„Tai buvo jautrus pokalbis tarp dviejų tėvų apie vaikus ir apie jų iššūkius, su kuriais susiduria vaikai šiuolaikiniame pasaulyje. Prezidentas girdi ir jaučia tą nerimą, kurį išsakė ir išdėstė gerbiama mama“, – po susitikimo žurnalistams komentavo P. Mačiulis.

Jo teigimu, valstybėje šiuo metu – labai daug susiskaldymo.

„Šiuo metu mes valstybėje turime labai daug susiskalbdymo, susipriešinimo, pykčio, trūksta pagarbos vieni kitiems, kitaminčiams, žmonėms, kurie galbūt gyvena kitaip ir ši problema šiuo metu yra ypatingai jautri bei skaudi. Ją reikia keisti iš esmės, bet ji nėra keičiama labai paprastai“, – dėstė P. Mačiulis.

Tokios problemos, pasak jo, nėra sprendžiamos tik įstatymais.

„Reikia ir didelio visuomenės požiūrio pasikeitimo, supratimo ir tolerancijos. Situacija po truputį Lietuvoje keičiasi, bet visi mes norime, kad tas pokytis būtų didesnis. Lietuva yra per maža tauta, kad mes galėtume skirstytis į gerus ir blogus, į tinkamus ir netinkamus“, – sakė P. Mačiulis.

Jis teigė, kad G. Nausėda ir R. Račienė daug kalbėjo apie Partnerystės įstatymą.

„Kokia forma jis galėtų būti – ar Civilinio kodekso būdu, ar įstatymu, yra tik detalės. (…) Prezidentas nuoširdžiai laikosi pozicijos, kad bendro gyvenimo sureguliavimas turi būti įgyvendintas Lietuvoje“, – sakė P. Mačiulis.

Jis teigė, kad G. Nausėda bendrauja su LGBT poromis.

Prezidentas Gitanas Nausėda susitinka su Rasa Račiene.

„Prezidentas pažįsta ne vieną porą, bendrauja ir žino šių žmonių problemas. kažkokio atskiro susitikimo ir nereikia. Tas bendravimas vyksta nuolatos“, – tikino šalies vadovo patarėjas.

P. Mačiulis taip pat teigė, kad pakomentuos naują Partnerystės įstatymo projektą, kai pamatys jo detales.

Račienė: prezidentas mane tikrai išgirdo

R. Račienė po susitikimo su prezidentu G. Nausėda teigė, jog jis ją tikrai išgirdo.

„Iš prezidento aš tikrai supratau, kad jis nėra vien tik šalies vadovas. Jis yra ir žmogus, kaip mamą jis mane tikrai išgirdo. Ir jam nėra tas pats, kaip žmonės jaučiasi Lietuvoje, įskaitant LGBT žmones.

Kartu jis kaip valstybės vadovas išreiškė tik tą, sakyčiau, nerimą – kaip padaryti taip, kad visuomenė nebūtų supriešinta dar labiau, kad ji nesusprogtų. Turbūt dėl to mūsų pokalbis tiek ilgai ir užtruko“, – po susitikimo sakė R. Račienė.

Ji teigė, jog iš G. Nausėdos išgirdo pažadą, kad jis bus vienytojas, tikrai ne skaldytojas.

„Labai noriu tikėti“, – sakė ji, paklausta, ar tiki šiuo pažadu.

Rasa Račienė

R. Račienė žurnalistams kalbėjo, jog labai tikisi, kad Seimas padarys viską, kad lyčiai neutrali partnerystė būtų įteisinta.

„Jis labai daug kalbėjo apie tas formas, kaip tai turėtų būti, – kad turi būti priimtina visuomenei. Labai tikiuosi, kad Seimas irgi pasistengs, ir vis tik bus priimtas visas puses (tenkinantis variantas, aut. p.). Aš uždariau prezidentui klausimą – ar šiandien Lietuvoje visi žmonės turi lygias teises jo manymu. Ir iš jo atsakymo galėjau suprasti, kad ne“, – kalbėjo LGBT mama.

R. Račienė patvirtino ir P. Mačiulio teiginius, kad šalies vadovas turi pažįstamų žmonių, kurie priklauso LGBT bendruomenei.

„Ką ir patarėjas kalbėjo, prezidentas sakė, kad turi asmeniškai šitų pažinčių. Valgo kartu picas, klausiau, ar jis dėl to neužsikrėtė homoseksualumu. Sakė, kad ne“, – juokavo moteris.

Į susitikimą prezidentūroje R. Račienę palydėjo kelios dešimtys bendraminčių, tarp kurių buvo ir žymių visuomenėje veidų. Po vizito pas šalies vadovą jie pasitiko R. Račienę su gėlėmis.

„Mačiau, kur jis suklusdavo, jam buvo ne tas pats. Aš labai stipriai turiu vilties, kad tai nebus žmogus, kuris priešinsis, vien tam, kad jūs galėtumėte gyventi tikrai lygiai taip pat, kaip ir kiti“, – LGBT bendruomenę palaikantiems susirinkusiesiems sakė R. Račienė.

Ji taip pat patikino, kad šalies vadovui perdavė mintį, jog Partnerystės įstatymas turėtų vienalytes poras apibrėžti kaip šeimą.

„Jei mes remsimės tik tuo, kas vyksta tik internete, o gyvai, tai irgi yra neteisinga. Jaučiau tą prezidento supratingumą“, – pakartojo R. Račienė.

„Labai tikiu, kad prezidentas bus už orią partnerystę. Labai tikiu. Jis mane kaip mamą išgirdo, nes pasakė, kad jam, kaip tėčiui, mamos jausmai ir jos išgyvenimai yra labai svarbūs“, – pridūrė ji.

Kaip Delfi jau rašė, šeštadienį prie prezidentūros rinkosi LGBT bendruomenę palaikantys žmonės. Tai buvo suorganizuota po to, kai suaugusio LGBT vaiko mama R. Račienė išplatino viešą kreipimąsi į prezidentą Gitaną Nausėdą.

Siekdami atkreipti šalies vadovo dėmesį šeštadienį prie moters prisijungė ir politikai, ir kiti žinomi žmonės.

„Nebėra ko laukti“

Pati R. Račienė teigė nustebusi, kad jos mintis parūpo tiek žmonių. Visgi ji neslėpė, kad kol kas dviprasmiškai vertina savo šansus pirmadienį, susitikimo su prezidentu metu, įtikinti jį palaikyti partnerystę.

„Prezidentūra mane nustebino du kartus – pirmą kartą, kai per kelias valandas sureagavo į mano laišką ir paskyrė susitikimui laiką. Pasijaučiau svarbi. Antrą kartą, kai prezidentas viešai pasakė, kad jis kalbėsis su manimi, kaip LGBT vaiką turinčia mama. Visgi jis iškart uždavė toną kitai temai, kuri nėra apie LGBT žmones“, – žurnalistams sakė R. Račienė.

Moteris pabrėžė, kad atstovauja ne tik sau.

„Prezidentūra nėra mano asmeninių problemų sprendimus. Savotiškai taip, bet šiandien aš stoviu tikrai už daugiau nei tik savo vaiką – aš stoviu už daug vaikų ir daug tėvų, kurie šiandien Lietuvoje dar jaučiasi nepatogiai“, – teigė R. Račienė.

Visuomenei, pasak R. Račienės, laikas keistis dabar.

„Nebėra ko laukti, labai tikėčiausi prezidento asmeninės nuostatos, kad jam nuoširdžiai pradės rūpėti visi žmonės, neskirstant jų pagal nieką. Galbūt yra ta viltis, kad Partnerystės įstatymas bus tokiu tekstu, jog ten bus ne tik teisiniai sprendžiami klausimai, bet bus numatyti ir emociniai ryšiai“, – kalbėjo LGBT vaiko mama.

Delfi primena, kad Lietuvoje sociologai pirmą kartą atliko mokslinį tyrimą apie kartu gyvenančias tos pačios lyties poras mūsų šalyje.

Tyrimo išvadas Žmogaus teisių centro atstovai atnešė į Seimą, kad su jomis susipažintų politikai ir tikisi, jog galbūt mokslas padės įtikinti aršiausius partnerystės įstatymo kritikus. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad dar kartą partnerystės įstatymas Seimui bus pateiktas dar šio rudens sesijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (946)