Nuo rugpjūčio pradžios iš Baltarusijos draudžiamose vietose į Europos Sąjungą VSAT pareigūnų neįleistų migrantų skaičius trečiadienį viršijo 5 tūkstančius.

Per praėjusią parą, nuo trečiadienio vidurnakčio iki ketvirtadienio, pasieniečiai iš Baltarusijos į Lietuvą nenustatytose vietose neleido patekti 113 migrantų.

Antradienį buvo neįleisti 96 migrantai, pirmadienį – 120, sekmadienį – 67, šeštadienį šis skaičius buvo pakilęs iki vieno didžiausio nuo rugpjūčio pradžios – 183. Penktadienį pasieniečiai neįsileido 76 užsieniečių, ketvirtadienį – 57.

Dėl humanitarinių priežasčių trečiadienį į Lietuvą pateko vienas užsienietis.

Rugpjūčio 2 d. pasieniečiams buvo suteikta teisė neįleisti į Lietuvą iš Baltarusijos draudžiamose vietose bandančių sieną kirsti migrantų. Nuo tada į Europos Sąjungą, vidurnakčio iš trečiadienio į ketvirtadienį duomenimis, VSAT pareigūnai neleido patekti 5008 tokiems užsieniečiams.

Trečiadienį VSAT Varėnos pasienio rinktinėje Kauno gyventojui dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Šis automobilio „Opel Astra“ vairuotojas kartu su 4 migrantais tą pačią dieną buvo sulaikytas Druskininkų savivaldybėje. Pirminiais duomenimis, į Lietuvą neteisėtai patekusi užsieniečių ketveriukė yra Sirijos piliečiai. Ir kaunietį, ir migrantus pasieniečiai uždarė į areštinę.

Tarnybinių ginklų Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą pasienyje panaudoti neteko. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje vykdoma sustiprintu režimu.

Teko panaudoti ašarines dujas

VSAT kiek vėliau patikslino, jog trečiadienį popiet VSAT Užsieniečių registracijos centre Pabradėje pasieniečiai kartu su Europos prieglobsčio paramos biuro vertėjais viename iš migrantų sektorių bendravo su prieglobsčio prašytojais, pristatė vykdomas administracines procedūras, pasakojo apie prieglobsčio Lietuvoje suteikimo tvarką.

Tai suerzino migrantus – vienas jų pradėjo spardyti sienas, kiti užsieniečiai pradėjo būriuotis, reikšti nepasitenkinimą, rėkti, elgtis agresyviai. Į VSAT pareigūnų reikalavimus nusiraminti jie nereagavo, todėl kylant įtampai ir pareigūnų saugumui buvo panaudotos ašarinės dujos.

Tuomet užsieniečiai aprimo ir išsiskirstė. Nė vienam jų pagalbos dėl panaudotų dujų neprireikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)