„Mūsų pagrindinis uždavinys – atremti ir sustabdyti šią hibridinę ataką, dėl to turime atkreipti tarptautinės visuomenės dėmesį į tai, kas vyksta Baltarusijoje. Labai svarbu, kad tarptautinės NVO aktyviai įsitrauktų – ne tik padėtų migrantams grįžti namo ir suteiktų reikalingą pagalbą, bet ir imtųsi aktyvių veiksmų, kad būtų užkardytas neteisėtos migracijos srautas per rytinę Europos Sąjungos sieną“, – teigė ministrė A. Bilotaitė.

Nuotolinio susitikimo metu vidaus reikalų ministrė pabrėžė, kad Baltarusijoje nepaisoma žmogaus teisių. Ministrė A. Bilotaitė taip pat atkreipė dėmesį į Baltarusijos režimo ir toliau sąmoningai kuriamas sąlygas neteisėtai migracijai: naujai deramasi dėl supaprastintų vizų išdavimo trečiųjų šalių piliečiams, organizuojami nauji reguliarūs skrydžiai ne tik į Minską, bet ir į kitus Baltarusijos oro uostus bei manipuliuojama įvykiais Afganistane ir jo kaimynystėje, atveriant naują migracijos kelią.

Be to, susisiekimą „gerina“ ne tik Baltarusija, bet ir Rusija – atnaujinti skrydžiai iš Irako į Rusiją, taip pat Pskovo oro uostas Rusijoje gavo leidimus vykdyti skrydžius iš Baltarusijos, Turkijos ir Egipto.

Reaguojant į susidariusią situaciją, kitų metų sausio 20–21 dienomis Vilniuje Lietuvos vidaus reikalų ministerija planuoja organizuoti konferenciją, kurioje ES vidaus reikalų ministrai aptartų, ką būtų galima padaryti geriau ES išorės sienų apsaugos srityje.

Nepaisant Baltarusijos veiksmų, situacija Lietuvoje išlieka stabili – bendras neteisėtai Lietuvos sieną kirtusių asmenų skaičius – 4219, o nuo rugpjūčio 3 d. įleisti 156 neteisėti migrantai.

Šiuo metu Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje jau įrengtas 70 km koncertinos atitvaras. Lietuva planuoja per metus įrengti 508 km ilgio fizinį barjerą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)