„Su tėvu norėjau nuvykti Vokietiją, kur jam turėjo būti atlikta kepenų operacija – aš buvau jo donoras“, – po sulaikymo per apklausą pareigūnams bandė teisintis iš Lietuvos ketinęs pasprukti irakietis.

Tėvas ir sūnus buvo sulaikyti su dar dviem Irako piliečiais, kurie turėjo Šengeno vizą ir legaliai gyveno Belgijoje – Mahdis Housseinas Saidas ir Alis Dhamas Ismayilis specialiai atvyko į Lietuvą, kad neteisėtus migrantus išvežtų į Vakarų Europą. Už tai, kad neteisėtai gabeno neteisėtai Lietuvos sieną kirtusius migrantus, irakiečiai buvo įkalinti – teismas jiems skyrė po 60 parų arešto bausmę.

Be to, teismas nutarė, kad iš nuteistųjų turi būti konfiskuotas automobilis, kuriuo neteisėtus migrantus bandyta išvežti iš Lietuvos.

„Kaltinamieji neteisėtai gabeno valstybės sieną perėjusius ir nuolatinės vietos Lietuvos Respublikoje neturinčius užsieniečius, kaltinamojo M. H. Saido vairuojamu automobiliu „Toyota Avensis“, ant kurio buvo uždėti kitam automobiliui priklausantys valstybiniai numeriai, – paskelbė baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Silvana Girdenienė. – Šis automobilis yra nusikaltimo padarymo priemonė, kadangi buvo tiesiogiai panaudotas nusikalstamai veikai daryti – šia transporto priemone buvo gabenami du asmenys. Teismo vertinimu, aptariamos nusikalstamos veikos padarymas, šiuo atveju, be transporto priemonės nebūtų galimas. Atsižvelgiant į tai, kad automobilis buvo naudojamas uždraustai veikai atlikti, todėl minėtai transporto priemonei turi būti taikomas konfiskavimas, kaip baudžiamojo poveikio priemonė.“

Pabradėje esančiame Užsieniečių registracijos centre laikinai sulaikyti neteisėtai Lietuvos sieną iš Baltarusijos pusės kirtę ir prieglobsčio pasiprašę irakiečiai paspruko, kai dėl tėvui pablogėjusios sveikatos būklės medikai jį ir kartu lydėjusį sūnų atvežė į Santaros klinikas.

Per apklausą tėvas pareigūnams pasakojo, kad Pabradėje patyrė nežmoniškas laikymo sąlygas, dėl to ne kartą kreipėsi pagalbos į Raudonojo Kryžiaus draugiją.

„Aš sergu kepenų vėžiu, todėl dėl pablogėjusios sveikatos mane išvežė į Santaros klinikas, šioje kelionėje mane lydėjo kartu su manimi į Lietuvą atvykęs sūnus, – kalbėjo jis. – Klinikose vertėjas pasakė, kad man liko nedaug gyventi, nėra jokio efektyvaus gydymo. Labai nuliūdau, todėl su sūnumi išėjome į lauką, bet čia pasiklydome.“

Į gydymo įstaigą tėvas ir sūnus negrįžo – vyrai teigė, kad patraukė centro link.

„Eidami su sūnumi Vilniaus gatvėmis priėjome prie didelio tilto, tada atsisėdome ir pradėjome verkti, – sakė jis. – Buvome alkani, todėl pamatę turkų kavinę, nuėjome ten, o čia išgirdome, kaip vienas vyras telefonu kalbėjo kurdiškai, tada su juo pradėjome bendrauti. Jis pasakė, kad yra ne iš Lietuvos, todėl mums negali padėti sugrįžti į ligoninę. Aš jam pasakiau, kad su sūnumi esame pabėgėliai, į Lietuvą patekome neteisėtai, be dokumentų. Sakiau, vežk mus kur nori, tik padėk. Ir tas vaikinas pasakė, kad su draugu važiuoja į Belgiją, – sakiau, vežk ir mus į Belgiją ar į Vokietiją, mums nesvarbu.“

Anot irakiečio, netrukus į turkų kavinę atėjo kitas užsienietis, kurie tarpusavyje aptarė susiklosčiusią situaciją.

„Aš jiems pasakiau, kad atsilyginsiu, jeigu suteiks pagalbą, bet tik tada, kai man bus atlikta operacija ir aš pasveiksiu“, – sakė irakietis.

Asociatyvi nuotrauka
Jis pridūrė, kad apie pinigus su esą nepažįstamaisiais nekalbėjo ir jų šiems net nesiūlė.

„Įsėdau į afrikiečio vairuojamą automobilį ir visi kartu išvažiavome – su sūnumi norėjome atsidurti Vokietijoje, nors jie važiavo į Belgiją“, – sakė irakietis.

Bet išvažiuoti iš Lietuvos jiems taip ir nepavyko – kelyje Vilnius-Alytus automobilį pastebėjo policijos pareigūnai.

„Jau buvo tamsu, kai važiavome, staiga pro mus pralėkė sirenas įjungęs policijos automobilis, todėl mūsų automobilio vairuotojas pasitraukė į kelio kraštą, – sakė vyras. – Tada mūsų automobilis nuo pagrindinio kelio pasuko į miško keliuką, bet čia netrukus prisistatė policija – su sūnumi iššokome iš mašinos ir pasislėpėme žolėse, bet kai pamatėme policininkų uniformas, pasidavėme – esu 17 metų dirbęs policijoje, nusiraminau, kad ne banditai mus sulaikė, nes su savimi turėjau apie 600 eurų.“

Panašiai kalbėjo ir irakiečio sūnus, pažymėjęs, kad neteisėtai į Lietuvą atvyko tik dėl to, jog patektų į Vokietiją.

„Mano tėvas serga kepenų vėžiu, todėl nusprendėme iš Irako išvykti į Europą, kad tėvui padarytų kepenų operaciją, o aš būčiau buvęs jo donoru, – per apklausą sakė sūnus. – Iš Bagdado lėktuvu atskridome į Minską, gyvenome viešbutyje, o paskui nusprendėme neteisėtai ateiti į Lietuvą – eidami mišku kažkur pametėme savo asmens dokumentus, o kai perėjome sieną, mus Lietuvoje sulaikė pasienio pareigūnai, todėl pasiprašėme prieglobsčio ir buvome patalpinti į centrą Pabradėje.“

Nors tėvas su sūnumi aiškino, kad nepažinojo juos gabenusių vyrų ir su jais esą susipažino visiškai atsitiktinai, tačiau kitokią versiją pateikė juos į Vokietiją išgabenti turėję vyrai.

Kelionės į Lietuvą iniciatoriumi buvęs A. D. Ismayilis pareigūnams nurodė, kad į Vilnių su automobilį vairavusiu draugu atvyko tik dėl to, jog norėjo padėti į Lietuvą neteisėtai patekusiems savo šeimos draugams.

„Žinojau, kad tėvas serga vėžiu, todėl norėjau padėti – draugo paprašiau mane nuvežti į Lietuvą aplankyti čia įstrigusių bičiulių, – sakė vyras. – Atvykę į Vilnių čia praleidome kelias paras, kol vieną dieną mums pranešė, kad tėvas su sūnumi yra ligoninėje pas gydytojus, taip pat mums atsiuntė jų buvimo vietos nuorodą. Iš karto ten nuvažiavome ir laukėme, kol pamačiau, kaip iš aukšto pastato išėjo du vyrai. Aš juos nufilmavau ir nusiunčiau savo draugui – reikėjo įsitikinti, kad tai tikrai yra tie žmonės, dėl kurių mes atvykome. Tai buvo tie asmenys, kuriems atvažiavome padėti – tėvą su sūnumi pasodinome į automobilio galą.“

Asociatyvi nuotrauka
Baudžiamojon atsakomybėn dėl neteisėtų migrantų gabenimo patrauktas A. D. Ismayilis sakė, kad dieną bijojo išvažiuoti iš Vilniaus, todėl iš Lietuvos sostinės išvažiavo tik vėlai vakare.

„Bevažiuojant mus iš paskos aplenkė greitai važiuojantis policijos automobilis, mes išsigandome, nes ant mūsų automobilio buvo uždėti kitai mašinai priklausantys valstybiniai numeriai, be to, gabenome du nelegalius asmenis, todėl iš pagrindinio kelio išsukome į atokesnį keliuką ir sustojome – tėvas su sūnumi iššoko iš automobilio ir kažkur pasislėpė, – sakė kaltinamasis. – Netrukus prie mūsų atvažiavo policijos automobilis, mes buvome sulaikyti.“

Kad nelegalūs migrantai sprunka iš Lietuvos, policijos pareigūnams pranešė kolegos iš Vilniaus. Įtartiną automobilį su belgiškais valstybiniais numeriais pastebėję pareigūnai vėliau per apklausą sakė, kad vos tik į atokią vietą nuvažiavęs „Toyota Avensis“ sustojo, iš karto iš jo iššoko ir miško link nubėgo du vyrai. Bet jie iš karto buvo surasti ir sulaikyti.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai patikrino pas sulaikytuosius vyrus rastus mobiliojo ryšio telefonus. Paaiškėjo, kad atvykėliai su pabėgėliais bendravo naudodamiesi pokalbių programėle „WhatsApp“ – joje buvo aptikta daugybė pokalbių, iš kurių paaiškėjo, kad tėvo ir sūnaus išvežimui iš Lietuvos buvo ruošiamasi iš anksto.

„Truputį palauk, mes pas gydytoją kai sutvarkysim, turėsim laiko, tada surasim galimybę išeiti“, – viename įrašų kalbėjo irakiečio sūnus, pažymėjęs, kad jam ir tėvui pasprukti iš Santaros klinikų nebus sudėtinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (217)