Lenkijos teisėjų taryba iš organizacijos šalinama argumentuojant, kad ji neatitinka asociacijos reikalavimų dėl nepriklausomumo nuo politinių valdžios institucijų.

Lietuvos teisėjų tarybos atstovai balsavime taip pat žada palaikyti Lenkijos išmetimą.

„Mes turime būti pakankamai principingi ir parodyti savo požiūrį į politikų invaziją į teismų nepriklausomumą“, – dar rupgjūtį sakė Teisėjų tarybos narys, Lietuvos Vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Dešiniosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ vadovaujama Lenkijos Vyriausybės pastaraisiais metais sulaukia tarptautinės bendruomenės kritikos dėl siekio perimti politinę teismų kontrolę.

Naujausiu sprendimu ES Teisingumo teismas trečiadienį paskyrė milijono eurų per dieną baudą Lenkijai, nevykdančiai sprendimo sustabdyti naujai įvestą teisėjų drausminimo sistemą. Teismas šią reformą vertina kaip varžančią Lenkijos teismų nepriklausomumą.

Balsą dėl Lenkijos teisėjų tarybos pašalinimo iš europinio tinklo taip pat atiduos Teisėjų tarybos narys, laikinasis Kauno apygardos teismo pirmininkas Marius Bartininkas.

Lenkijos teisėjų tarybos narystė organizacijoje buvo suspenduota 2018 metais. Vis dėlto jokio progreso užtikrinant teismų nepriklausomą Lenkijoje per šį laikotarpį nebuvo, teigiama Lietuvos Nacionalinės teismų administracijos pranešime.

„Pastaraisiais metais Lenkijos teismų sistemoje stebima vis daugiau teismų nepriklausomumo ir teisinės valstybės principų pažeidimų ir naujų grėsmių“, – rašoma jame.

Lenkijos atstovai asamblėjoje Vilniuje nedalyvaus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)