Pasak jo, labai panašūs orai numatomi ir savaitgalį prieš šventes (Vėlines ir Visų Šventųjų dieną) bei per jas.

„Rudens audros ir jas sukeliantys gilūs Atlanto ciklonai yra jau vėlyvo rudens pranašai. Pirmoji šį šaltąjį sezoną kilusi audra (ketvirtadienis–penktadienis) ne tik praretino jau ir taip silpnai besilaikančią spalvotą lapiją, bet ir gerai „išvėdino“ miestų orą (pastarosiomis dienomis buvo padidėjęs oro užterštumas), didelius vidaus vandens telkinius bei Baltijos jūrą“, – rašo klimatologas doc. G. Stankūnavičius.

Pasak jo, nors prieš dieną būta susirūpinimo, kad vėjo gūsiai ciklono užnugaryje gali pasiekti uraganinio vėjo greičio stiprumą (33 m/s), tačiau vėjas nebuvo tiek nuožmus ir maksimalus vėjo greitis ketvirtadienį vakare bei penktadienio naktį kai kuriose stotyse (ir ne tik pajūrio) siekė 29 m/s.

„Tiek pat užfiksavo ir Klaipėdos uosto automatinė meteorologijos stotelė esanti ant šiaurinio molo. Beje, ši stotelė dar užfiksavo ir žemiausią nuo praeitos žiemos sezono atmosferos slėgį – 969 hPa.

Nepaisant to, kad vėjo greitis nebuvo uraganinis – pranešimų apie vėjovartas, elektros tiekimo problemas ir navigacijos trikdžius netrūko. Taip pat, visai nesezoniškai šio ciklono užnugaryje atkeliavo šalta labai nepastovi oro masė su galingais kamuoliniais lietaus debesimis, škvalais, perkūnija ir net kruša, nors konvekcijai pasiekiama energija (CAPE) Lietuvos pajūryje siekė 120–160 J/kg.

Dar galima pakalbėti ir apie patį cikloną. Tai nebuvo vieningas cikloninis sūkurys, o greičiau daugianarė cikloninė sistema (depresija), sudaryta iš senų ir naujai besivystančių žemo slėgio centrų. Ši sistema spalio 19–20 dienomis iš Šiaurės Atlanto pajudėjo link Skandinavijos, o 21 dieną regeneravo ir vėl ėmė gilėti. Pietinis šios sistemos centras praslinko per pietinę Švediją ir vakare savo užnugaryje sukėlė audrą dėl padidėjusio horizontalaus gradiento. Vėjas atslinkusioje šaltoje oro masėje tapo labai nepastovus ir gūsingas bei sustiprėdavo po kiekvienu didesnio masto kamuolinių lietaus debesų klasteriu“, – pranešė G. Stankūnavičius.

Jis primena, kad spalio 22 dieną Vakarų Lietuvoje vis dar laikėsi gūsingas stiprus vėjas ir trumpalaikės intensyvios liūtys. Penktadienio vakare šio gilaus ciklono centras nuslinko į Kareliją, todėl vėjas pradžioje silpo, bet priartėjus iš vakarų okliuzijos frontui – vėl prasidėjo lietus, o gūsingas vėjas sustiprėjo.

Pasak G. Stankūnavičiaus, šeštadienį ciklono centras pasitrauks dar toliau į šiaurės rytus (Archangelsko sritis), o okliuzijos frontas iki tol praeis visą Lietuvos teritoriją, todėl vakare ir naktį daug kur praslinks trumpalaikės liūtys.

G. Stankūnavičius prognozuoja, kad šeštadienio dieną slėgis kils intensyviau, o krituliai numatomi tik vietomis. Sekmadienį nuo Skandinavijos Lietuvą pasieks aukšto slėgio gūbrys, krituliai liausis, orai dar labiau atvės.

„Sekmadienį ryte vietomis, o pirmadienio naktį ir ryte didesnėje teritorijos dalyje, numatomos šalnos iki -2 – -4 °C, pajūryje – +2 – +4 °C. Dienomis, net ir pragiedrėjus, oras sušils tik iki +3 – +8 °C, vakariniame pakraštyje – iki +6 – +11 °C.

Nuo antradienio, aukšto slėgio sistemai atsitraukus į pietryčius, į Baltijos regioną vėl atsivers kelias jūrinėms oro masėms nuo Atlanto. Kaip tik tuo metu Islandijos regione turėtų įsitvirtinti naujas gilus ciklonas, kurio judėjimo į rytus greitis bus labai nedidelis.

Nors Lietuva kitos savaitės antroje pusėje išliks aukštesnio slėgio zonoje, tačiau vyraujantys pietvakarių vėjai neš vidutiniškai šiltą orą be šalnų ir žymesnių kritulių. Oro temperatūra dieną beveik visoje šalyje kils iki +10 – +15 °C.

Labai panašūs orai (bent šios dienos duomenimis) numatomi ir savaitgalį prieš šventes (Vėlines ir Visų Šventųjų dieną) bei per jas. Vis dar rudeniškai šilti ir sausi orai kitą savaitę numatomi pietvakarių Europoje, Viduržemio jūros regione, Balkanuose ir pietinėje Ukrainoje.

Priešingi jiems, šalti su sniegu orai vyraus šiaurinėje Skandinavijoje, Islandijoje ir Rusijos europinės dalies šiaurėje. Visiškai kitaip yra Šiaurės Amerikoje: dėl gilaus ir beveik stacionaraus ciklono Aliaskoje bei aukšto slėgio srities Labradore susidarė stipri šilumos advekcija nuo JAV Vidurio Vakarų iki pat Kanados arktinio archipelago.

Taigi, net pačioje šiaurėje, kur jau prasidėjo poliarinė naktis, vidutinė paros oro temperatūra laikosi apie 0 °C ir aukščiau.

Ilgalaikių orų prognozių duomenimis pirma lapkričio mėnesio pusė numatoma šiltesnė už daugiametę, o antra – artima normai, mėnesio kritulių suma – taip pat artima normai“, – rašo G. Stankūnavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)