Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Giedrius Tarasevičius sakė, kad tiriamas galimas kyšininkavimas, prekyba poveikiu, papirkinėjimas, maksimali už tai gresianti bausmė - laisvės atėmimas iki 7 metų.

„Sumos galėjo svyruoti nuo to, kokiu skiepu neva buvo skiepijama. Kyšis galėjo būti nuo 200 iki 300 eurų žmogui“, - sakė prokuroras.

Vilniaus apskrities policijos vadas neatmetė versijos, kad dalis taip fiktyviai pasiskiepijusių asmenų galėjo sunkiai susirgti ir net mirti nuo COVID-19.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad ta situacija, kai prie ypatingai svarbių registrų prieina ir gali suvesti suklastotus duomenis, ypatingai šioje situacijoje, būtina stiprinti kontrolę asmenų, kurie dirba su registrais, kurie suveda duomenis.

Tikrai netenkina situacija, kai sakoma, kad žmonės buvo pasiskiepiję ir štai, matome, mirtis. Galime kalbėti apie tokius atvejus, kai žmonės buvo pasiskiepiję tik teoriškai, už tam tikrą pinigų sumą ir po to galėjo būti pasekmės liūdnos, negrįžtamos“, - kalbėjo S. Gagas.

Pareigūnai sakė, kad kai kurie įtariamieji prisipažino, tačiau pakeitė savo poziciją, kiti kaltės nepripažino. Nusikaltimais įtariami 4 medicinos įstaigos darbuotojai ir 2 nesusiję asmenys, tikėtina, tai buvo tarpininkai.

S. Gago teigimu, 200 asmenų, kurie pasinaudojo šia nelegalia „paslauga“, ne tik sostinės gyventojai.

„Tai asmenys iš kitų apskričių, tai ir asmenys, kurie dažnai išvyksta į užsienį. Tai liudija, kad tai platesnio masto, o ne viena lokali problema“, - kalbėjo S. Gagas ir pridūrė, kad šiems žmonėms gresia atsakomybė už naudojimąsi suklastotais dokumentais.

„Nepirkime sveikatos už pinigus. Kokį pavyzdį mes rodome ir kur link mes einame? Šiuo metu Lietuvoje kasdien diagnozuojama virš 3000 susirgimų COVID-19. Tokia situacija turbūt netenkina nei vieno mūsų ir verčia susimąstyti. Skatiname atsakingai elgtis visus, ir tuos, kurie nori pasiskiepyti, ir tuos, kurie skiepija, ir tuos, kurie suveda informaciją į registrus, tai turėtų būti daroma atsakingai“, - sakė S. Gagas.

Darbuotojai atleisti

Direktoriaus pavaduotoja medicinai Virginija Dautartienė penktadienio vidurdienį per spaudos konferenciją kalbėjo, kad jau atleido įtarimų sulaukusius darbuotojus.

„Kažkuris skaičius mūsų darbuotojų neteisingai tvarkė dokumentaciją. Dokumentai buvo paimti tarnybų, ir teismo nutartimi tie žmonės buvo nušalinti nuo darbo. Abipusiu susitarimu tie žmonės buvo atleisti iš darbo, ir šiuo metu yra nutraukti darbo santykiai su tais žmonėmis. Daugiau negaliu nieko pasakyti, nes vyksta vidinis tyrimas ir oficialus tyrimas“, – sakė Naujosios Vilnios poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai, pavaduojanti direktorių jo atostogų metu Virginija Dautartienė.

Tiesa, spaudos konferencijos pabaigoje ji sakė, kad jei įtarimai nepasitvirtins, darbuotojai galės grįžti į darbą.

Jos žiniomis, viskas galėjo trukti apie savaitę, tačiau tiksliau į šį klausimą turėtų atsakyti tyrimas. Įvykį tiria ne tik teisėsauga, savo vidinį tyrimą pradėjo ir poliklinika.

„Aš detalių nežinau. Nežinau net, ar, jei žinočiau, galėčiau sakyti. Bet nežinau, tai – dar geriau“, – nusišypsojo per direktoriaus atostogas poliklinikai vadovauti paskirta jo pavaduotoja.

V. Dautartienė pasakojo, įrašus apie skiepus teoriškai galėjo klastoti ne tik gydytojai, bet ir slaugytojai, nes jie taip pat galėjo daryti įrašus sistemoje.

„Turi priėjimą slaugytoja, nes, kai ji paskiepija, tai ji turi įvesti į kompiuterį paskiepyti žmogaus duomenis, – sakė V. Dautartienė ir pridūrė. - Gydytojai irgi turi, bet skiepijimo metu gydytojai nedalyvauja, nebent juos pakviečia kažkam pasidarius bloga. Bet, jeigu viskas vyksta normaliai, tai slaugytoja atlieka šitą darbą: įveda į kompiuterį, užregistruoja, užrašo.“

Prižiūrėti, kad būtų teisingai supildyti duomenys, pasak direktoriaus pavaduotojos, turi skyriaus gydytojai. Duomenis privaloma suvesti tą pačią dieną.

„Kontrolė tai yra Naujosios Vilnios pirmo lygio gydytojo. Skiepijimas vyksta, tokių ženklų nebuvo. Kai pasirodė, bus žiūrima dar papildomai. Kai sužinojome, čia pasitikrinome, tai tikrai sutampa ir žmonės. Tuo labiau, kad išduodant pasą gali užkliūti šitie duomenys, jie nėra tokie, kad pralindai pro vieną skylutę ir jau viskas tvarkoje. Išduodant pasą jie užkliūna, nes trūksta kažkokių numerių arba kartojasi tie patys buteliukų numeriai“, – sakė V. Dautartienė.

Įtariami 6 žmonės

Vilniaus apskrities policija penktadienį paskelbė, kad pareigūnai spalio 20 dieną gavo informacijos apie medicinos darbuotojų galbūt imamus kyšius iš asmenų per tarpininką už savo neteisėtą veikimą vykdant įgaliojimus.

Įtariama, kad už kyšius medicinos darbuotojai į www.esveikata.lt duomenų bazę įrašė klaidingus duomenis apie asmenų pasiskiepijimą nuo COVID-19, žinant, jog tomis datomis pastarieji poliklinikoje nesilankė ir jokiomis vakcinomis nesiskiepijo. Tokiu būdu asmenys neteisėtai įgijo galimybių pasus.

Iš viso tokia galimybe susiviliojo daugiau nei 200 žmonių. Kol kas neatskleidžiama, kokio dydžio kyšiai buvo mokami.

Ikiteisminiame tyrime įtariamiesiems Vilniaus apylinkės teismo nutartimis paskirtos kardomosios priemonės – nušalinimas nuo pareigų, rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Policijos teigimu, tokie veiksmai kelia pavojų ir grėsmę žmonių sveikatai.

Atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo ir piktnaudžiavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (760)