Parlamentas ketvirtadienį priėmė pataisas, kuriomis atsisakyta šiuo metu įstatyme įtvirtintų sveikatos reikalavimų asmenims, siekiantiems tapti advokatais, notarais ir antstoliais bei šią veiklą jau vykdantiems asmenims. Atitinkamai atsisakyta ir periodinių kas penkerius metus vykdomų privalomų sveikatos patikrinimų.

Pasak Advokatūros, Antstolių ir Notariato įstatymų pataisas inicijavusio Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Stasio Šedbaro, taip siekiama sumažinti kliūtis vykdyti advokatų, notarų ir antstolių profesines veiklas, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Komiteto vadovas teigia, kad pirmas sumanymas buvo keisti modelį, jog Advokatų taryba galėtų inicijuoti ne periodinius sveikatos patikrinimus, bet patikrinimus, kilus įtarimams.

„Buvo kreiptasi į Vyriausybę, Teisingumo ministeriją išvados, atsiklausta Sveikatos apsaugos ministerijos ir jie pasiūlė tokį variantą, koks yra visose Europos Sąjungos šalyse, mat, berods, nelabai kur daugiau taip kaip Lietuvoje ir yra, nebent valstybėse, kurios išėjo iš sovietinio modelio“, – Seimo Ryšių su visuomene pranešime cituojamas S. Šedbaras.

Anot jo, Vakarų šalyse yra periodinės notarų, antstolių atestacijos. „Tokių atestacijų metu galima įvertinti viską – dalykinius klausimus ir taip pat gebėjimą vykdyti pareigas, o į tai kartais įeina ir tam tikra asmens psichologinė būklė. Advokatūroje taip pat – kai gaunamas skundas dėl advokato, jie turi savo komisijas, jos taip pat gali įvertinti. Ir jei kyla klausimas – laikinai ar visam laikui suspenduoti tokio advokato galimybę teikti paslaugas, – sako S. Šedbaras.

Pataisos įsigalioja 2022 metų sausio 1 dieną.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)