Atsakydamas į socialdemokrato Juliaus Sabatausko klausimą, galbūt trečią vakcinos dozę anksčiau galėtų gauti asmenys, kurių antikūnų kiekis yra gana mažas, ministras užsiminė apie pokyčius.

„Situacija su antikūnais nėra ta vienintelė, dėl kurios būtų galima priimti sprendimą, kad jau reikalingas trečias skiepas. Ne vien tik tai lemia. (…) O Lietuvoje, kaip žinote, yra sudarytos jau galimybės žmonėms trečio skiepo, tiek, kiek mums užtenka tyrimų, kai kuriais atvejais yra nacionaliniai tyrimai, kitais – ES mastu turima informacija.

Artimu metu Nepriklausomų ekspertų taryba prie Vyriausybės diskutuos jau dėl papildomų tyrimų, kurie yra mums pasiekę. Labai tikėtina, kad tas terminas, kuris dabar yra 6 mėnesiai gali sutrumpėti, jeigu ekspertai tam pritars. Galbūt iki 5 ar 4 mėnesių“, – anonsavo sveikatos apsaugos ministras.

Jis teigė, kad Vyriausybė rūpinasi Lietuvos gyventojų sveikata ir sprendimų nepriima „tiesiog nukabintų nuo lubų“.

„Kiekvienas sprendimas turi būti pagrįstas tyrimais, žiniomis, praktika“, – sakė A. Dulkys.

Sveikatos apsaugos ministerija įteisino revakcinaciją nuo koronaviruso visiems pilnamečiams gyventojams spalio 19 dieną. Visi pilnamečiai Lietuvos gyventojai kviečiami skiepytis trečia doze nuo COVID–19 .

Nuo spalio 19 d. įsigaliojo tą numatantis ministro A. Dulkio įsakymas.

„Toks sprendimas priimtas atsižvelgus į vakcinų suformuoto imuniteto trukmės tyrimus, Europos vaistų agentūros ir Lietuvos ekspertų rekomendacijas“, – rašoma SAM pranešime.

Įsakyme numatoma, kad visi 18 metų ir vyresni žmonės sustiprinančiąja doze galės skiepytis, jei „po pilnos vakcinacijos nuo COVID–19 ligos jau praėjo ne mažiau kaip 180 dienų“, – rašoma SAM pranešime.

Remiantis dokumentu, skiepijimas būtų vykdomas tik „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta „Comirnaty“ arba „Janssen“ vakcinomis, tačiau pastaruoju preparatu skiepytis galėtų tik tie, kurie ir pirmąjį kartą gavo „Janssen“ vakcinos dozę.

Nors iki šiol revakcinacijai specifinėms grupėms buvo naudojama ir „Moderna“ sukurta „Spikevax“ vakcina, jos pasirinkti nebebus galima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės