Apie 75 tūkstančiai senjorų artimiausiomis dienomis sulauks automatinio skambučio ir galės išklausyti pranešimą: „Informuojame, kad visi 75 metų ir vyresnio amžiaus senjorai gali gauti 100 eurų vienkartinę išmoką: Jums tereikia pasiskiepyti pagal pilną vakcinacijos schemą iki 2021 m. lapkričio 30 d., o jei jau esate pasiskiepiję – gauti sustiprinančiąją vakcinos dozę iki 2022 m. kovo 31 d. Savo nemokamai vakcinai registruokitės 1808“.

Nuo šių metų rugsėjo 1 d. iki lapkričio 30 d. 75 metų ir vyresni žmonės, pasiskiepiję dviem vakcinos dozėmis, vienkartinę išmoką gaus tik po pilnos vakcinacijos.

„Kad žmogus spėtų iki lapkričio 30 d. pasiskiepyti pagal pilną vakcinacijos schemą, rekomenduojama pirmąja vakcinos doze pasiskiepyti iki lapkričio 8 d. Todėl skambindami klientams siekiame, kad apsisprendę pasiskiepyti padarytų tai laiku ir gautų išmoką, o tie, kurie dar nepriėmė sprendimo, sužinotų apie visas galimybes“ – sako „Sodros“ Klientų aptarnavimo valdymo skyriaus vedėjas Evaldas Mikutis.

Pilnai pasiskiepijus, nereikės teikti „Sodrai“ prašymo dėl vienkartinės išmokos skyrimo. Duomenys apie vyresnio amžiaus asmenis bus tikrinami registre. Vienkartinę išmoką gyventojai gaus kitą mėnesį po pilnos vakcinacijos kartu su pensija ar kita išmoka, kurią moka „Sodra“ pavedimu į banko sąskaitą arba ne vėliau kaip iki 2022 m. balandžio 30 d. pristatant į namus.

Svarbu žinoti, kad jei asmuo gauna kompensaciją už šildymą ar kitas išmokas, vienkartinė išmoka neturės jokios įtakos skiriant kompensaciją ar išmoką. Šie pinigai nebus įskaičiuojami į asmens ar šeimos pajamas.

Kas galės gauti išmoką?

Teisę į vienkartinę išmoką pasiskiepijus vakcina nuo COVID-19 ligos turės tie žmonės, kurie iki šių metų rugsėjo 1 d. nebuvo pasiskiepiję nė viena Lietuvoje patvirtintos vakcinos doze ir iki šių metų lapkričio 30 d. pasiskiepijo. Privaloma pasiskiepyti pilnai, tai yra dviem vakcinos dozėmis, kai skiepijimo schemą sudaro dvi vakcinos dozės ir viena vakcinos doze, kai skiepijimo schemą sudaro viena vakcinos doze. Išmoką galės taip pat gauti koronaviruso infekcija persirgę žmonės, kurie pasiskiepijo bent viena vakcinos doze. Gavėjų sąrašuose atsidurs tie pasiskiepiję žmonės, kuriems iki lapkričio 30 d. sukaks 75 metai ir daugiau.

Vienkartinė išmoka priklausys ir tiems senjorams, kurie iki 2022 m. kovo 31 d. bus pasiskiepiję trečia vakcinos doze, kai skiepijimo schemą sudaro dvi vakcinos dozės arba antra vakcinos doze, kai skiepijimo schemą sudaro viena vakcinos dozė. Išmoką gaus ir COVID-19 liga persirgę asmenys, kurie pasiskiepys bent antra vakcinos doze. Išmoką galės gauti tie sustiprinančia doze pasiskiepiję gyventojai, kuriems iki 2022 m. kovo 31 d. sukaks 75 metai ir daugiau.