Dar vakar raudonojoje zonoje buvusi vienintelė savivaldybė – Ignalinos r., šiandien prisijungė prie visos Lietuvos ir tapo juodąja.

Praėjusią parą 417 žmonės paskiepyti pirmąja vakcinos doze, iš viso paskiepyti 909 žmonės.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1681 COVID-19 sergantys žmonės, 140 iš jų – reanimacijoje.

Šalyje praėjusią parą atlikta 7,7 tūkst. molekulinių (PGR) ir 5,1 tūkst. antigeno tyrimų dėl įtariamo koronaviruso.

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų toliau kyla ir pasiekė 1443,5 atvejo. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis pakilo iki 15 procentų.

Ligoninės ir mirtys

85 pacientams ligoninėse taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, deguonis papildomai tiekiamas 1537 žmonėms.

Per pandemijos piką šių metų sausį pacientų skaičius ligoninėse buvo pasiekęs 2,6 tūkstančio.

Septyni mirę asmenys priklausė vyresniųjų nei 90 metų amžiaus grupei, šeši iš jų – neskiepyti, taip pat septyni mirusieji nuo COVID-19 buvo vyresni nei 80-ies, iš jų nė vienas nebuvo pasiskiepijęs; aštuoni mirusieji priklausė vyresniųjų nei 70 metų grupei, iš jų šeši taip pat neskiepyti.

Devyni mirusieji buvo vyresni nei 60-ies ir nė vienas jų nebuvo skiepytas.Trys mirę asmenys priklausė 50-59 metų amžiaus grupei ir du 40-49 metų amžiaus grupei. Iš pastarųjų du buvo skiepyti, kiti – nevakcinuoti.

Iš 5,8 tūkst. asmenų, iki šiol mirusių nuo COVID-19, pilnai paskiepyti buvo 302. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama 11,2 tūkst. mirčių.

Vakcinacija

Iki šiol mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyta per 1,8 mln. žmonių, pilnai vakcinuota – 1,6 mln., dar 84,4 tūkst. pilnai paskiepytų gyventojų yra gavę ir sustiprinančiąją vakcinos dozę. Ją praėjusią parą gavo 342 žmonės.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepo dozę yra gavę 64,8 proc. gyventojų.

Mažiausiai pasiskiepijusiųjų yra tarp 12–15 metų vaikų – kiek mažiau nei trečdalis. Tarp vyriausių šalies gyventojų, kuriems per 80 metų, paskiepyta 67,3 procentai.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo daugiau 408 tūkst. žmonių, šiuo metu serga daugiau nei 31 tūkst. žmonių.

Siekiant sumažinti srautus į ligonines, ilgąjį savaitgalį veiks dalis poliklinikų

Siekiant sumažinti pacientų srautus į skubiosios pagalbos skyrius ligoninėse, per ilgąjį savaitgalį šalyje veiks dalis poliklinikų, privačių šeimos medicinos centrų, mobilieji punktai, nurodo Svekatos apsaugos ministerija.

„Savivaldybėje veiks bent viena šeimos medicinos paslaugas teikianti įstaiga, kuri per dieną dirbs keturias valandas tiesioginio kontakto būdu ir keturias valandas nuotoliniu būdu. Savivaldybės tam pasitelks personalą tiek iš viešųjų, tiek iš privačių įstaigų“, – teigia SAM.

Pasak jos, savivaldybės paskirtoje įstaigoje šeimos medicinos paslaugos bus teikiamos visiems prie savivaldybės teritorijoje esančių pirminių sveikatos priežiūros įstaigų prisirašiusiems gyventojams.

Be to, ilgąjį savaitgalį mobilios komandos vyks pas COVID-19 sergančius rizikos grupei priklausančius žmones – nėščiąsias, vyresnius nei 65-erių metų senjorus, lėtinėmis ligomis sergančius žmones.

Vėlinių ir Visų Šventųjų savaitgalį dirbs ir asmens sveikatos priežiūros įstaigos, atliekančios COVID-19 tyrimus PGR metodu, kurios tyrimų rezultatus suves į e.sveikatos sistemą.

Ministerija ragina visus žmones, pajutusius peršalimo simptomus, kreiptis į šeimos gydytoją, atlikti tyrimą. Esant poreikiui, šeimos gydytojas pacientą gali siųsti į karščiavimo kliniką, išsamesniam ištyrimui. Karščiavimo klinikos dirbs ne trumpiau kaip po keturias valandas per dieną.

Be kita ko, ilgąjį savaitgalį poliklinikose ir miestų ar rajonų savivaldybių ligoninių konsultacinėse poliklinikose turi būti užtikrintos radiologijos, echoskopijos, endoskopijos, chirurgijos ir medicininės laboratorijos paslaugos.

Visa informacija apie sveikatos priežiūros įstaigų darbą gyventojams turi būti pasiekiama sveikatos priežiūros įstaigų ir savivaldybių pagrindiniuose tinklalapiuose, taip pat informacija turi būti pateikta ir prie pagrindinio įėjimo į sveikatos priežiūros įstaigą.

Ilgąjį savaitgalį veiks ir šalies COVID-19 vakcinavimo centrai.

JAV leido skiepyti „Pfizer“ vakcina 5–11 metų vaikus

Jungtinės Valstijos penktadienį suteikė leidimą skiepyti 5–11 metų vaikus bendrovės „Pfizer“ gaminama vakcina nuo COVID-19, ekspertų komitetui šią savaitę nutarus, kad preparato nauda nusveria riziką.

Kaip motina ir gydytoja žinau, kad tėvai, globėjai, mokyklų darbuotojai ir vaikai laukė šiandienos leidimo“, – sakoma Maisto ir vaistų administracijos vadovės pareigas einančios Janet Woodcock pranešime.

„Jaunesnių vaikų vakcinavimas nuo COVID-19 priartins mus prie grįžimo į normalią padėtį pojūčio“, – pridūrė ji.

Šios amžiaus grupės vaikų skiepijimas turėtų įsibėgėti, kai Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) komitetas antradienį surengs posėdį, per kurį bus aptartos tolesnės klinikinės rekomendacijos.

Per klinikinius bandymus, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 2 000 vaikų, nustatyta, kad vakcina didesniu kaip 90 proc. patikimumu apsaugo nuo koronavirusinės infekcijos simptomų išsivystymo.

Vakcinos saugumas buvo ištirtas su daugiau kaip 3 000 vaikų. Tebetęsiamos studijos išvados rodo, kad jokio sunkaus nepageidaujamo poveikio šis preparatas nesukelia.

Šio amžiaus grupės vaikams vakcina suleidžiama dviem dozėmis trijų savaičių intervalu. Jiems sušvirkščiama 10 mikrogramų preparato – trečdalis vyresnio amžiaus grupių gaunamos dozės.

Kaip nurodo CDC, nuo pandemijos pradžios Jungtinėse Valstijose dėl COVID-19 buvo hospitalizuoti apie 8,3 tūkst. 5–11 metų vaikų, 146 užsikrėtusieji mirė.

COVID-19 atvejų skaičius pasaulyje viršijo 246,3 mln., mirė beveik 5 mln. užsikrėtusiųjų

Visame pasaulyje nuo pandemijos pradžios iki sekmadienio ryto išaiškinta 246 394 420 užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejų, pranešė Merilande įsikūręs Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universitetas.

Universiteto duomenimis, su COVID-19 siejamų mirties atvejų skaičius padidėjo iki 4 995 018.

Po 20 mln. ir daugiau užsikrėtimo atvejų patvirtinta Jungtinėse Valstijose, Indijoje ir Brazilijoje.

Pagal pandemijos skaičius pirmoje vietoje tebėra Jungtinės Valstijos, kur iš viso nustatyti 45 953 186 užsikrėtimo ir 745 668 mirties atvejai.

Antrą vietą užimančioje Indijoje COVID-19 atvejų skaičius pasiekė 34 260 470, o mirties atvejų skaičius viršijo 457,7 tūkstančio.

Trečioje vietoje esančioje Brazilijoje nuo pandemijos pradžios užfiksuota daugiau nei 21,8 mln. užsikrėtimo atvejų, įskaitant daugiau nei 607 tūkst. atvejų, pasibaigusių mirtimi.

Per pandemiją pasaulyje buvo paskirstyta daugiau kaip 6,9 mlrd. vakcinų nuo koronaviruso dozių.

Statistikos portalo „Worldometers“ duomenimis, pasaulyje milijonui gyventojų tenkantis mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius sekmadienio ryte siekė 642,8. Jungtinėse Valstijose šis koeficientas yra 2 297, Indijoje – 328, o Brazilijoje – 2 833.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės