„Ambasadoriaus ES pozicija jau seniai buvo tiek politizuota, kad tyliųjų derybų būdu turbūt neįmanoma to toliau tęsti – taip pat ir konservatorių partijos pajėgomis. Turbūt visiškai normalu, kad apie tas kandidatūras, apie kurias metai laiko jau visi kalba, galima kalbėti ir viešai“, – LRT radijui teigė A. Skaisgirytė.

G. Nausėdos patarėja paaiškino, kodėl Prezidentūra dėl R. Karoblio kandidatūros į Lietuvos ambasadorius ES persigalvojo po metų.

„Kai beveik prieš metus, iš karto po rinkimų, užsienio reikalų ministras atėjo su pono Karoblio kandidatūra... Niekas neturėjo tai kandidatūrai priekaištų profesine prasme. Tai buvęs ministras, diplomatas dirbęs įvairiuose postuose. Jo kompetencija nebuvo abejojama. Buvo abejojama tuo, kad ką tik atstovavęs Krašto apsaugos ministerijai „valstiečių“ Vyriausybėje jis iš karto, be jokio perėjimo, (...) išvažiuotų į užsienį. Tai buvo nepriimtina, ir prezidentas pasiūlė šiek tiek palūkėti. Dabar, po metų grįžtama prie šios kandidatūros ir prezidentas sako, kad jis būtų pasirengęs ją svarstyti, jei Vyriausybė jį pasiūlytų“, – LRT radijui ketvirtadienį kalbėjo vyriausioji patarėja, pažymėdama, kad asmeniškai išgirdusi R. Karoblio nusiteikimą vadovauti Lietuvos ambasadai ES.

„Aš kalbėjausi, ir kandidatas tikrai yra nusiteikęs vykdyti šią garbingą misiją“, – teigė ji.

Pasak A. Skaisgirytės, „atšalimo laikotarpį“ jau yra praėjęs ir kitas „valstiečių“ Vyriausybėje dirbęs ministras Linas Linkevičius. Pastarajam, kaip kandidatui į kitos Lietuvos atstovybės vadovo postą, prezidentas prieš metus buvo iškėlęs analogišką sąlygą. Tačiau, pažymi A. Skaisgirytė, šiuo metu užsienio reikalu ministru Sauliaus Skvernelio Vyriausybėje dirbęs L. Linkevičius jau eina atsakingas pareigas.

„Ponas Linkevičius dabar turi labai svarbią užduotį, susijusią su nelegalios migracijos suvaldymu“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad šalies vadovas G. Nausėda trečiadienį užsiminė, jog rimtai apsvarstytų buvusio krašto apsaugos ministro R. Karoblio kandidatūrą, dėl kurios anksčiau buvo išsakęs „politinio atšalimo“ poreikį.

„Norėdamas demonstruoti paramą ir pagalbą ieškant tinkamo kandidato ambasadoriaus ES pozicijai užimti, aš grįžtu prie to trumpojo sąrašo, kuris man buvo pateiktas, ir sakau, kad esu pasirengęs rimtai svarstyti pono Raimundo Karoblio kandidatūrą ambasadoriaus Europos Sąjungoje pozicijai užimti“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė G. Nausėda.

Nors ir iš žiniasklaidos sužinojęs dabartinis Lietuvos užsienio reikalų ministras G. Landsbergis palankiai įvertino naujieną, kad prezidentas šiuo metu yra linkęs pritarti R. Karoblio kandidatūrai.

„Nepaisant to, kad įprastinė praktika yra tokius klausimus derintis ne per spaudą, tačiau esu maloniai nustebintas, perskaitęs, kad prezidentas persigalvojo, ir tuo džiaugiuosi. Dabar reikia įsitikinti, kad minimas kandidatas tebeketintų pakartotinai (jau trečią kartą) aplikuoti į šią poziciją, tada suderinti su premjere, Vyriausybe ir Seimo Užsienio reikalų komitetu bei tai atlikti, kaip ir įprasta – „tyliųjų derybų” būdu. Jei visa tai pavyks padaryti – prašytume prezidento pritarimo šiai kandidatūrai“, – ministerijos išplatintame komentare trečiadienį teigė G. Landsbergis.

S. Skvernelio Vyriausybėje ministrų pareigas ėję L.Linkevičius ir R. Karoblis nebuvo paskirti į ambasadas JAV ir Europos Sąjungoje.

Prezidentas G. Nausėda tokį sprendimą argumentavo, esą buvusios Vyriausybės ministrams būtinas „politinis atšalimas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)