„Tikrai labai kelia nerimą tai, kas vyksta šitame teisiniame ginče. Ginčas pagal savo esmę yra teisinis, tačiau jis turi didžiules politines pasekmes, tos pasekmės gali būti tiesiog tragiškos. Tragiškos mums, tragiškos Lenkijai, tragiškos ES“, – antradienį per bendrą spaudos konferenciją su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda sakė Lietuvos vadovas.


Jo teigimu, vienintelis kelias išspręsti krizę – kompromiso paieškos.

„Todėl mes turime padaryti viską, ir aš asmeniškai padarysiu viską, kad Europos Komisija, Lenkijos valdžia netoltų viena nuo kitos, o artėtų, ieškodamos kompromiso“, – teigė G. Nausėda.

Jis akcentavo, kad Lietuva yra pasirengusi imtis mediatoriaus vaidmens.

G. Nausėda taip pat teigė, kad noras susieti teisės viršenybės principų įgyvendinimą su finansiniais resursais yra „moraliai žalingas“.

„Tai yra labai blogas precedentas. Net jei tai būtų teisiškai galima, tai moraliai yra labai žalingas precedentas, kuris padarys neįsivaizduojamą žalą ES vienybei“, – kalbėjo jis.

A. Duda per spaudos konferenciją savo ruožtu sakė, kad žiniasklaidoje šiuo klausimu yra „labai daug nepreciziškai taikomų sąvokų“.

„Lenkijos Konstitucinis Tribunolas pasakė, kad egzistuoja Lenkijos Konstitucijos pirmenybė (...) prieš Europos Sąjungos teisę. Jis taip pat pasakė, kad Europos Sąjungos organai turi tiek kompetencijų, kiek Lenkija paprastai sutiko atiduoti. Tačiau ten, kur nebuvo prileistos ES institucijos spręsti klausimų, (...) tai mes pabrėžiame, kad norime turėti savo pirmenybę ten, kur jos neatidavėme“, – kalbėjo Lenkijos prezidentas.

Jis taip pat teigė, kad Lenkija yra patenkinta būdama Europos Sąjungos nare, tačiau nori, jog Bendrija bendradarbiautų kaip laisvų, nepriklausomų valstybių sąjunga.

A. Duda pabrėžė, kad kalbėti apie Lenkijos išstojimą iš ES nėra pagrindo.

„Opozicija kelia klausimą dėl „Polexit“, bet mes apie tai neužsimename“, – kalbėjo Lenkijos vadovas.

Lenkijos Konstitucinis Tribunolas šį mėnesį atmetė ES teisės viršenybės principą nacionalinių įstatymų atžvilgiu. Teismo nutartyje nurodoma, kad dalis ES sutarties straipsnių nesuderinami su šalies Konstitucija.

Tribunolas taip pat įspėjo Bendrijos institucijas neveikti „už savo kompetencijos ribų“ ir nesikišti į lenkų teismų sistemos reformas, kurstančias didžiausią įtampą Varšuvos ir Briuselio santykiuose.

Prieš Tribunolui paskelbiant nutartį ES įspėjo, kad ši byla gali turėti „pasekmių“ Briuselio dar nepatvirtintoms išmokoms, kurias Lenkija gaus iš ES atsigavimo po pandemijos fondo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)