Įregistruotame dokumento projekte kalbama ne tik apie palaikymą Lenkijos valstybei, ginančiai savo konstitucinį suverenumą ir tautinį tapatumą, bet taip pat ES raginama atšaukti priimtus sprendimus Lenkijos Respublikos atžvilgiu.

Rezoliucijos projektą teikia Seimo nariai Rita Tamašunienė, Aušrinė Norkienė, Andrius Palionis, Jonas Pinskus, Viktoras Pranckietis, Rimantė Šalaševičiūtė, Robertas Šarknickas, Valdemaras Valkiūnas, Agnė Širinskienė, Petras Gražulis, Aurelijus Veryga, Rima Baškienė, Algirdas Stončaitis, Valentinas Bukauskas, Andrius Mazuronis, Viktoras Fiodorovas, Dainius Gaižauskas, Eugenijus Jovaiša ir kiti.

Beje, trys parlamentarai konservatoriai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas bei liberalas Andrius Bagdonas pasirašė po rezoliucijos projektu su sąlyga, kad pastraipa, kurioje kalbama apie ES sprendimų atšaukimą, reikalauja redagavimo. Jie taip pat nurodo, kad taip pat reikėtų redaguoti rezoliucijos teiginius, kuriuose reiškiamas susirūpinimas, kad „Europos viršūnių tarybos įtampa ir priimti sprendimai dėl valstybės-narės Lenkijos sunkiai dera su svarbiausiuose Europos Sąjungos dokumentuose įvardytais valstybių-narių suverenumo ir subsidiarumo principais, o Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš Europos Bendrijos ir pradėta taikyti baudų bei sankcijų politika valstybių narių atžvilgiu sunkiai gali būti tvari“.

Rezoliucijos projekte kalbama apie „istorinę, kultūrinę ir moralinę lietuvių ir lenkų bendrystę“, prisimenamos Abiejų Tautų Respublikos Gegužės 3-iosios Konstitucijos, užtikrinusios piliečių teises ir pirmąkart Europoje įteisinusios įstatymų leidžiamosios, vykdomosios ir teisminės valdžios atskyrimo principus, 230-osios metinės.

„Istoriškai patikrintos konstitucinės sistemos esmę išreiškiančios vertybės ir principai sudaro neliečiamą kiekvienos valstybės tapatybės branduolį, o valstybių Konstitucijų viršenybę prieš Europos Sąjungos teises aktus anksčiau konstatavo ir kitos Europos valstybės“, – teigiama rezoliucijos projekte.

Jame pažymima, kad Lenkija stovi konstitucinės sąrangos, tautiškumo ir tautinių valstybių moralinių idealų ir suverenumo sargyboje bei puoselėja ne tik savo valstybės, bet ir Europos bei Vakarų demokratinio pasaulio, krikščionybės ir humanizmo vertybes.

„Palaikydami Lenkiją kartu saugome Europos Sąjungą – tokią, kokią kūrė šios Bendrijos tėvai – Konradas Adenaueris, Šarlis de Golis, Roberas Šumanas ir Alčidė de Gasperis: suverenių valstybių Bendriją, darnią savo įvairove“, – sako projekto autoriai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)