Apžvalgininkai sako, kad dėl to žalą patiria visa valstybė. Pirmiausia I. Šimonytei siūloma susirūpinti santykių pagerinimu.

Tapęs prezidentu G. Nausėda žadėjo daugiau kalbėjimosi, atvirumo ir kompromisų, nepaisant pažiūrų.

„Čia ir yra tas didysis uždavinys, dėl kurio aš ėjau į politiką. Jeigu po 5 metų galėsiu pasakyti, kad man tai sekėsi daryti geriau nei kitiems, reiškia, jog buvo verta eiti“, – 2019 metų liepą sakė G. Nausėda.

Pastabų yra ir kadencijai įpusėjus.

„Ypač jeigu mes kalbame apie tai, kur prezidento prerogatyva yra, pavyzdžiui – užsienio politika. To susiderinimo tikrai trūksta ir manau, kad mūsų užsienio politika nuo to kažkiek ir kenčia“, – LNK sakė Kauno technologijos universiteto (KTU) dekanas Ainius Lašas.

Pagal ilgametę tradiciją prezidentai su premjerais kartą per savaitę susitikdavo aptarti valstybės reikalų.

Ingrida Šimonytė

Premjerės I. Šimonytės patarėjai pranešė, kad paskutiniai ministrės pirmininkės ir prezidento pokalbiai vyko rugpjūčio 9 ir rugsėjo 6 dienomis.

„Ir krizes turime, tai tas nesikalbėjimas kenkia ir dėl to, kad žmonės pradeda nepasitikėti politikais, abejoti ir dvejoti“, – svarstė buvęs premjeras Saulius Skvernelis.

Kai buvo premjeru, S. Skvernelis daugiausiai dirbo su prezidente Dalia Grybauskaite. Buvo savaičių, kai ir S. Skvernelio Prezidentūroje nelaukė.

„Tas nenoras kalbėti, užsispyrimas, mėginimas apvardžiuoti“, – dar eidama prezidentės pareigas interviu LRT sakė D. Grybauskaitė.

Tada S. Skvernelis sakė suprantantis, kad „10 metų Lietuvoje buvo vienintelis žmogus, kuris viską žinojo ir neklydo“.

„Atrodo mažiausiai liguistai, švelniai tariant“, – tada sakė D. Grybauskaitė.

Bet anot S. Skvernelio, pavykdavo suprasti, kad tartis ne S. Skvernelis su D. Grybauskaite, o du šalies vadovai.

„Nes neturi tu pasirinkimo kitokio. Nesi privatus žmogus, kuriam patinka arba nepatinka kitas politinis pareigūnas ar oponentas“, – tikino premjero pareigas ėjęs S. Skvernelis.

Nesutarimų tarp I. Šimonytės ir G. Nausėdos, atrodo tik daugėja. Kai premjerė lankėsi Jungtiniuose Arabų Emyratuose, prezidentas pranešė, kad vasarą Vyriausybė neva tyčia neskiepijo žmonių.

„Buvo dirbtinai sulėtinti skiepijimosi tempai, galbūt dėl to, kad nebūtų pasiektas prezidento tikslas – 70 procentų iki liepos vidurio“, – tada sakė G. Nausėda.

Dar anksčiau Prezidentūra su valdančiaisiais nesutarė – kam tenka laurai dėl sprendimo nebeįleisti neteisėtų migrantų į Lietuvą.

Anot politologo A. Lašo, tai nepadeda siekiant ES paramos.

„Tas susipriešinimas tikrai nepadėjo, nes viduje mes pykomės dėl to, kas yra atsakingas už migrantų suvaldymą – ar čia daroma sėkmingai, ar ne“, – kalbėjo politologas A. Lašas.

Kai nesusikalba šalies vadovai, ar išgirs žmonės jų raginimus būti vieningiems?

„Šiandien susipriešinimo yra aiškiai per daug“, – prieš kelias savaites sakė G. Nausėda.

„Tai jeigu mes matome susipriešinimą tarp aukščiausių šalies lyderių, visiškai tikėtina matyti, kad ir tarp žmonių yra pakankamai susipriešinimo ir nepasitikėjimo“, – savo poziciją dėstė A. Lašas.

Prezidentas G. Nausėda žadėjo remtis Valdo Adamkaus vakarietiškomis vertybėmis.

„V. Adamkus elgėsi tikrai skirtingai“, – pabrėžė A. Lašas.

Socialdemokratas Algirdas Sysas LNK tikino, jog politikoje turi būti ir kompromisai.

„Negali būti tik juoda, arba tik balta. Turi būti ir kompromisai, nėra amžinų priešų, yra konkurentai ir visi kiti dalykai. G. Nausėda, sėdėdamas banke, matė Lietuvą šiek tiek per kitokią prizmę“, – kalbėjo Seimo narys.

Šiltų santykių gali neskatinti ir aplinkybė, jog I. Šimonytė norėjo būti prezidente. Bet pralaimėjo G. Nausėdai.

„Tam tikra konkurencija buvusių varžovų jau nuo pat pradžių jaučiama“, – sakė „Lietuvos ryto“ žurnalistas, apžvalgininkas Tadas Ignatavičius.

G. Nausėda ir dabar esą naudojasi, kad yra reitingų lyderis ir prarasti neturi ko. Anot apžvalgininko. I. Šimonytei turėtų labiau rūpėti atkurti normalius santykius su prezidentu.

„Suprantu, kad kartais sudėtinga I. Šimonytei suprasti tai, ko nori prezidentas. Nes mes daug kas spėliojome, ką jis norėjo pasakyti, ko jis iš tikrųjų nori. Bet surasti kalbą yra būtina. Nes tai neišeina į naudą Vyriausybei“, – tikino T. Ignatavičius.

I. Šimonytės susitikimų su G. Nausėda pradėjo mažėti, kai konservatoriai pradėjo kovą su prezidentu dėl to, kas turi važiuoti į Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimus.