„Čia joks ne priverstinis atidirbimas. Tai yra normalus įstatymo projektas. Normali sąlyga. Sakyčiau, tai yra netgi garbė padirbėti Lietuvai, jeigu valstybė už savo pinigus finansuoja 6 metų studijas, po to finansuoja kelerių metų rezidentūrą, tai negi tas Lietuvos pilietis, kurio pinigais šitos studijos vykdomos, neturi teisės paprašyti jūsų dvejus ar trejus metus padirbėti Lietuvoje. Kodėl jūs manote, kad čia kažkoks lažas, prievarta?“, – LRT radijui trečiadienį teigė A. Matulas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijai priklausančio parlamentaro nuomonės nepakeitė ir tai, kad šį siūlymą sukritikavo ne tik opozicija, bet ir valdančiosios koalicijos partneriai iš Laisvės partijos ir Liberalų sąjūdžio.

„Kritika yra įprastas dalykas politikoje. Turi žmonės išsikrauti. Galbūt po to ir pradės galvoti, kas čia yra pasiūlyta. Manau, kad kai kurie žmonės prieš tai panašiai planavo, bet atsidūrė kitoje pozicijoje, galbūt lengviau kritikuoti“, – įsitikinęs jis.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas pabrėžia poreikį imtis atitinkamų veiksmų, siekiant išvengti gydytojų trūkumo problemos, kuri po maždaug dešimties metų, pasak jo, bus dar opesnė, nei dabar.

„O reali situacija yra tokia. Šiandien trūksta jau apie 400 gydytojų. Vyriausybės Strateginės analizės centras yra atlikęs tyrimą, parodė, kad, pavyzdžiui, 2030 metais Lietuvoje trūks 2 tūkst. 799 gydytojų. Šiandien dėl neteisingo gydytojų pasiskirstymo Lietuvoje, dėl gydytojų trūkumo žmonės mato, kokia yra galimybė laiku patekti pas gydytojus. Tai jeigu iki 2030 m. nieko nedarysime, turėsime kelis kartus blogesnę situaciją“, – aiškino A. Matulas.

A. Veryga: tai yra diskriminacija

Tuo metu opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) parlamentaras Aurelijus Veryga tokią konservatoriaus iniciatyvą vadina diskriminacija, kadangi reikalavimas atidirbti už valstybės lėšomis finansuojamas studijas būtų taikomas tik vienos krypties profesijoms.

„Šis siūlymas, mano manymu, tikrai yra diskriminacinis, jau vien dėl to, kad yra išskiriama viena profesija. Trūksta įvairių profesijų žmonių regionuose, ne tik medikų. Man nesuprantama, kodėl šie žmonės, kurių studijos yra bene ilgiausios, ir šiaip jau yra savotiškai nuskriausti negalėdami laisvai kurti gyvenimo, turėdami atsidėti labai ilgoms studijoms, dar ilgesnį laiką būtų kažkieno nurodymu siunčiami į tokią vietą, kurios jie patys laisvai nesirenka. Manau, kad tai yra tiesiog nesąžininga“, – tikino A. Veryga.

ELTA primena, kad A. Matulo iniciatyvą įvertinęs Seimo kanceliarijos Teisės departamentas mano, jog Seimas turėtų gauti Vyriausybės išvadą dėl siūlymo įpareigoti rezidentus atidirbti Lietuvoje, nes būtų iš esmės keičiama medicinos rezidentūros studijų finansavimo valstybės biudžeto lėšomis tvarka. Seimo teisininkai siūlo atsižvelgti į Vyriausybės kompetenciją valstybės mokslo ir studijų politikos formavimo srityje ir į valstybės biudžeto lėšų poreikį.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)