„Naujiena dar visai šviežia, tarsimės su ekspertais“, – BNS šią savaitę informavo ministerija.

Artimiausias Vyriausybės nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos posėdis planuojamas lapkričio 8 dieną.

EVA šią savaitę rekomendavo leisti skirti bendrovės „Moderna“ sukurtos vakcinos „Spikevax“ nuo COVID-19 stiprinančiąsias dozes visiems 18 metų sulaukusiems asmenims.

Stiprinančiąją dozę sudaro pusė dozės, vartojamos pagal pirminės vakcinacijos planą.

Vakcina „Spikevax“ yra antrasis preparatas, kurio stiprinančiosioms dozėms žalią šviesą uždegė ši Europos Sąjungos farmacijos sektoriaus priežiūros tarnyba, anksčiau šį mėnesį leidusi skirti bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtosios vakcinos papildomas dozes.

EVA pridūrė, kad dabartiniai duomenys rodo, jog papildomai paskiepytiems asmenims pasireiškiantis šalutinis poveikis yra panašus kaip gavus „Spikevax“ antrąją dozę.

„Širdies uždegimo ir kitų labai retų šalutinio poveikio atvejų rizika gavus stiprinančiąją dozę yra atidžiai stebima“, – sakoma pranešime.

Lietuva revakcinaciją nuo koronaviruso visiems pilnamečiams gyventojams įteisino praėjusią savaitę. Sustiprinančiąja doze galima skiepytis ne anksčiau kaip po 180 dienų nuo pirmosios arba antrosios COVID-19 vakcinos dozės suleidimo dienos.

Skiepijimas vykdomas tik „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta „Comirnaty“ arba „Janssen“ vakcinomis, tačiau pastaruoju preparatu skiepytis gali tik tie, kurie ir pirmąjį kartą gavo „Janssen“ vakcinos dozę.

Nors iki šiol revakcinacijai specifinėms grupėms buvo naudojama ir „Moderna“ sukurta „Spikevax“ vakcina, jos pasirinkti kol kas negalima.

Vyriausybės nepriklausomų ekspertų taryba rekomendavo neskubėti dėl masinės revakcinacijos šiuo preparatu ir palaukti EVA sprendimo, mat „Moderna“ siekė, jog revakcinacijai būtų naudojama pusė skiepo dozės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės