Maldeikis: prezidentas elgiasi taip pat, kuo nepagrįstai kaltino Vyriausybę

Valdančiųjų konservatorių frakcijos atstovas Matas Maldeikis Delfi neslėpė nusivylimo šalies vadovo sprendimu.

„Toks prezidento sprendimas tikrai neprisidės prie vakcinavimo skatinimo, o priešingai – siunčia priešingą signalą visuomenei. Panašu, kad prezidentas elgiasi taip, kaip dar nepagrįstai kaltino Vyriausybę tyčiniu politiniu sabotavimu“, – sakė politikas.

G. Nausėda, pasak jo, sabotuoja vakcinavimo procesą, mažindamas stimulą skiepytis.

„Prezidentas elgiasi taip, kuo pats neseniai nepagrįstai kaltino Vyriausybę – tyčiniu politiniu vakcinavimo proceso sabotavimu“, – priminė Seimo narys.

Taip pat tokiu sprendimu, kaip pažymėjo M. Maldeikis, toliau viešojoje erdvėje keliamas chaosas bei abejonės dėl to, kokiu keliu turi valstybė eiti.


Pakarklytė: pataisos buvo reikalingos

Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė teigė, kad toks sprendimas buvo reikalingas.

„Bendrai sprendimas apsimokėti patiems darbuotojams arba apmokėti darbdaviams testus tiems, kurie gali skiepytis, tačiau nesiskiepija, yra reikalingas tiek pandemijos valdymui, tiek bendrai žmonių sąmoningumo ugdymui ir atsakingam požiūriui“, – komentavo parlamentarė.

Jos teigimu, šiuo metu matosi „užsižaidimo“ efektas.

„Vienas Seimo narys neseniai savo feisbuko paskyroje paskelbė melagingą informaciją apskritai apie neva tūkstančius žmonių, mirusių nuo skiepų. Tai tiesiog yra neatsakinga“, – akcentavo I. Pakarklytė.

Ji antrino kolegai M. Maldeikiui, kad toks prezidento sprendimas prieštarauja jo paties anksčiau išsakytoms mintims, tik šį kartą – dėl reikalingų sprendimų pandemijai valdyti.

„Prieštarauja jo anksčiau išsakytoms mintims, kad reikalingi sprendimai pandemijos valdymui. Yra siūlomas sprendimas, kuris ragina visus, kurie gali tai daryti, vakcinuotis, (…) tad (prezidento veto – aut.p.) neatrodo kaip atsakingas sprendimas. Nežinau, kaip tai prisidėtų prie pandemijos suvaldymo“, – svarstė Laisvės frakcijos seniūnė.

I. Pakarklytė taip pat teigė pasigendanti iš prezidento telkimo.

„Ko žmonės paprastai tikisi iš prezidento institucijos? Nesvarbu, ar šio prezidento, bet bendrai, – kad tai bus didžiausias šalyje autoritetas, kuriuo tu pasitiki, kuris nesiblaško, turi savo aiškią, pagrįstą poziciją, o čia prezidento komunikacijoje ir kai kuriuose sprendimuose matome tiesiog, kad nėra aiškumo.

Nėra tvirto ir klausimų nekeliančio atsakymo, nes kiekvieną kartą reikia perklausti, patikslinti, o po to jau prezidento atstovai spaudai ar kažkas tikslina. Tokio telkimo, autoriteto ir pasitikėjimo, kad tai yra tas lyderis, kuris geba pakilti virš tų politinių žaidimų bei pasakyti tą poziciją, kuri telktų – to nėra“, – pridūrė I. Pakarklytė.

Socialdemokratai: Nausėda pasielgė teisingai

Socialdemokratai teigiamai vertina G. Nausėdos sprendimą vetuoti nedidele dauguma Seime priimtas pataisas, kuriomis nustatoma, kad už testus dėl COVID–19 darbuotojai mokėtų patys, rašoma trečiadienį išplatintame partijos pranešime spaudai.

Parlamentarai, priklausantys opozicinei Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijai, šalies vadovo prašė vetuoti valdančiųjų sumanymą, argumentuodami, kad „testavimas yra pandemijos valdymo priemonė. Todėl apsunkinti testavimą – reiškia apsunkinti pandemijos valdymą.“

„Gerai, kad buvo atsižvelgta į profesinių sąjungų ir mūsų, socialdemokratų, argumentus“, – sako Socialdemokratų partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė.

Politikė pabrėžia, kad vakcinavimo kampanija yra savanoriška, taigi kiekvienas valstybės pilietis turi būti traktuojamas vienodai.

LSDP frakcijos seniūno Algirdo Syso teigimu, valdantieji turėtų susitelkti į pandemijos valdymo strategiją ir taktiką.

„Jeigu vakcinacija yra savanoriška, valstybė turi daryti viską, kad piliečiai patikėtų skelbiamais tikslais. Valstybės rankose – vakcinavimas, informavimo kampanija, galimybės reaguoti į dezinformaciją. Ir valstybė turėtų nuo ryto iki vakaro rūpintis būtent tuo“, – pabrėžia A. Sysas.

Socialdemokratai pabrėžia, kad valstybei nustačius ypatingas saugos sąlygas dėl pandemijos, svarbu užtikrinti, kad šios sąlygos būtų vienodos visiems piliečiams.

„Valstybė privalo rūpintis kiekvienu piliečiu, o ne dalį jų bausti. Be to, mūsų Konstitucijos 53 straipsnis aiškiai sako: valstybė rūpinasi žmonių sveikata ir laiduoja medicinos pagalbą bei paslaugas žmogui susirgus“, – teigia A Sysas.

Prieštaravo kai kurios frakcijos ir profsąjungos

Kaip Delfi jau skelbė, spalio 19 d. Seimas priėmė Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas, numatančias, kad dėl COVID-19 profilaktiškai testuotis privalantys darbuotojai tai darytų savo lėšomis.

Už įstatymo pataisas balsavo 65 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 3 parlamentarai.

Naujas teisinis reguliavimas numatė, kad darbuotojų, kuriems yra numatytas privalomas profilaktinis testavimas, sveikatos patikrinimai dėl COVID-19 ligos būtų finansuojami nebe iš valstybės biudžeto, o darbuotojo arba, jei darbdavys taip nusprendžia, – darbdavio lėšomis.

Vis dėlto buvo numatytos dvi išimtys, kai sveikatos patikrinimai ir toliau būtų finansuojami valstybės: kai bus neužtikrintas vakcinų prieinamumas bei kai darbuotojas negali pasiskiepyti dėl medicininių kontraindikacijų.

Į prezidentą, prašydami vetuoti minėtas pataisas, viešai kreipėsi opozicinės Darbo partijos ir socialdemokratų frakcijos, idėjos darbuotojams mokėti už testus patiems nepalaikė ir kai kurios darbdavių profsąjungos.

G. Nausėda šį klausimą penktadienį aptarė ir su savo suburtos Sveikatos ekspertų tarybos nariais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (368)