„Nebėra ko laukti“

Pati R. Račienė teigė nustebusi, kad jos mintis parūpo tiek žmonių. Visgi ji neslėpė, kad kol kas dviprasmiškai vertina savo šansus pirmadienį, susitikimo su prezidentu metu, įtikinti jį palaikyti partnerystę.

„Prezidentūra mane nustebino du kartus – pirmą kartą, kai per kelias valandas sureagavo į mano laišką ir paskyrė susitikimui laiką. Pasijaučiau svarbi. Antrą kartą, kai prezidentas viešai pasakė, kad jis kalbėsis su manimi, kaip LGBT vaiką turinčia mama. Visgi jis iškart uždavė toną kitai temai, kuri nėra apie LGBT žmones“, – žurnalistams sakė R. Račienė.

Moteris pabrėžė, kad atstovauja ne tik sau.

„Prezidentūra nėra mano asmeninių problemų sprendimus. Savotiškai taip, bet šiandien aš stoviu tikrai už daugiau nei tik savo vaiką – aš stoviu už daug vaikų ir daug tėvų, kurie šiandien Lietuvoje dar jaučiasi nepatogiai“, – teigė R. Račienė.

Visuomenei, pasak R. Račienės, laikas keistis dabar.

„Nebėra ko laukti, labai tikėčiausi prezidento asmeninės nuostatos, kad jam nuoširdžiai pradės rūpėti visi žmonės, neskirstant jų pagal nieką. Galbūt yra ta viltis, kad Partnerystės įstatymas bus tokiu tekstu, jog ten bus ne tik teisiniai sprendžiami klausimai, bet bus numatyti ir emociniai ryšiai“, – kalbėjo LGBT vaiko mama.

Ji neslėpė po savo viešo laiško G. Nausėdai sulaukusi daug dėmesio.

„Labai daug. Ir trys blogos žinutės asmeniškai man, neskaitant tų komentarų, kurie pasipila kol kas po kiekvienu šia tema straipsniu. Asmeniškai gavau begalę palaikymo ir ne tik iš Lietuvos, gavau ir iš svetur, emigravusių žmonių kurių priežastis emigruoti buvo vyraujanti homofobija. Žmonės turi verslus ir džiaugiasi gyvenimu išvažiavę iš čia“, – pripažino R. Račienė.

Raskevičius: tikiuosi, kad LGBT ir Nausėdos dialogas įvyks netrukus

Renginyje pasirodęs Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius teigė, kad labai džiaugiasi, jog žmonės, palaikantys Lietuvos piliečių lygiateisiškumą, solidarizuojasi ir atėjo išreikšti savo poziciją.

„Aš labai tikiuosi, kad ši visuomenės parama leis mums konstruktyviau LR Seime svarstyti Partnesytės įstatymą, kuris bus pateikiamas dar kartą artimiausiu metu“, – paaiškino politikas.

Jo teigimu, prezidentas partnerystės įstatymą jis yra aptaręs beveik su visais jam opuonuojančiais, taip pat su filosofais, bažnyčios hierarchais, bet ne su įstatymų leidėjais, kurie tiesiogiai rengia šį įstatymą.

„Taip pat nebuvo susitikęs su žmonėmis, kuriems šis įstatymas aktualiausias – tai su tos pačios lyties poromos“, – tikino T. V. Raskevičius.

„Labai tikiuosi, kad šis dialogas artimiausiu metu įvyks.“

Oželytė: nebesame gilioje duobėje

LGBT bendruomenę palaikyti prie prezidentūros atėjusi Nepriklausomybės akto signatarė, aktorė Nijolė Oželytė tikino, kad ją čia atsiuntė vaikai ir anūkai.

„Iš tikrųjų, vaikai ir anūkai, bet ir patirtis. Aš tebeturiu labai skaudžią patirtį. Man į mesendžerį rašo jauni žmonės iš Lietuvos. Nepasakyčiau, kad jų ten milijonas, bet, pavyzdžiui, vieną konkrečiai teko guldyti į psichiatrinę kliniką. (...) Jis ruošėsi nusižudyti, jis iš mažo miestelio ir jam tiesiog atatranka nuo to, ką su juo padarė tėvai, įvyko po dvejų metų, kada jis jau studijavo Vilniuje.

Jis iš nedidelio Lietuvos miesto ir atsiskleidęs tėvams, kad kažkaip jam keistai, (...) jis buvo paguldytas į psichiatrinę ligoninę, buvo ten pažįstamas psichiatras, kad jį pagydytų. Gėda kaimynų. Jis pagulėjo, pasichiatras buvo protingas, sako, gal gali pavaizduoti, jeigu jie tik tiek tesupranta, bet po dvejų metų atėjo atatranka ir tiesiog pats vaikinas savęs nevertino“, – liūdna istorija su žurnalistais pasidalijo ji.

N. Oželytės teigimu, turėdama tokios skaudžios patirties ir ne vieną, o penkis atvejus, ji čia atėjo. Jai baisu manyti, kad 21 amžiuje vaikai turi žudytis, nes jie homoseksualūs.

„Tai yra rusų okupacijos pasekmė. (...) Nebesame gilioje oloje“, – sakė ji.

Nausėdos poziciją vadina apgailėtina

Paklausta, kodėl atvyko palaikyti LGBT žmonių būtent į aikštę prie prezidentūros, N. Oželytė sakė, kad būtų atėjusi į bet kurią aikštę.

„Aš būčiau bet kokioje aikštėje, jeigu būtų pakvietimas ten. Aš nuoširdžiai manau, kad žmogus, kuris nei šilta, nei šalta, nei juoda, nei balta, nei ant kėdės, nei tarp kėdžių... Jis tiesiog turbūt pats labai išgyvena, kad pateko į tą vietą, kurioje nesupranta, kad tu turi turėti stuburą, turi žiūrėti žmonėms į akis ir vertinti žmones. Kad tu turi neišsisukinėti ir galvoti, kad kažkokia saujelė marginalų tau padės išlikti antrai kadencijai. Antra kadencija jam iš viso būtų psichinė trauma. Jam pačiam tada reikėtų gydytis.“

Jos nuomone, žmonės susirinko, nes G. Nausėdos viešai išsakoma pozicija yra apgailėtina.

„Nuoširdžiai gaila, aš ant jo nepykstu, nes matau, kad ji nuoširdi. Jis tiek tesupranta“, – komentavo N. Oželytė.

Susitiks pirmadienį

LGBT vaiko mama R. Račienė trečiadienį išplatino viešą kreipimąsi į prezidentą Gitaną Nausėdą. Ji tikina, kad jai apmaudu, jog prezidentas, žadėjo gerovės valstybę visiems, bet tik ne jos vaikui. Moteris papasakojo, kaip kiekvieną dieną bijo dėl savo dukters, taip pat ir apie šlykščius komentarus, kuriuos tenka girdėti.

Praėjus kelioms valandoms moteris feisbuke pasidalijo, jog sulaukė kvietimo susitikti su prezidentu pirmadienį.

„Delfi“ primena, kad Lietuvoje sociologai pirmą kartą atliko mokslinį tyrimą apie kartu gyvenančias tos pačios lyties poras mūsų šalyje.

Tyrimo išvadas Žmogaus teisių centro atstovai atnešė į Seimą, kad su jomis susipažintų politikai ir tikisi, jog galbūt mokslas padės įtikinti aršiausius partnerystės įstatymo kritikus. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad dar kartą partnerystės įstatymas Seimui bus pateiktas dar šio rudens sesijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1936)