Pati Maria Kheri, sprukdama nuo smurtaujančio vyro, iš Irako paspruko į Turkiją dar 2014 m., kur skynė vaisius.

Jos šeima – tėvai ir du broliai sėkmingai pasitraukė į Vokietiją 2016 metais ir nuo tada gyvena ten.

„Visada laukiau palankios progos išvykti į Europa ir rasti ten geresnį, saugesnį gyvenimą“, - nagrinėjant jos prieglobsčio prašymą sakė M. Kheri.

Prieglobstis Lietuvoje jai nebuvo suteiktas, nuspręsta, kad ji yra ekonominė migrantė ir turi būti išsiųsta į kilmės šalį. Tiesa, šį Migracijos departamento sprendimą ji dar gali apskųsti.

Tačiau su Delfi redakcija M. Kheri susisiekė ne dėl prieglobsčio, o dėl to, kad jai nebuvo leista susitikti su 5 metus nematyta mama, kuri iš Vokietijos atvyko į Medininkus, tačiau liko prie vartų.

„Aš prašiau, kad jie leistų Lietuvoje pasimatyti su mama nors 5 minutėms, tačiau jie neleido, - rašė mergina. - Aš tiesiog tenorėjau ją apkabinti.“

Susitikti gali

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis, paklaustas apie šią situaciją, sakė, kad susitikti niekas nedraudžia.

„Veikia sistema, kad pateikus prašymą iš tikro galima susitikti. Jeigu, pavyzdžiui, šiandien būtų pateiktas prašymas, po poros dienų galėtų tie žmonės susitikti, - paaiškino jis ir pridūrė. - Kai taip atvažiuoja, iš dangaus nukrenta, susitikti iškart galimybių nėra. Yra tam tikras režimas tose teritorijose ir iškart suorganizuoti, patikrinti, išnagrinėti tą prašymą iškart nėra galimybės.“

Jo teigimu, vien tądien sulaukta net kelių prašymų, o lankytojų srautas yra gausus. Dažniausiai lankytojai – giminaičiai ar draugai, jau įsikūrę Vakarų Europos šalyse.

VSAT atstovo teigimu, dauguma žino apie esančia tvarką ir prašymus pateikia jau prieš kelionę, tačiau pasitaiko ir atvejų, kai lankytojai apie tai sužino tik atvykę prie stovyklos vartų.

„Tada neįvyksta tą pačią minutę jų susitikimas. Yra eilė, tam reikalingos patalpos, tam reikalingi pareigūnai, kurie vertina prašymo pagrįstumą, ypatingai vertinamas prekybos žmonėmis aspektas, o ir visi kiti saugumo dalykai, tikrinami daiktai, jei kokie perduodami. Formaliai prašymas gali būti nagrinėjamas iki 3 dienų, bet kiek žinau, niekada tiek neprireikia“, - apie procedūrą pasakojo G. Mišutis.

Susitikimai, anot jo, trunka ne mažiau nei valandą. Per juos pareigūnai nestovi už nugaros – žmonės gali laisvai bendrauti.

Paklaustas apie konkrečią situaciją, G. Mišutis tikino, kad M. Kheri su mama galės susitikti šį penktadienį.

Vėl susisiekus su migrante, ji patvirtino, kad susitikimas išties įvyks, tačiau sakė, kad situacija nėra ideali.

„Mama laukė manęs už tvoros, mes buvome atskirtos 5 metus, o dabar susitinkame tokioje situacijoje ir tik valandai. Patikėkit manim, tai skaudu“, - sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)