„Vakar rekomenduojant ir talkininkaujant mano žmonai Daivai, pasiskiepijau nuo COVID trečiąjį kartą. Tai parodo mano ir Daivos požiūrį į skiepus. Bet kada perskaičiau „Facebook“ komentarus, iš kurių matyti, jog daliai komentatorių egzistuoja tik jo tiesa, o visos kitos, – dėmesio neverti paistalai, tai sunerimau, nes viena ir tik viena nuomonė būdinga diktatorių valdomoms, o ne demokratinėms valstybėms“, – D. Sakalės feisbuko paskyroje cituojamas A. Sakalas.

„Nemaloniai nustebino ir dalies valdžios atstovų, medikų ir komentatorių mėginimai jaunos šeimos tragediją panaudoti skiepų reklamai. Reklamai dera panaudoti tik faktus, kurie nesikerta su pagarba mirusiajam, jo artimiesiems bei išsaugoma paciento (mirusiojo) paslaptis, orumas, asmens duomenys.

Reklamai neturi būti naudojamos emocijos, mirusysis neturi būti įrankis politinėse kovose su oponentais, nes tai tik pagilina artimųjų skausmą. To neturėtų būti viešoje erdvėje. Demokratinėje valstybėje viešoje erdvėje išklausomos visos pusės, bet nenusižengiama tokiems standartams kaip pagarba žmogui ir jo orumui“, – sako A. Sakalas.

Kauno klinikose trečiadienį tragiškai pasibaigė COVID-19 sirgusios gimdyvės gimdymas. 23 metų gimdyvė mirė. Laimė, jos dukrytė gimė sveika ir išnešiota. Naujagimei liga nenustatyta. Moteris buvo nepasiskiepijusi.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen penktadienį sakė besitikinti, kad skiepytis pabijojusios jaunos mamos mirtis pažadins skiepų priešininkus palankančių politikų sąžinės likučius.

„Labai sunku negalvoti apie išėjusią jauną mamą, kuri pabijojo skiepytis ir dėl to jos gyvenimas nutrūko vos pradėjęs realizuotis. Kiekvieną rytą būna sunku matyti COVID-19 pasiglemžtas gyvybes. Labai sunku nuolat skaityti, kad didžioji jų dauguma aukų savo kelionę baigė nepasiskiepiję. Taip, dauguma jų – vyresnio amžiaus žmones, bet vis dažniau pamatome šiurpius sakinius apie labai jauną mirusių amžių“, – feisbuke rašė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė apgailestavo, kad šios moters sprendimo nesiskiepyti atspirties tašku tapo kai kurie politikai ir pseudoekspertai.

„Ar išėjusi mama galėjo išgelbėti save, jeigu nebūtų bijojusi skiepo? Taip, jai galimybės gyventi ir auginti naujagimį būtų nepalyginamai didesnės. Matau viešumoje sklindančią informaciją apie tai, kuo savo facebook paskyroje dalinosi ši moteris. Labai apmaudu, kad jos sprendimo nesiskiepyti atspirties tašku tapo kai kurie politikai ir pseudo ekspertai“, – rašė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė vylėsi, „kad ši tragiška istorija vis tik pažadins sąžinės likučius tuose politikuose, kurie lipa ant scenos skiepų priešininkų mitinguose, kurie skatina ir aktyviai dalyvauja pseudo institutų kūrime ir jų veiklos palaikyme“.

„Labai tikiuosi, kad bent dalis save nesistemine žiniasklaida vadinantys veikėjų taip pat susivoks, kokia yra melagienų ir manipuliatyvios informacijos sklaidos kaina“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės