„Galime konstatuoti, kad Baltarusijos Respublikos teisėsaugos institucijos pradėjo gabenti neteisėtus migrantus, kurie buvo neįleisti į Lenkijos Respubliką, prie Lietuvos Respublikos sienos. Vykdomas šių neteisėtų migrantų įstūmimas į LR teritoriją“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė R. Liubajevas.

Jo teigimu, migrantų, neįleistų į Lietuvą, skaičiai kasdien kinta.

„Mes praeitą savaitę vėl turėjome rekordą – beveik 150 bandymų neteisėtai atvykti į LR teritoriją. Tai buvo vienas iš paskutinio laikotarpio rekordų“, – sakė VSAT vadas.

Generolas pripažino, kad neramina situacija, jog, pagal pačių migrantų pateiktą informaciją, tokių žmonių atgabenama vis daugiau.

„Taip pat mes turime informacijos, kad pakankamai griežtai elgiamasi su neteisėtais migrantais, kurie yra prie Lietuvos ar Lenkijos sienos“, – sakė R. Liubajevas.

Jis teigė, kad neteisėtų migrantų skaičiai prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos yra „įspūdingi“.

„Atrodo, rekordas buvo 900 asmenų per parą. Tie skaičiai nemažėja“, – apie situaciją Lenkijos–Baltarusijos pasienyje kalbėjo R. Liubajevas.

Kiek migrantų ketina neteisėtai kirsti sieną, neaišku: jų daug įvairiuose Baltarusijos miestuose

Pareigūnas pripažino neturintis labai daug informacijos, kiek iš viso žmonių, ketinančių neteisėtu būdu per Lietuvą ar Lenkiją pakliūti į ES, šiuo metu yra Baltarusijoje.

„Ta informacija, kuria mes disponuojame, yra viešų šaltinių informacija. Mes matome „Youtube“ ir atskirose feisbuko paskirose, kad tų neteisėtų migrantų yra labai daug. Jų daug sostinėje, Gardino ir kituose miestuose“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Visgi tikslių skaičių, kiek šiuo metu žmonių ketina ruošiasi neteisėtai kirsti sieną, jis įvardinti negalėjo.

„Įvardinti aš negalėčiau. Tikrai būčiau labai patenkintas, jei tokią informaciją mes turėtume. Taip pat mes turime skaičius, kuriais disponuoja kolegos Lenkijoje, girdime, ką kalba Baltarusijos opozicijos atstovai, tačiau tų duomenų ar skaičių patvirtinimo mes neturime“, – sakė generolas.

Pasieniečių vadas teigė, kad VSAT stiprina migracijos procesų valdymo funkcijas.

„Kalbame apie mūsų pajėgumų stiprinimą valdant neteisėtų migrantų apgyvendinimo, registracijos centrus. Taip pat suaktyvinant darbą su neteisėtais migrantais, kurie yra apgyvendinti mūsų užsieniečių registracijos centruose. Priminsiu, kad jų šiuo metu yra trys. Reikia tam tikrų papildomų finansinių resursų ir kompetencijų“, – komentavo generolas.

Jis pasakojo, kad įvairiose valstybėse, kurios susiduria su neteisėtos migracijos problema, fiksuojama kai kurių nevyriausybinių organizacijų įtaka.

„Nevyriausybinių organizacijų toje veiklų matomas ir kitur, prie kitų ES išorinių sienų. Turime pagrindą manyti, kad galimai tos organizacijos gali talkinti tokių migrantų atvykimui į Lietuvą. Tai pat mes pakankamai dažnai gauname pranešimus, kad viena ar kita grupė yra įstrigusi prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos. Tikrai šiais atvejais patikriname informaciją ir dažniausiai tos grupės būna arba Baltarusijos Respublikos teritorijoje, arba visai nėra“, – sakė R. Liubajevas.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad su kai kuriomis nevyriausybinėmis organizacijomis vyksta geras bendradarbiavimas.

„Turime pakankamai gerų bendradarbiavimo su nevyriausybinėmis organizacijomis pavyzdžių. Aš manau, kad reikia daugiau orientuotis į pozityvą, tą bendradarbiavimą, kurį turėjome šios krizės metu, kai mums tikrai padėjo nevyriausybinės organizacijos: teikdavo pagalbą neteisėtiems migrantams.

Pakomentavo Baltarusijos režimo platinamus vaizdo įrašus: jie galėtų pasimokyti iš Kremliaus propagandininkų

Kalbėti apie kažkokį rimtą įsitraukimą mes kol kas neturime pakankamai informacijos ir medžiagos. Kol kas rimtų ikiteisminių tyrimų mes nevykdome“, – akcentavo pareigūnas.

Paprašytas pakomentuoti Baltarusijos pasieniečių paviešintus migrantų liudijimus apie neva lietuvių pasieniečių sudaužytus telefonus ar atimtus pinigus, R. Liubajevas pajuokavo.

„Kaip galima komentuoti kliedesius? Čia ne pirmas ir ne paskutinis kartas, kai tokia informacija teikiama. Manęs nei kiek nestebina tie darbo metodai. Kartais mane stebina ir šiek tiek prajuokina šių visų reportažų kokybė.

Manyčiau, kad turi dar pasimokyti Baltarusijos propagandininkai iš Kremliaus propagandininkų. Pakankamai dažnai yra juokingų dalykų ir tai akivaizdžiai matosi“, – pasakojo jis.

Pasieniečiai sulaukia grasinimų

Paklaustas, kodėl žurnalistai negali užfiksuoti, kaip atrodo migrantų atstumimas, R. Liubajevas paaiškino, kad tai susiję ir su taktika, ir su pareigūnų saugumu.

„Mūsų pareigūnai, kurie dalyvauja šioje veikloje, gali susilaukti grasinimų ir tokių atvejų yra. Daugelis iš mūsų gauna grasinimų. Asmeniškai aš jų gavau tikrai nemažai, tačiau aš esu pakankamai viešas asmuo ir, matyt, labai nesudėtinga identifikuoti mane, kaip tarnybos vadą bei tas žinutes man siųsti.

Tačiau pakankamai dažnai tai buvo daroma ir su tais mūsų pareigūnais, kurie dalyvavo vykdant arba neįleidimo procedūrą, arba tiesiog organizuojant valstybės sienos apsaugą“, – pripažino VSAT vadas.

Rustamas Liubajevas

„Kitas aspektas yra susijęs su taktiniais dalykais. Mūsų pareigūnai, vykdydami neįleidimus, atlieka tuos veiksmus, kurie turi didelę reikšmę mūsų taktikos prasme ir tikrai nenorėtume, kad ta informacija būtų labai lengvai prieinama Baltarusijos Respublikos specialiosioms tarnyboms“, – paaiškino VSAT vadas.

R. Liubajevas pasakojo, kad grasinimai jam buvo rašomi anglų kalba.

„Pavyko išsiaiškinti, kad tai buvo netikros paskyros, kurios buvo kuriamos prieš keletą minučių iki žinučių išsiuntimo ir vėliau po to uždaromos. Pagal mūsų informaciją ir praktiką, tai yra Baltarusijos specialiųjų tarnybų poveikio priemonė.

Ji irgi mane šiek tiek juokina, kadangi, jei man rašytų arabų įvairių teroristinių organizacijų atstovai, jie, matyt, parašytų tai arba arabų kalba, arba bent jau rusų, lietuvių kalba. Sulaukiu tik angliškai parašytų pranešimų labai juokingo turinio“, – sakė generolas.

R. Liubajevas teigė, kad pastaruoju metu į Lietuvą neįleidžiamose migrantų grupėse beveik nebūna mažamečių vaikų.

„Per paskutinį mėnesį, o gal net ir daugiau, dauguma atvejų yra, kai atvyksta vieniši vyrai arba moterys. Vaikų tikrai nėra daug, tai vienetiniai atvejai. Labai dažnai, kai vyksta grupių atskyrimas, tėvai tiesiog atsisako būti įleidžiami ir savanoriškai pasitraukia kartu su likusia dalimi grupės.

Noriu pasakyti, kad šeimos sąvoka tokiose visuomenėse kaip Afganistanas, yra specifinė. Tai yra gentinė visuomenė ir giminystės ryšių supratimas yra šiek tiek skirtingas nuo to supratimo, kurį turime Europoje“, – atkreipė dėmesį pareigūnas.

Baltarusija keičia taktiką: Lietuva pasienyje stiprina pajėgas

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė antradienį sakė, kad situacija pasienyje verčia sunerimti, nes Baltarusijos režimas keičia savo taktiką. Dėl to, kaip pranešė ministrė, taktiką keičia ir Lietuva – pasienyje stiprinamos pajėgos.

Jos teigimu, į kilmės šalis jau grąžinta apie 300 žmonių, o apie trečdalį prieglobsčio prašymų Migracijos departamentas jau išnagrinėjo.

„Mes matome, kad situacija yra stabilizuota ta prasme, nes priimtas operacijų vadovo sprendimas ir nuo to laiko užkardėme nemažą kiekį migrantų. (…) Tačiau šiandien situacija verčia sunerimti, nes Baltarusijos režimas keičia savo taktiką: yra bandymai patekti į Lietuvą per tas vietas, tuos ruožus, kurie gamtinio landšafto prasme yra sudėtingi“, – trečiadienį prie Vyriausybės žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Jos teigimu, užfiksuota ir tai, kad asmenys, kelis kartus jau bandę patekti į Lenkiją, permetami prie Baltarusijos ir Lietuvos sienos.

„Organizuotai su Baltarusijos transporto priemonėmis yra gabenami į Lietuvą ir bandomi įstumti pas mus“, – pasakojo ministrė.

A. Bilotaitė akcentavo, kad dėl to trečiadienį turėjo pasitarimą su įvairių institucijų vadovais.

„Taip pat keičiame savo taktiką – stipriname savo pajėgumus, pirmiausia kariuomenės. Taip pat naudojame papildomas technines priemones, kurios mums gali padėti geriau organizuoti savo darbą ir valdyti situaciją. Mūsų žinyba dirba labai aktyviai, dirba su kitomis tarnybomis tam, kad galėtume greitai reaguoti“, – sakė ministrė.

Ji taip pat teigė, kad fiksuojami bandymai naudotis nevyriausybinėmis organizacijomis, skleisti dezinformaciją.

„Informacinės atakos vyksta prieš mus, todėl turime būti įsitempę, susikaupę ir tikrai neatsipalaiduoti“, – akcentavo A. Bilotaitė.

Ministrė kalbėjo, kad yra paprastinama vizų į Baltarusiją išdavimo tvarka, gausėja skrydžių.

„Tai rodo, kad Lukašenkos režimas nesitraukia“, – konstatavo ji.

Visgi ji nepatikslino, kiek daugiau karių yra siunčiama į pasienį.

„Kadangi vyksta karas, taktinių dalykų apie skaičius nesinorėtų atskleisti, kadangi Baltarusijos pusė tikrai naudoja šią informaciją, jie klausosi ir stebi. Noriu nusiųsti labai aiškią žinutę, kad mes darome viską ir karių bus tiek, kiek jų reikės pagal situaciją“, – pabrėžė A. Bilotaitė.

Migrantų skaičius sumažėjo beveik tris kartus: Baltarusijos pusėje vėl girdėjosi šūviai

Pirmadienį išaugęs į Lietuvą iš Baltarusijos neteisėtai bandžiusių patekti migrantų skaičius antradienį sumažėjo beveik tris kartus ir siekė pusšimtį. Per praėjusią parą, nuo antradienio vidurnakčio iki trečiadienio, pasieniečiai į Lietuvą iš Baltarusijos neleido patekti neleistinose vietose tai bandžiusiems padaryti 55 migrantams.

Kaip skelbė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), du užsieniečiai dėl humanitarinių priežasčių buvo įleisti.

„Dieną prieš, pirmadienį, į Lietuvą nepatekusių užsieniečių skaičius – 149 – buvo vienas didžiausių šiemet nuo rugpjūčio 2 d., kai pasieniečiams buvo suteikta teisė neįleisti iš Baltarusijos neteisėtai bandančių sieną kirsti migrantų. Sekmadienį VSAT pareigūnai draudžiamose vietose neleido iš Baltarusijos patekti 49 neteisėtiems migrantams, šeštadienį – 91, penktadienį – 35, ketvirtadienį – 55, trečiadienį – 76“, – rašoma VSAT pranešime.

Skelbiama, kad po kelių dienų pertraukos, antradienį, ties Druskininkų savivaldybe Baltarusijos pusėje vėl buvo iššauti keli pabūklų šūviai.

„Netoli sienos Gardino kryptimi ten yra Gožos poligonas. Tarnybinių ginklų, specialiųjų priemonių ar fizinės prievartos veiksmų Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą panaudoti neteko. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje vykdoma sustiprintu režimu“, – skelbia VSAT.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (360)