Moteris su nuoskauda prisiminė kitą istoriją, į kurią buvo patekęs šios sutuoktinis: „Jis buvo parskridęs į Rygos oro uostą, Modestas atvažiavo jo pasiimti ir vežė į namus. Jis labai greitai važiavo, todėl mano vyras net jam pasakė, kad arba šis mažina greitį, arba jis pats sės už vairo. O štai dabar aš netekau dukters – esu įsitikinusi, kad nelaimė įvyko dėl didelio greičio.“

„Modestas dažnai važiuodavo dideliu greičiu – tiek aš, tiek kiti jį pažįstantys asmenys ne kartą jam sakėme mažinti greitį, tačiau jis neklausydavo“, – kalbėjo M. Vaičiulėno draugas, kuris tą tragišką dieną taip pat kartu važiavo vėliau metalo laužu virtusiu automobiliu. Ir per šią avariją neteko sesers bei pats patyrė sužalojimų.

„Tą dieną Modestas taip pat labai greitai važiavo, vienu metu mačiau, kaip spidometras rodė net 180 km/val. greitį, tačiau jam taip ir nepasakiau važiuoti lėčiau – žinojau, kad tai beprasmiška, Modestas vis tiek manęs nepaklausys“, – prisipažino nukentėjusysis.

Būtent itin didelis greitis dviejų eismo juostų kelyje ir tapo skaudžios nelaimės priežastimi – baudžiamąją bylą dėl avarijos išnagrinėjęs teismas nusprendė M. Vaičiulėnui skirti pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiems metams. Bausmės vykdymo atidėjimo metu nuteistasis negalės išvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Be to, teismas M. Vaičiulėnui, kuris avarijos metu neturėjo dviejų metų vairavimo stažo, paskyrė baudžiamojo poveikio priemonę – uždraudė pusantrų metų vairuoti kelių transporto priemones.

„M. Vaičiulėnas padarė neatsargų nusikaltimą, savo kaltę pripažino, eismo įvykio metu jis buvo blaivus, žuvusiosios artimųjų ne kartą atsiprašė, reiškė gailestį dėl savo veiksmų“, – pažymėjo apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teisėjas Dainius Strautininkas.

Avarijos metu M. Vaičiulėnas irgi patyrė daugybę sužalojimų – jaunas vyras iki šiol nevaldo rankų pirštų, negali vaikščioti.

Nelaimė Biržų rajone, Paežerių kaime, nutiko dar praėjusių metų liepos 6 d., apie 12.23 val., kelyje Biržai-Parovėja, kai į Biržus automobiliu „BMW 320D“ važiavęs M. Vaičiulėnas pažeidė Kelių eismo taisykles – kelyje, kuriame maksimalus leistinas važiavimo greitis yra 90 km/val., o pradedančiajam vairuotojui – ne daugiau kaip 70 km/val., viršijo leistiną greitį ir, važiuodamas ne mažesniu kaip 134 km/val. greičiu, pradėjęs nesaugų lenkimo manevrą, intensyviai stabdė automobilį, jo nesuvaldė, nuslydo nuo kelio važiuojamosios dalies ir vertėsi, dėl to įvyko eismo įvykis, kurio metu žuvo nepilnametė automobilio keleivė, o dar dviem keleiviams buvo nežymiai sutrikdyta sveikata.

Dėl tragiškai pasibaigusio eismo įvykio baudžiamojon atsakomybėn patrauktas M. Vaičiulėnas teismo posėdyje apie avariją nelabai ką ir galėjo pasakyti – teisinosi, kad neprisimena, o ir stengiasi apie skaudžią praeitį negalvoti. Taip bent kurį laiką lengviau.

Ikiteisminio tyrimo metu jis policijos tyrėjams pasakojo, kad išvakarėse atvažiavo pas draugą, čia liko nakvoti, o kitą dieną nutarė nuvažiuoti į Biržus.

Asociatyvi nuotrauka
„Maždaug prieš porą dienų buvau pametęs savo piniginę su asmens dokumentais, todėl visi kartu nutarėme važiuoti į Biržus“, – sakė M. Vaičiulėnas.

Jis tikino, kad buvo prisisegęs saugos diržą, tačiau ar tai padarė kartu važiuojantys keleiviai, negalėjo pasakyti.

„Važiavau apie 120 km/val. greičiu, nors galėjo būti ir didesnis greitis, į spidometrą tuo metu nežiūrėjau, – pasakojo vairuotojas. – Pamačiau priešais save, toje pačioje juostoje ir ta pačia kryptimi važiuojantį automobilį, jis važiavo lėčiau nei mano vairuojamas automobilis. Jį labai greitai prisivijau ir norėjau aplenkti, tačiau pamačiau, kad priešais kita kelio puse atvažiuoja kitas automobilis – nenorėdamas atsitrenkti į priešais važiuojantį automobilį, pradėjau smarkiai stabdyti. Stabdant automobilį pradėjo nešti į vieną pusę, kiek prisimenu, automobilis apsisuko 180 laipsnių ir iš karto metėsi į kairę pusę, automobilis nuvažiavo į griovį. Pirmas smūgis, kiek atsimenu, buvo į automobilio galą, kur tuo metu sėdėjo žuvusioji nepilnametė, po to automobilis lyg persisuko ir vėl vertėsi.“

Nuo šio momento vairuotojas teigė nelabai ką ir prisimenąs – esą viskas įvyko labai greitai.

„Atsimenu, kad iš vairuotojo sėdynės atsidūriau beveik ant galinės sėdynės, bet kaip, neatsimenu, tarsi per miglą prisimenu, kaip atvykę gelbėtojai mane traukė iš automobilio – jaučiau, kad nutirpo dešinė ranka, kurios negalėjau pakelti, o kad nebevaldau kojų, tuo metu nesupratau“, – sakė sunkią traumą, kurios padarinius gydosi iki šiol, patyręs M. Vaičiulėnas.

Tuo metu jo draugas, pas kurį tragišką avariją sukėlęs M. Vaičiulėnas svečiavosi ir per avariją pražudė jo seserį, tyrėjams sakė, kad bičiulis važiavo maždaug 180 km/val. greičiu.

„Prieš eismo įvykį žiūrėjau į spidometrą, – sakė nukentėjusysis. – Avarija įvyko, kai M. Vaičiulėno vairuojamas BMW pradėjo lenkti prieš jį važiavusį automobilį „Audi“, kuris taip pat pradėjo lenkti kitą prieš jį važiavusį automobilį. „Audi“ spėjo atlikti manevrą ir sugrįžo į savo dešinę važiuojamą pusę ir nuvažiavo tolyn, o M. Vaičiulėnas nespėjo aplenkti prieš „Audi“ važiavusio automobilio, nes pamatė, kad priešpriešiais atvažiuoja kitas automobilis ir bandė stabdydamas sugrįžti į savo važiuojamą pusę, tačiau BMW pradėjo slysti ir, nespėjęs sugrįžti į savo važiuojamo kelio pusę, nuslydo į kairę ir nuvažiavo į griovį. Tada BMW priekiu trenkėsi į betoninį šulinėlį ir nuo to momento daugiau nieko neatsimenu – manau, kad nuo smūgio praradau sąmonę.“

Kiek laiko buvo be sąmonės, nukentėjusysis negalėjo pasakyti, tačiau žino, kad tai galėjo tęstis net keliolika minučių.

Asociatyvi nuotrauka
„Kai atsipeikėjau, pamačiau, kad buvo atvažiavę policijos pareigūnai, greitosios pagalbos medikai, ugniagesiai gelbėtojai“, – po avarijos vaikinas skundėsi krūtinės skausmais, tačiau tik toje vietoje, kurioje buvo saugos diržas, todėl manoma, kad, nors ir automobilis vertėsi, bet saugos diržai vaikinui išgelbėjo gyvybę.

Ugniagesiams gelbėtojams iš smarkiai sumaitoto BMW teko traukti ne tik žuvusią nepilnametę, bet ir kitą sužalotą keleivį.

Po avarijos pareigūnai apklausė ne tik kitų automobilių vairuotojus, bet ir dviratininką, kuris tapo šios baisios nelaimės liudininku. Vyras teigė, kad tądien dviračiu važiavo iš Biržų į namus.

„Važiuodamas keliu staiga prieš save pamačiau dūmų kamuolius – atstumas iki jų buvo maždaug apie 2 metrus, – sakė dviratininkas. – Keliu važiavęs tamsios spalvos BMW staiga nevaldomas sukosi kairėn pusėn ir tiesiog „skrido oru“ į kviečių laukus. Tas automobilis tiesiog vartėsi ore. Kai jau automobilis stovėjo laukuose, kuris buvo smarkiai apgadintas, iš jo išlipo jaunas vaikinas ir prašė, kad aš ištraukčiau jo sesę, bet aš negalėjau – pasakiau, kad be gaisrininkų nieko nepadarysime. Jis buvo labai pasimetęs, vis rėkė, kad padėčiau jo sesei... Tuo metu iš BMW veržėsi dūmai, mačiau, kad automobilio gale buvo daugiau asmenų... Girdėjau, kad kažkoks vyriškas balsas, kuris sklido iš to automobilio, taip pat šaukėsi pagalbos. “

Pasak dviratininko, netrukus į nelaimės vietą atvažiavo du ugniagesių automobiliai, o po jų – ir greitosios pagalbos bei policijos automobiliai.

„Prieš išvažiuodamas nugirdau, kaip greitosios pagalbos darbuotoja pasakė, kad mergaitė, kuri buvo tame automobilyje, yra be gyvybės ženklų, žuvo“, – prisiminė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (379)