„Mes nesame antivakseriai, bet negalime toleruoti, kad viskas daroma tokiu metodu, kad reikia kažką priversti kažką padaryti“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, žmonės vis dar abejoja, todėl reikia su jais kalbėtis ir ieškoti bendrų sprendimų.

„Pirmos pandemijos bangos metu, kuomet nebuvo skiepų, visos įmonės dirbo, nebuvo tokios panikos. o dabar kažkokia panika ir kažkoks spaudimas, visi kaip išprotėję mato vienintelę išeitį, kad reikia visus paskiepyti. Aš sutinku, bet ir pasiskiepiję žmonės nešioja virusus, suserga ir net miršta“, – kalbėjo profsąjungų atstovė.

K. Krupavičienės teigimu, dalis įmonių, kurioms reikalingi kvalifikuoti darbuotojai, sumokės už testus ir dėl to nemato problemos, tačiau yra ir tokių, kur darbuotojai yra žemesnės kvalifikacijos ir jie galėtų būti atleidžiami.

„Tada darbdavys sako – aš be jo apsieisiu ir atleisiu. Tai ką, mes tuos žmones, kurie yra pažeidžiamiausi, tiesiog išmesime į gatvę, izoliuosime, nes jie nesiskiepija, o net nesiaiškiname, dėl kokių priežasčių jie to nedaro“, – kalbėjo ji.

Tuo metu asociacijos „Investors‘ Forum“ vadovė Rūta Skyrienė sako, kad prievolė nepasiskiepijusiems žmonėms testuotis savo lėšomis paskatintų spartesnę vakcinaciją.

„Tai skatinamoji priemonė, finansinė, ji yra reikalinga, nes ir vėl skiepijimosi tempai padidėjo. Kai žmogus pagalvoja, kad jam tai kainuos, jis nueina ir pasiskiepija“, – BNS sakė R. Skyrienė.

„Prezidento prerogatyva, jei jo patarėjams atrodo, kad tai netinkama priemonė, na, jis vetavo, aišku, vertinu neigiamai. Manau, kad ta priemonė buvo tikslinė, būtent nutaikyta dirbantiems žmonėms, kurie norėdami išvengti finansinių kaip ir baudų, eitų ir pasiskiepytų ir tokiu būdu apsaugotų save ir aplinkinius“, – kalbėjo ji.

Seimas iš naujo svarstys G. Nausėdos vetuotas pataisas dėl mokamų testų nepasiskiepijusiems darbuotojams. Ketvirtadienį Seime pateikus prezidento veto už tai, kad įstatymas būtų laikomas nepriimtu, balsavo 60 parlamentarų. Tuo tarpu 68 Seimo nariai balsavo už tai, kad grąžintas įstatymas būtų svarstomas iš naujo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)