Režisierius laidoje priminė jo paties pastatytą spektaklį „Mūsų klasė“, nes ten „parodyta kaip veikia santvarkos“.

1941–aisiais Lenkijos Jedvabno kaime vietiniai žydai buvo uždaryti daržinėje ir sudeginti gyvi. Jų žudikai buvo žydų kaimynai ir bendraklasiai, kadaise galbūt sėdėję viename suole.

„Per tą „Mūsų klasė“ eina visa XX amžiaus istorija. Kas įdomu, kad Lenkijai vadovaujant Juzefui Pilsudskiui, ji buvo labai tolerantiška, žydai ir lenkai labai gerai sugyveno. Bet tada, kai labai panaši valdžia, kokia dabar yra Lenkijoje, nacionalistų, iš karto prasidėjo konfliktas toje klasėje – žydai buvo pasodinti į galinį suolą, prasidėjo nesantaika.

Kai atėjo sovietai, dar keitėsi situaciją. Ir viskas labai panašiai vyko ir Lietuvoje. Kai atėjo naciai buvo jau keršijama ir tai buvo daroma taip neadekvačiai, taip baisiai ir žiauriai, kur buvo žudomi vaikai ir žmonės turgaus gatvėse laužtuvais ir kastuvais“, – laidoje pasakojo režisierius.

O. Koršunovas teigė, jog žmonės persipildo neapykantos labai greitai. Statydamas šį spektaklį režisierius galvojo, jog tokie istorijos vingiai kartotis jau negali.

„Tą neapykantą galima labai lengvai sugeneruoti. Man prie Holokausto temos visada buvo baisu prisiliesti. Kita vertus, nuo pat vaikystės gal dėl tų pamatytų baisių nuotraukų, mane tai kažkaip traukė. Kai aš išdrįsau prie jos prisiliesti ir Oslo Nacionaliniame teatre pastačiau šitą spektaklį, supratau, kad jį reikia būtinai statyti ir Lietuvoje.

Dar statydamas Osle galvojau, kad tai jau praeitis yra ir ta istorija negali pasikartoti. Tačiau akivaizdu, kad ji gali pasikartoti. Ir tie mechanizmai veikia toliau“, – laidoje „Iš esmės“ kalbėjo režisierius O. Koršunovas.

Jis teigė, jog neapykantą paskutiniu metu kursto ir populistai, tuo kartu ir besinaudodami.

„Ypatingai paskutiniu metu mes Lietuvoje pamatėme kaip tai vyksta, kaip tai gali būti. Visai neseni įvykiai, kurie prasidėjo po bandymo priimti Stambulo konvenciją, jų buvo visa grandinė ir jie buvo visiems gerai pažįstami. Neapykantos atsirado tiek daug, čia pat atsirado populistai, kurie tuo ėmė naudotis.

Akivaizdu, kad jeigu dabar ateitų aukštesnės civilizacijos ateiviai, okupuotų Lietuvą ir pradėtų teigti, kaip buvo nacių laikais, kad dėl visų problemų Lietuvoje, o taip iš esmės ir yra teigiama, yra kalti LGBT žmonės ir juos reikia šaudyti ir žudyti. Man atrodo, kad Lietuvoje pasikartotų tas pats, kas buvo per II Pasaulinį karą“, – Delfi laidoje „Iš esmės“ sakė režisierius Oskaras Koršunovas.

Visą Delfi laidą „Iš esmės“ stebėkite nuo 19.15 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (389)