R. Karoblis vienas labiausiai patyrusių Lietuvos diplomatų. Sauliaus Skvernelio Vyriausybėje dirbti krašto apsaugos ministru atėjo iš diplomatinės tarnybos ir yra sakęs, kad po ministro darbo vėl svarstytų grįžti į diplomatiją.

Bet kai S. Skvernelio Vyriausybė darbą baigė, šalies vadovas G. Nausėda pareiškė, kad R. Karoblis ir kiti buvę ministrai negali tapti ambasadoriais, nes turi politiškai atšalti.

Po praėjusių metų aiškėja, kad R. Karoblis jau yra politiškai atšalęs.

„Norėdamas demonstruoti paramą ir pagalbą ieškant tinkamo kandidato ambasadoriaus Europos Sąjungoje pozicijai užimti, aš grįžtu prie to trumpojo sąrašo, kuris man buvo pateiktas ir sakau, kad esu pasirengęs rimtai svarstyti pono R. Karoblio kandidatūrą“, – sakė G. Nausėda.

R. Karobliui atšalti galėjo būti ir kita priežastis. LNK žinios prieš beveik metus skelbė, kad galėjo susikirsti G. Nausėdos ir R. Karoblio požiūriai skiriant naują karinės žvalgybos vadą. Pagal įstatymą jį turi skirti pats vienas krašto apsaugos ministras.

Bet LNK žiniomis, prezidentas G. Nausėda į karinės žvalgybos vadus buvo numatęs savo kandidatą – pulkininką Saulių Guzevičių. Jis kitos žvalgybos institucijos – Valstybės saugumo departamento (VSD) vado Dariaus Jauniškio bičiulis iš Sąjūdžio laikų.

R. Karoblis paskyrė kitą pulkininką – Elegijų Paulavičių. Pats R. Karoblis tuomet LNK žinioms sakė, kad konsultacijų metų buvo iškilę ir kitų pavardžių.

LNK turimais duomenimis, konservatoriai iki šiol G. Nausėdai siūlė tris kandidatus į ambasadorius Briuselyje – dabar laikinai ambasadai vadovaujantį Simoną Šatūną ir buvusį užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių.

Iki šiol visus kandidatus G. Nausėda atmesdavo.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis prieš 2 savaites sakė, kad kitų kandidatų ir nebesiūlys.

„Tikiuosi, kad ilgainiui mes vėl rasime būdą tuos žmones vėl paraginti dalyvauti konkurse iš naujo“, – sakė jis.

G. Nausėda sako, kad viena svarbiausių ambasadų be nuolatinio vadovo ilgiau būti nebegali.

„Nuo paskutinių rinkimų, be kita ko, jau praėjo vieni metai. Ir mes turime rasti geros valios savyje ir pasirengimo kompromisui, kad kartu su valdančiąja koalicija priimtumėme reikalingus sprendimus“, – sakė šalies vadovas G. Nausėda.

R. Karoblis sutiktų kandidatuoti į Lietuvos ambasadorius Europos Sąjungoje, ketvirtadienį sakė prezidento patarėja Asta Skaisgirytė.

„Taip, aš kalbėjausi ir kandidatas tikrai nusiteikęs būtų vykdyti šitą garbingą misiją“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė A. Skaisgirytė.