Šių metų rugsėjį, „DebunkEU.org“ analitikai išnagrinėjo 1638 turinio vienetus iš migrantus vienijančių „Facebook“ grupių, migrantų kilmės šalyse veikiančių naujienų portalų bei su Kremliumi siejamų žiniasklaidos priemonių.

Kalbant apie pastarąsias, labiausiai išsiskyrė sputniknews.lt portalas, išplatinęs daugiausiai straipsnių, bei ria.ru ir lenta.ru, pasiekę didžiausią potencialią auditoriją. „Kaip ir galima buvo numatyti, didžioji dalis dezinformacijos plito būtent šiose žiniasklaidos priemonėse – per paskutines dvi rugsėjo savaites melagingo ir klaidinamo turinio dalis prokremliškoje medijoje sudarė daugiau nei 70 proc.“, – sako „DebunkEU.org“ vyriausioji analitikė Laima Venclauskienė.

Analizė parodė, kad augant klaidinamos ir melagingos informacijos kiekiui, daugėjo ir straipsnių, teigiančių, kad Lietuva, Latvija bei Lenkija brutaliai stumia migrantus į Baltarusijos teritoriją. Pasak L. Venclauskienės, tai gali reikšti, jog prokremliški portalai pradėjo keisti savo strategiją. V. Putino ir A. Lukašenkos deryboms dėl sąjunginės valstybės ateities judant į priekį, tikėtina, kad Baltarusijai palankios komunikacijos gali daugėti.

Vladimiras Putinas, Aliaksandras Lukašenka

Viena didžiausių dezinformacijos bangų kilo mėnesio pabaigoje, iš karto po privataus Aliaksandro Lukašenkos vizito Sočyje, kuris sutapo su rugsėjo 24 d. Rusijos prezidento Vladimiro Putino sukviestos Saugumo tarybos posėdžiu, kurio metu aptarti Maskvos santykiai su Minsku bei abiejų valstybių saugumo užtikrinimas, pastebi „DebunkEU.org“ analitikai.

Rugsėjo 26 d. Baltarusijos televizijos kanalas STV transliavo interviu su vidaus reikalų viceministru Nikolajumi Karpenkovu, kuriame šis pareiškė, kad Europos Sąjunga siunčia „teroristus ir ekstremistus iš visos Europos“ į Baltarusiją ir naudoja nelegalius migrantus kaip priedangą. Tą pačią dieną kitas režimo pareigūnas, Saugumo tarybos generalinis sekretorius Aleksandras Volfovičius, televizijai ONTV pareiškė, kad per pastaruosius du mėnesius jo šalies pasieniečiai užfiksavo daugiau nei 700 bandymų išstumti 8500 migrantų iš Lietuvos ir Lenkijos į Baltarusijos teritoriją. A. Volfovičiaus komentarus sustiprino ir žiniasklaidos šaltiniai arabų kalba, daugiausiai – Kremliaus propagandos tinklo atšaka „RT Arabic“.

Kaltės permetimas tęsėsi ir rugsėjo 27 d., kai susitikime su aukščiausiais teisėsaugos pareigūnais, A. Lukašenka pareiškė, kad dėl migrantų krizės kalti Vakarai, sukėlę hibridinį bei sankcijų karą.

Nepaisant konkrečių įrodymų, kad būtent Baltarusijos režimas suorganizavo nelegalios migracijos srautą į Europą, skleidžiamoje dezinformacijoje naudojami veidrodiniai kaltinimai Lietuvos ir kitų ES narių atžvilgiu – kad krizę esą sukėlė Vakarų šalys.

„Tokiais pasisakymais siekiama sukurti įspūdį, kad Baltarusija turi gintis nuo „agresyvių“ Vakarų. Kremliaus propagandoje jau seniai įtvirtintas „išorinio priešo“ naratyvas padeda užtikrinti žmonių palankumą šalies lyderiui Vladimirui Putinui, o šiuo atveju ir jo atitikmeniui Baltarusijoje – Lukašenkai“, – pranešime cituojama L. Venclauskienė.

Latvijos-Baltarusijos pasienis

Pasak ekspertės, straipsniuose, kaltinančiuose Lietuvą bei Lenkiją kankinant ir žudant migrantus, neva amoralūs Vakarai lyginami su humaniška, stipria, skaidria Baltarusija. „Taip siekiama diskredituoti Lietuvos ir ES pastangas suvaldyti nelegalios migracijos srautą. Tačiau tokio tipo publikacijose niekad neužsimenama apie tai, kad pačioje Baltarusijoje apstu žmogaus teisių pažeidimų, ten atsidūrę migrantai neturi galimybės gauti tarptautinių organizacijų pagalbos, nes Minskas sąmoningai nesudaro sąlygų tokioms organizacijoms veikti“, – sako L. Venclauskienė.

Vienas ryškiausių praeitą mėnesį užfiksuotų pavyzdžių aiškiai parodo, kaip siekiant suklaidinti visuomenę bei diskredituoti Lietuvos tarnybas faktai sumaišomi su melu. Po rugsėjo 26 d. Rukloje kilusių riaušių „YouTube“ atsirado vaizdo įrašas su makabriška užsklanda, skelbiančia „Žudikė Lietuva“ (angl. Killer Lithuania). Sumontuotame filmuke rodoma, kad prieš migrantus naudojamos ašarinės dujos – šiuos duomenis vėliau patvirtino ir Lietuvos policija.

Vis dėlto, nors vaizdo įraše parodyti ir teisingi įvykiai, kalbinti migrantai apkaltino pareigūnus naudojant elektrošoką bei pasakojo, kad nuo patirtų sužalojimų stovykloje esą mirė vaikas. Pasak „DebunkEU.org“ analitikės Gintarės Sereikaitės, šiuo atveju faktai vėl buvo supinti su melu. „Naujienos apie stovykloje mirusį vaiką nėra melagingos – deja, taip iš tikrųjų nutiko, tačiau ne dėl pareigūnų veiksmų, o dėl to, kad vaikas jau kurį laiką sirgo. Tai patvirtino tėvai, Vidaus reikalų ministerija bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija“, – sako analitikė. Beje, nuoroda į šį vaizdo įrašą dalintasi ir komentaruose po Lietuvos žiniasklaidos straipsniais apie riaušes Rukloje.

Tyrimo duomenimis, didžiausią potencialią kontaktų auditoriją migrantų kilmės šalyse pasiekė „RT Arabic“. Pasak G. Sereikaitės, aiškaus lyderio pagal išplatintų straipsnių skaičių neužfiksuota, nes portaluose arabų kalba tos pačios naujienos tiesiog kartotos plačiame žiniasklaidos priemonių tinkle – panašiai kaip ir „Facebook“.

“Kalbant apie socialinius tinklus, didžiausią potencialią auditoriją pasiekė grupės, nutaikytos į arabakalbę auditoriją – dėl pakeistų nustatymų didžioji dalis turinio yra prieinama tik vartotojams iš Vidurio Rytų. Jei į šią grupę prisijungtume iš Europos ar Jungtinių Valstijų, matytume įrašus susijusius ne su migracija, o televizijos serialais arba gyvūnais“, – teigia analitikė.

„DebunkEU.org“ – nepriklausomas tyrimų centras ir nevyriausybinė organizacija, analizuojanti dezinformaciją bei vykdanti medijų raštingumo kampanijas. Centras vykdo žalingo ir klaidinamo turinio tyrimus Baltijos šalyse, Lenkijoje, Gruzijoje bei Juodkalnijoje, taip pat bendradarbiauja su organizacijomis Šiaurės Makedonijoje ir Jungtinėse Valstijose.

Į Lietuvą per parą neįleisti 79 neteisėti migrantai – VSAT

Praėjusią parą pasieniečiai apgręžė 79 neleistinose vietose į Lietuvą iš Baltarusijos bandžiusius patekti migrantus, sekmadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Pasak tarnybos, įleistų į Lietuvą neteisėtų migrantų trečiadienį nebuvo.

VSAT teigimu, sutemus vakare ties Lazdijų rajonu prie sienos Baltarusijos pusėje nuaidėjo šūvis, o po poros valandų ties tuo pačiu rajonu iššauta dar kartą.

Tarnybinių ginklų, specialiųjų priemonių ar fizinės prievartos veiksmų Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą panaudoti neteko.

Sienos kontrolė Lietuvos pusėje vykdoma sustiprintu režimu

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų. Nuo rugpjūčio 2-osios, kai imta taikyti apgręžimo taktika, neįleistas panašus kiekis užsieniečių.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Čia trečiadienį nufilmuota penkių neteisėtų migrantų grupė. Ji antradienį jau buvo neįleista į Lietuvą, o praėjusią parą vėl bandė patekti iš Baltarusijos draudžiamoje vietoje. Pasieniečiai migrantų neįsileido ir antrą kartą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)