Vytauto Didžojo universitete (VDU) bus paminėtas jos veiklos 50-metis.

Ta proga mokslininkė skaitys viešą paskaitą, susitiks su VDU bendruomenės atstovais, dalyvaus Pasaulio lietuvių bendruomenių forume, pranešė universitetas.

B. Galdikas apsilankys Vytauto Didžiojo universitete, čia ją veiklos 50-mečio proga pasveikins universiteto rektorius. Mokslininkė taip pat viešės VDU Gamtos mokslų fakultete – profesorė dalysis savo moksliniais tyrimais su doktorantais ir kitais mokslininkais, skaitys paskaitą studentams.

Ketvirtadienį numatomas profesorės susitikimas su VDU studentais iš Indonezijos.

Pirmadienį, spalio 25-ąją, B. Galdikas skaitys viešą paskaitą VDU mokslo ir studijų centre.

Šiemet sukanka pusšimtis metų nuo 1971-ųjų, kai B. Galdikas Indonezijoje, Borneo saloje, Tandžungputingo nacionaliniame parke, įkūrė pirmąjį orangutanų stebėjimo centrą. Šiame centre ji savo gamtosauginę veiklą tęsia iki šiol.

Mokslininkė ne tik siekia išsaugoti primatų natūralią gyvenamąją aplinką, jų galimybę išlikti, bet ir skelbia pasauliui apie gyvosios gamtos išsaugojimo reikšmę žmonijos ateičiai.

Dar 1980 metais B. Galdikas savo paskaitose akcentavo ŽIV atsiradimo sąsajas su atogrąžų miškų naikinimu Afrikoje. Mokslininkė ir šiandien neabejoja, jog dabartinės pasaulinės koronaviruso pandemijos krizė yra natūraliosios gyvosios gamtos naikinimo padarinys, teigiama VDU pranešime.

VDU nominavo B. Galdikas, Jane Goodall, Dianos Fossey fondą Nobelio taikos premijai „už tai, kad savo gyvenimus jos paskyrė didžiųjų beždžionių tyrinėjimui, bioįvairovės išsaugojimui, aplinkosaugai, moterų lygybei ir tam, kad įkvėptų jaunimą saugoti mūsų planetą“.

B. Galdikas gyvenimas ir darbai aprašyti šešiose knygose, apie ją sukurta dokumentinių filmų Indonezijoje, Japonijoje, JAV, Prancūzijoje, Italijoje, Australijoje. Tarp įvairių jos pelnytų apdovanojimų – Jungtinių Tautų pasaulinė premija, E. Bauerio Žemės didvyrės premija, PETA humanitarinė premija, Tylerių aplinkos apsaugos premija ir aukso medalis.

Profesorė vadovauja ir Tarptautiniam orangutanų globos fondui, kuris veikia JAV, Australijoje, Indonezijoje, Didžiojoje Britanijoje ir šiuo metu steigiamas Lietuvoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)