Ketvirtadienį Apeliacinio teismo trijų teisėjų kolegijai susirinkus nagrinėti nuteistojo advokatų skundo, A. Paleckis pareiškė turįs nušalinimų.

„Aš noriu nušalinti prokurorę, prašau nušalinti nuo bylos“,– sakė jis teisėjams.

A. Paleckį nušalinimą motyvavo tuo, kad 2018 metų gruodžio dieną, buvo surengta spaudos konferencija, joje dalyvavo Valstybės saugumo departamento, policijos ir prokuratūros vadovai.

„Jėgos struktūrų vadovai dar tik prasidėjus ikiteisminiam tyrimui viešai apkaltino mane šnipinėjimu, šie trys pareigūnai pažeisdami sąžiningo teismo principą, viešai įvardijo mane padarius sunkų nusikaltimą, taip padarytas spaudimas teismui ir visuomenei“, – per posėdį kalbėjo A. Paleckis.

Jis sako, kad leidimą skelbti ikiteisminio tyrimo medžiagą turėjo išduoti ikiteisminį tyrimą jo byloje kontroliavusi Generalinės prokuratūros prokurorė V. Vidugirienė.

„Jei ji leidimo neišdavė, tai nekontroliavo proceso“, – mano A. Paleckis.

2019 metų gruodžio 19 dieną teisėsauga paskelbė atliekanti naują tyrimą dėl galimo šnipinėjimo Rusijai, kur įtarimai pareikšti neįvardijamam „visam tinklui asmenų“, tarp jų – buvusiam Socialistinio liaudies fronto lyderiui Algirdui Paleckiui.

„Yra suimtas Lietuvos pilietis, žinomas visuomenėje, Algirdas Paleckis. Suimtų yra ir daugiau asmenų“, – tada spaudos konferencijoje pranešė tuometinis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.

D. Bertauskas nori nušalinti advokatę

Teismo posėdyje pareikšta ir daugiau nušalinimų.

Su A. Paleckiu teistas, tačiau už pagalbą tyrimui nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas vilnietis Deimantas Bertauskas neatvyko į posėdį.

Jis pranešė, kad jame negali dalyvauti, be to, prašo nušalinti naujai jai paskirtą valstybės gynėją advokatę Zitą Malovą.

„Priežastis nurodyta ikiteisminio tyrimo medžiagoje“, – teismui nurodė D. Bertauskas.

„Nesupratau, kokie nušalinimo man motyvai“, – stebėjosi posėdyje dalyvausi Z, Malova.

D. Bertauską ir per ikiteisminį tyrimą, ir nagrinėjant teisme, gynė valstybės skirti advokatai. Šiaulių apygardos teisme jam atstovavo ne Z. Malova, o kitas valstybės skirtas gynėjas Modestas Švažas.

Teismas dabar sprendžia dėl paskelbtų nušalinimų.

Šiame teisme turėtų būti nagrinėjamas A. Paleckio advokatų skundas dėl nuosprendžio.

Liepos pabaigoje Šiaulių apygardos teismas jį pripažino kaltu ir skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę. Jei apkaltinamasis nuosprendis bus paliktas galioti, A. Paleckis kalės maždaug puspenktų metų, nes į bausmės laiką įskaičiuoti suėmime jo praleisti 18 mėnesių.

Šiuo metu A. Paleckis yra laisvėje – teismas paliko galioti intensyvią priežiūrą ir anksčiau sumokėtą 50 tūkst. eurų užstatą. Kartu su juo byloje buvo teisiamas vilnietis verslininkas D. Bertauskas: jis prisipažino ir bendradarbiavimo su teisėsauga, todėl buvo atleistas nuo atsakomybės ir yra saugomas valstybės.

A. Paleckis kaltę neigia ir tvirtina atlikęs žurnalistinį tyrimą, esą bendraudamas su Rusijos piliečiais nežinojo apie jų ryšius su Rusijos slaptosiomis tarnybomis, bendravimas buvo išimtinai susietas su jo žurnalistine, politine veikla bei bendro verslo su D. Bertausku kūrimu, vykdymu.

Bylos duomenimis, D. Bertauskas ir A. Paleckis turėjo surinkti informaciją apie Lietuvos teisėjus, prokurorus, specialistus, tyrusius Sausio 13-osios bylą.

Praėjusiame dešimtmetyje A. Paleckis buvo nuteistas už sovietų agresijos neigimą per 1991 metų Sausio 13-osios įvykius, kai pareiškė, kad tądien „saviškiai šaudė į savus“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)