„Mano vaikais šiais metais lanko pirmą klasę ir aš iki tol nebuvau susidūrusi su tomis problemomis. Kadangi nuo rugsėjo testuoja, viskas lyg ir buvo gerai. Dabar praeitą savaitę jį testavo kaupinių metodu. Kitą rytą man paskambino mokytoja ir paklausė, ar mes atvežame vaiką. Aš atsakiau teigiamai. Liepė apsigręžti ir važiuoti atgal, mat esą mūsų kaupinių testo rezultatas buvo teigiamas.

Grįžome namo, aš prisėdau prie kompiuterio patikrinti atsakymą, o ten buvo įvesta, kad protokolas neigiamas. Tada puoliau ieškoti teisybės – pasakiau, kad taip nėra. Po kokių trijų valandų atsirado naujas protokolas, jau tos dienos, kad paimtas mėginys, nors jis nepaimtas, mat vaikas liko namuose“, – stebėjosi ji.

Pasak jos, naujas protokolas jau buvo su teigiamu kaupinio atsakymu.

„Gerai, mes užsiregistravome vaiką jau PGR tyrimui, atlikome testą, atsakymo po paros negavome. Kadangi buvo penktadienis ir artėjo savaitgalis, o mes jokių simptomų nejautėme, nes esame skiepyti ir pan., todėl pasidarėme mokamą testą. Atlikome mokamą ir vakare jau gavome neigiamą atsakymą.

Iš valstybines institucijos atsakymą gavome tik sekmadienį ryte, kad testas neigiamas. Protokolas praktiškai nukopijuotas nuo to mokamo, dar su klaidomis palikta ir pasirašyta, kad tyrimas atliktas.
Kitą savaitę man vėl skambina, kad vaiko kaupinys teigiamas. Aš jau pasakiau, ar jie juokauja, nes kiek aš galiu keisti darbo planus. Atšaukiu teismo posėdžius ir t. t. Sakau ir dabar vėl viskas iš naujo? Juk tik praeitą savaitę sekmadienį gavome neigiamą atsakymą?“, – piktinosi moteris.

Jai buvo atsakyta, kad nieko negalima pakeisti, mat tokia yra sistema.

„Pasidarėme antigenų testus – jie yra neigiami. Užsiregistravome vėl nemokamam ir vėl viskas iš pradžių. Aš paskambinau į mokyklą ir paklausiau, kaip taip galima kiekvieną savaitę daryti, kad vaiko testai vis teigiami, bet galiausiai nepasitvirtina. Praeitą savaitę iš penkių mokinių tik vienam buvo patvirtintas atsakymas. Kitaip sakant, atšaukė tėvai savo planus tos savaitės ir tas atsakymas nepasitvirtino.

Paklausiau mokyklos, tai kokia statistika, kiek serga mokinių, jie atsakė, kad neatėjo 60 žmonių. Mano nuomone, tikrai ne visi tie vaikai serga, bet tiesiog tokia sistema. Mano, pavyzdžiui, vaikas su spec. pažymomis, tai jis nebegauna logopedo, psichologo paslaugų. Tiesiog visiškos nesąmonės“, – piktinosi pirmoko mama.

Taip pat nurodė, kad kalbėjosi net ir su NVSC atstove, kurios klausė, kaip čia gali būti, kad vis klaidos.

„Tai man pasakė, kad gali būti žmogiškasis faktorius, reikia pilietiškumo, kantrybės ir t. t. Aš atsakiau, kad negali taip būti, kad vien žmogiškos klaidos, turbūt ir sistemoje jų yra. Mes taip diskutavome ilgai, kol ji pripažino, kad pastaruoju metu daroma labai daug klaidų. Ji pasakė, kad nieko negali pakeisti, krūvis yra didelis, todėl pasitaiko ir tų klaidų.

Vis dėlto man labai pikta, nes dabar kiekvieną savaitę turime vis keisti planus, tikrinti vaiką, ar iš tikrųjų neserga kovidu, nebegali normaliai lankyti nei pamokų, nei būrelių, nei spec. pedagogų. Nežinau, gal reiktų vaikus tirti atskirai po vieną, kad nebūtų tokio chaoso“, – svarstė ji.

Mokyklos pačios pasirenka testavimo būdą

„Delfi“ prašė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) komentaro dėl situacijos su kaupiniais ir ar neplanuojama keisti dėl to tvarkos, kadangi tėvams reikia nuolat imti nedarbingumus, taip trukdomas ir ugdymo procesas, tačiau iki šiol jokio atsakymo nesulaukė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) puslapyje šiuo metu informuojama, kad mokiniams, kurie yra nesiskiepiję nuo Covid-19 arba nepersirgę, mokyklose rekomenduojama reguliariai atlikti sveikatos patikrinimą dėl COVID-19.

Mokykla pati gali pasirinkti testavimo būdą: kaupiniai (atliekama prižiūrint sveikatos specialistui) ir greitieji antigenų testai (mokiniai atlieka savarankiškai, prižiūrint mokyklos paskirtam darbuotojui).

Testuotis kaupinių metodu klasė gali, kai su tokiu būdu sutinka ne mažiau kaip 30 proc. klasės mokinių tėvų.

Taip pat nurodoma, kad ugdymo įstaigų, vykdančių ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, grupėse ir klasėse gali būti vykdomas paviršių PGR tyrimas.

Testavimas paviršių PGR tyrimo metodu ugdymo įstaigose turėtų būti vykdomas kas 14 dienų, ėminiai kaupiniams imami kas 4-7 dienas, o savikontrolės tyrimas atliekamas kas 3–5 dienas.

Taip pat ministerijos atstovai pateikė informaciją, kad juo daugiau mokinių testuojasi, tuo daugiau sergančiųjų išaiškinama.

„Testuojasi jau beveik 50 proc. mokinių. Tačiau yra mokyklų, kur besitestuojančių yra tik apie 20 proc., todėl aiškinamasi to priežastis. Mokyklose vis dar mokosi 98-99 proc. mokinių.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (350)