„Jie visi priversti laukti bendroje eilėje“, – LNK sakė „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas, kalbėdamas apie griežtesnius ploto reikalavimus.

30 kv. m. gali būti priimamas tik vienas žmogus.

Žmonės eilėse laukia ir po pusvalandį. Lauke prie vaistinės laukės senjoras skundėsi, kad oras tam jau netinkamas – šalta.

O žmonės ateina ne tik vaistų, yra norinčių atsispaudinti ir Galimybių pasus, kai kas nori skiepytis ar nusipirkti koronaviruso testą.

Kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, skiepijant, žmogaus aptarnauti per porą minučių neįmanoma. Tad kai kurie jau sprogsta nuo nepasitenkinimo.

„Norint plačiai žmogui išaiškinti, kaip testą padaryti, ar greitai vakcinuoti, ko negalima daryti. Ir skubi, nes matai eilę už durų, kaip jie ten barasi ar keikiasi“, – LNK sakė viena vaistininkė.

R. Blynas teigė, jog šis ploto reikalavimas vaistinės turėtų būti panaikintas.

Kur logika nesupranta nei vaistinės, nei piliečiai. Kaip pavyzdys, jei vienam klientui turi būti skiriama 30 kv. m. galima spėti, kiek erdvės vienam piliečiui tenka viešajame transporte. Ten srautai nėra reguliuojami niekaip.

Žmonės svarsto, kad gal ir čia reikėtų Galimybių pasų – žmonių daug, o saugūs atstumai neišlaikomi.

„Susisiekimo paslaugų“ viešojo transporto organizavimo vadovė Loreta Levulytė–Staškevičienė LNK kalbėjo, jog piko metu mieste kursuoja talpesnės transporto priemonės, jų daugiau.

„Taip stengiamės, kad būtų išlaikomi tie atstumai tarp keleivių. Rekomenduotinas atstumas tarp keleivių yra vienas metras“, – sakė ji.

Tad jei šalia sergantis koronavirusu – o kelionė trunka apie pusvalandį, belieka viltingai tikėtis, kad likote neužsikrėtęs.

Žmonės savo kailiu aptinka vis daugiau spragų. Štai vienas LNK kalbintas vilnietis stebėjosi, kad degalinės Galimybių paso prašo tik prie kasos, ne prie durų.

Vadinasi, užbėgti į tualetą ar tiesiog užeiti be Galimybių paso net ten, kur jo reikalaujama, yra įmanoma.

„Tikrai negalėjome užtikrinti darbuotojų skaičiaus ir surinkti per vieną dieną, kad visose degalinėse Galimybių pasus galėtume patikrinti prie įėjimo. Dėl to skirtingai tikrinama, bet dirbame prie techninio sprendimo, kuris leistų kontroliuoti Galimybių pasą prie įėjimo“, – LNK kalbėjo „Circle K“ rinkos vystymo direktorius Renatas Alekna.

R. Alekna teigė, jog yra nepasitenkinimo ir degalinėse. Pasitaiko situacijų, kai tenka kviesti pareigūnus.

„Nes yra agresyvaus elgesio, yra atvejų, kai metamos prekės“, – kalbėjo „Circle K“ rinkos vystymo direktorius.

Visgi, anot pašnekovo, griežtesni reikalavimai įvesti skubotai ir pritrūko laiko pasiruošti darbuotojus ir įrangą.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad yra gavusi siūlymų dėl ploto reikalavimo keitimo.

„Šie siūlymai yra svarstomi, tačiau sprendimai dar nėra priimti. Šią savaitę taip pat numatytas pasitarimas su prekybos įmonių ir vaistinių asociacijų atstovais“, – teigia SAM.

Ar bus išimčių ir kam jos bus taikomos, ministerija kol kas nedetalizuoja.