Viskas pasikeitė po 2020 metų

Seimo demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys T. Tomilinas iš LVŽS buvo išmestas šią vasarą. Politikas Žinių radijo laidoje kalbėjo, jog didelis pokytis partijoje įvyko po 2020 metų.

„Milžiniškas pokytis net. Nes ta mintis, kuri buvo 2016 metais, kai pakvietėme Saulių Skvernelį ir daugybę kitų žmonių į komandą, ir čia cituoju LVŽS pirmininką – „mes pradedame nuo balto lapo, jūs visi reikalingi, nesvarbu, kokios jūsų atskiros nuomonės, turim bendrą tikslą, rasite visi vietos čia, net jei jūsų nuomonė skirsis, ieškosime bendrų sprendimų“.

Ir partija tikrai garbingai išlaikė išbandymą valdžia, mes buvome valdžia. (…) Tačiau 2020 metais tapome didžiausia opozicijos jėga ir to egzamino neišlaikėme“, – Žinių radijo laidoje sakė buvęs valstietis T. Tomilinas.

Tomas Tomilinas

Jis kalbėjo, kad tada partija nuėjo prie „absoliučiai populistinio radikalizmo“, pasikeitė ir atmosfera frakcijoje. Esminis pokytis, anot T. Tomilino, buvo partijos lyderio strategija.

„Ir problema bet kurios partijos Lietuvoje, kad mes tas demokratijas labai gerai išvystėme pavyzdžiui Seime. (…) Tuo tarpu partijose laikosi ant paprotinės teisės. Net metant ilgametį narį iš partijos nesugebėta Etikos komisijos jam užtikrinti“, – priekaištus bėrė Seimo narys T. Tomilinas.

Parlamentaras darė išvadą, kad diktatorius gimdo aplinka, o demokratijai reikia demokratų.

„Kvepėjo noru skaldyti“

LVŽS atstovas G. Surplys, kandiduojantis ir partijos lyderio rinkimuose, laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, jog nėrą sąžininga kalbėti apie partijos radikalėjimą.

„Yra keli aspektai. Pirmiausia, tai nežinau, kodėl yra kalbama apie partijos radikalėjimą, jeigu partija su tokia programa atėjo į rinkimus ir ją tiesiog vykdo. (…) Dabar, kai taip susiformavo politinė darbotvarkė, kad tas Partnerystės klausimas, Stambulo konvencijos klausimai yra stumiami labai greitai, buldozeriu, natūralu, kad mes įjungėme visas įmanomas opozicines priemones. Tai partijos programos nuostatų, su kuriomis išrinko į Seimą laikyti radikalėjimą turbūt nėra visiškai sąžininga“, – sakė G. Surplys.

Politikas teigė, jog dalis LVŽS frakciją Seime palikusių kolegų į partijos veiklą žiūrėjo kaip į karjeros taką.

„Manau, kad sutiksime, jog mūsų partijoje to lūžio nuo šios kadencijos pradžios procese, tikrai buvo bandymas ieškoti priekabių tam, kad susikurti sau neišvengiamą scenarijų išeiti. Tikrai S. Skvernelis dar iki rinkimų svarstė ir ieškojo galimybių sukurti savo judėjimą. Ir natūralu, kad po rinkimų, ypač, kai mes atsidūrėme opozicijoje, nebeliko Vyriausybės postų, tikrai nepaisant to, kaip gerbiu S. Skvernelį, esam su juo dirbę, bet matyt jam pasidarė ankštoka. Ir kai kurie jo veiksmai kvepėjo noru paskaldyti, sukiršinti kai kuriuos mūsų kolegas“, – teigė valstietis.

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

G. Surplys teigė, jog iš visų LVŽS frakciją palikusių politikų jį labiausiai stebina būtent T. Tomilinas.

„Nes jis ir buvo vienas iš partijos kertinių narių. Mano galva, tai yra vienas iš nedaugelio žmonių, kuris tikrai skaudančia širdimi išėjo. Nes kitiems tai buvo tiesiog projektas susikurti patogesnę partiją“, – aiškino Seimo narys.

LVŽS atstovas dar kartą pabrėžė, jog negalima sakyti, jog partija radikalėja vien dėl to, kad kažkas norėjo išeiti ir sukurti savo politinį judėjimą.

Vienais klausimais įvairovė palaikoma, o kitais ne?

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė laidoje aiškino, jog LVŽS šią vasarą pasirinko aršesnę retoriką dėl visuomenėje kilusio susipriešinimo.

„Reikia pripažinti tai, kad kiek buvo aštriai sureaguota į Partnerystės įstatymą, kiek kalbant apie šeimų maršo kontekstą pati partija suintensyvino savo pozicijas šiais klausimais, tai buvo galima matyti. (…) Matyt, buvo bandoma pagauti tą bangą tam tikrą ir pasižiūrėti, ar tai veikia, ar ne“, – svarstė ji.

Politologė teigė, jog T. Tomilino ir kelių kitų LVŽS priklausiusių asmenų istorijos rodo, kad „visi turi būti beveik vienodi“.

„Tu gali taip padaryti. Bet imkime kitus atvejus. Tikrai nesuprantu, kodėl vienais klausimais įvairovė palaikoma, kitais – ne. Ir manęs niekas neįtikins, kad viskas yra gerai partijoje, kai esame kritinė situacijoje Lietuvoje, matome uždegtą žalią šviesą žmonėms, kurie tapo nevakcinacijos šaukliais“, – Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ sakė politologė.

R. Urbonaitė sakė suprantanti, kad žodžio laisvė yra būtina, tačiau kodėl vienais atvejais ji gali būti, o kitais – ne.

„Ir tai man yra lakmuso popierėlis, kuris sako, kad kažkas partijos viduje turi nuspręsti ir nusprendžia, kada yra palaikoma įvairovė, o kada ne“, – teigė ji.

„Būtų viskas gražu, jei nebūtų didelio ir riebaus melo“

G. Surplys tikino, jog prieš vakcinas ir už natūralų imunitetą pasisakančio LVŽS atstovo Dainiaus Kepenio ir T. Tomilino situacijos skiriasi.

„Pabandysiu pasakyti labai paprastai – skirtumas tarp T. Tomilino ir D. Kepenio atvejo yra ne apie vertybes. O apie tai, kaip žmogus viešoje erdvėje elgiasi partijos atžvilgiu“, – kalbėjo LVŽS atstovas.

Jis dar kartą pabrėžė, jog T. Tomilinas iš partijos buvo išmestas ne dėl vertybių ar vertybinių skirtumų.

„O todėl kaip žmogus elgėsi viešai partijos atžvilgiu – kritikuodamas partiją, jos pirmininką ir atskirus kolegas“, – sakė G. Surplys.

Giedrius Surplys

T. Tomilinas buvusiam partijos kolegai atsakė griežtai.

„Būtų viskas gražu, jei nebūtų didelio ir riebaus melo. Ir tas melagis yra R. Karbauskis, jis pats tokius standartus įvedė. Ir man labai negėda tai pasakyti. Jis pats tą kritikos praktiką, kai kritikavo Kazimirą Danutę Prunskienę, kuri buvo pirmininkė, jis sakė lygiai tą patį“, – priminė T. Tomilinas.

Politikas kalbėjo, jog LVŽS lyderis R. Karbauskis tada kritiką tuometei partijos pirmininkei išsakydavo visoms žiniasklaidos priemonėms.

„Jis sakė, kad K. Prunskienė įvedė partijoje diktatūrą, neklauso skyrių. Jis daug riebiau už mane kalbėjo. Kai pats standartą diegi, tai paskui būk geras, nemeluok, kad kažkas kitas to daryti negali, nemanipuliuok“, – dėstė Seimo narys T. Tomilinas.

Jis kalbėjo, jog R. Karbauskio žodžiais jau tikėti nebegali, nors daugybę metų tai darė.

T. Tomilinas laidoje kalbėjo, jog jei partijos lyderiu šių metų pabaigoje vyksiančiuose LVŽS partijos vadovo rinkimuose būtų išrinktas ne R. Karbauskis, o G. Surplys į partiją jis gal ir grįžtų.

„Įdomūs scenarijai čia gali būti“, – Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ sakė T. Tomilinas.