Kaip praneša Vyriausybė, renginyje bus kalbama ir diskutuojama apie tai, kodėl reikia mąstyti apie valstybės ateitį, kaip suprasti pažangą ir kokia galėtų būti Lietuvos ateities vizija.

Ilgalaikės strategijos dokumentą užsibrėžta parengti ir Seimui pateikti iki 2023 metų parlamento pavasario sesijos pradžios.

Strategiją rengti planuojama taikant ateities įžvalgų ir strateginio planavimo metodus.

„Tuo siekiama išvengti linijinio mąstymo spąstų, kai dažniausiai galvojama, kad ateitis bus maždaug tokia pati kaip šiandiena, tik truputį geresnė, nors technologinė, socialinė, ekonominė, klimato ir geopolitinė kaita gali būti ne visada nuspėjama ir yra sparti kaip niekad anksčiau“, – rašoma pranešime.

„Ateities įžvalgos leidžia drąsiau galvoti apie norimą ateitį, išeinant už nusistovėjusio mąstymo ribų, įžvelgti atsiveriančias galimybes, taip pat pamatyti ir išdrįsti rimtai analizuoti slypinčius pavojus ir rizikas, mąstyti, kaip jais pasinaudoti, juos įveikti arba prie jų prisitaikyti“, – priduriama jame.

Anot Vyriausybės, tuo Lietuva jungiasi prie tokių šalių kaip Jungtinė Karalystė, Suomija ir Singapūras, kurios „atidžiai seka pasaulines tendencijas ir nuolat apmąsto savo ateitį“.

Be kita ko, strategiją iki 2050 metų ką tik parengė ir Ispanija, o Europos Komisija propaguoja pasirengimo ateičiai kultūrą ir faktais bei prognozėmis grindžiamą, į ateitį atsižvelgiančią viešąją politiką.

Vyriausybė teigia besitikinti rimtos metodologinės, organizacinės ir kūrybinės paspirties iš Seimo Ateities komiteto, Vyriausybės strateginės analizės centro (STRATA) ir Vilniaus universiteto, taip pat iš naujai sudaromos Vyriausybės patariamosios komisijos – Valstybės pažangos tarybos.

Strategijos rengimo pradžios renginys nuo 13 val. bus tiesiogiai transliuojamas Vyriausybės paskyroje feisbuke.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)