S. Skvernelis, paklausus, kada kilo idėja dėl partijos, tikino, kad minčių buvo jau seniau.

„Tokių brendimų, pamąstymų buvo ir ne vien šiais metais. Tačiau aplinkybės buvo kitokios, dabar įkūrus frakciją ir mane, ir kolegas nustebino reakcija – labai pozityvi reakcija, pavyko kol kas suburti bendrą komandą, visi dirba sėkmingai, yra gausi ir profesionali komanda“, – laidos pradžioje sako S. Skvernelis.

Anot jo, pirmas žingsnis jau žengtas, belieka surasti bent du tūkstančius politiškai aktyvių, visuomeniškų žmonių, kurie norėtų prisidėti.

„Kalbant apie frakcijos kūrimą, nebuvo tapatu, kad ir partija bus įkurta, nes reikėjo ir dirbti, bandyti gryninti vertybes, jas susisteminti. Tai pavyko ir belieka surasti bent du tūkstančius politiškai aktyvių, visuomeniškų žmonių, kurie norėtų kartu prisidėti prie vizijos, kurią mes planuojame“, – sako politikas.

Greta Klimkaitė, Saulius Skvernelis

Skvernelis laidoje taip pat įvertino Ramūno Karbauskio pareiškimus. R. Karbauskio teigimu, buvusio bendražygio partija ateinančiuose Seimo rinkimuose konkurencijos nesudarys, nes „valstiečių“ ir naujos politinės jėgos vertybės skiriasi iš esmės. „Saulius niekada neslėpė, kad valdžia jam yra tikslas. (...) Diskusijose apie tai, kas yra valdžia, tarp mūsų visada būdavo ginčas. Aš sakydavau, kad tai yra priemonė, o vertybės – pagrindas“, – pirmadienį teigė R. Karbauskis.

„Ramūnas, matyt, vienas iš nedaugelio Lietuvos politikų, kuris viską žino iš anksto ir apie viską – kiek rinkimų laimės, kas kokią partiją steigs, kas ir su kuo bendradarbiauja. Tiesiog nėra ką ir komentuoti, noriu palinkėti Ramūnui sėkmės, jis yra politinės partijos pirmininkas, dabar partija renkasi savo kelią, organizuoja pirmininko rinkimus“, – Delfi laidoje sako S. Skvernelis.


Esminiai pokyčiai įvyko po rinkimų

Politiko teigimu, esminiai pokyčiai, kalbant apie valstiečius, įvyko po rinkimų.

„Net ir per tuos ketverius metus buvo bandymo eiti į tą radikalizmą, Vyriausybė sugebėdavo išlaikyti tą balansą ir daryti savarankišką politiką, surasdavo palaikymą, bet pokyčių buvo. Po Seimo rinkimų tai tapo akivaizdu, kad partijos pirmininkas pasirenka kitą kelią, kuris tikrai nebuvo 2016 metais, jeigu tų pokyčių nebūtų įvykę, turbūt mes nekalbėtume apie tą situaciją, kokią šiandien turime, kalbant apie kitų politinių darinių steigimą“, – sako S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis

Paklausus, ar kalbinami buvę bendražygiai, pašnekovas tikino, kad specialiai nieko nedarys.

„Tikrai nekalbiname šiandien nieko, šiandien yra paskelbtas atviras kvietimas. Tikrai tie žmonės, kurie norės, kurie nenori būti ten, kur yra, galės pasirinkti kitą kelią, bet specialiai kažko daryti ar valstiečių pagrindu kurti naują partiją tikrai nėra tikslo, tai nėra realu“, – sako S. Skvernelis.

„O kalbant apie frakcijos kolegas, kurie yra Seime, tai taip, mes, kaip frakcija, kalbėjomės su kiek daugiau narių nei dabar yra mūsų frakcijoje. Neslepiame, kad tie žmonės pasirinko kitą kelią, daugiau jokių pokalbių nėra“, – taip pat pridūrė pašnekovas.

S. Skvernelis taip pat neskuba patvirtinti, kas bus naujosios partijos pirmininkas.

„Dar sunku tai pasakyti, nuspręsime suvažiavimo metu. Net neabejoju, kad bus ne vienas kandidatas į partijos pirmininkus“, – sako politikas.

Kuo skirsis nuo kitų partijų?

Taip pat pasiteiravus, kuo ši partija skirsis nuo valstiečių, socialdemokratų ir kitų partijų, S. Skvernelis tikino, jog dabar svarbiausia dialogas, o valstiečių rinkėjai – gana pikti ir radikalūs.

„Matote, kai reikės žmonėms jau rinktis, bus rinkimų programa, taip pat ir partijos programa, bet visi, tos politinės jėgos, kurias išvardijote, orientuojamės į kairės arba centro kairės rinkėja ir tik dabar yra ta skirtis: socialdemokratai, matyt, labai aiškiai ir pragmatiškai deklaruoja, kaip balsuoja Seime, kalbant apie tas kraštutinės kairės pozicijas, ar tai būtų susiję su žmogaus teisių klausimais, vertybiniais klausimais. O valstiečiai, kaip minėjau, pasirinko kitą rinkėją, mano nuomone, radikalų rinkėją, galbūt piktą rinkėją, kuris viskuo nepatenkintas, kuris neieško sutarimo, o būtent eskaluoja ta nesutarimą, kurio šiandien labai daug. Mes manome, kad pagrindinis dalykas yra dialogas, jo stiprinimas“, – sako S. Skvernelis.

Laidoje S. Skvernelio paklausta, kokiam rinkėjui bus atstovaujama, jis tikino, kad didelių pokyčių nebus nuo to, kokia kryptimi jau buvo einama, kai jis buvo premjeru.

„Mes nieko naujo nežadame. Ketveri metai mano vadovavimo Vyriausybei parodė labai aiškią orientaciją, tai buvo susiję su mūsų socialinės atskirties mažinimu, su ekonomikos vaisių pasidalijimu kuo platesnei visuomenei, su mokestine pertvarka, kad būtų stiprinama vidurinioji klasė ir ta linkme toliau darbuojamės“, – sako buvęs premjeras.

S. Skvernelis tikina, kad nesieks taikytis kažką atiminėti iš kitų politinių partijų, kalbant apie rinkėjus.

„Manau, kad žmonės, kurie balsavo už mane ir mano komandą, komandą, kuri buvo valstiečių sąraše, ir kurie labai identifikavo Vyriausybės veiklą, darė skirtį tarp buvusios Seimo daugumos, jie niekur nedingo. Jiems bus galimybė rinktis, kol nebuvo frakcijos, jie tokios galimybės neturėjo ir mes matėme reitinguose persiskirstymą. Dalis rinkėjų, beveik ketvirtadalis, yra neapsisprendusių, kurie neturi apskritai už ką balsuoti. Mums nereikia taikytis kažką atiminėti iš kitų politinių partijų, mes pateikdami savo politinės partijos platformą, tikimės, kad žmonės mus palaikys“, – sako jis.

„Neatmestina, kad ir iš kitų partijų bus tam tikra dalis rinkėjų, nes dalis rinkėjų balsuoja, ypač ta dalis, kurie būna neapsisprendę, kurie apsisprendžia paskutinę dieną, jie balsuoja ieškodami kito, trečio kelio, ir mes tokią alternatyvą galime suteikti“, – sako jis.

„Aš manau, kad mes tikrai turime galimybę 2024 metais Seimo rinkimuose, kaip politinė partija, būti atstovaujama Seime, taip pat ir savivaldoje, pagal pirminius duomenis, kas norėtų ir ketintų, mes pasiūlysime Lietuvos regionams atskirą specialią programą rinkimuose“, – sako S. Skvernelis.

„Aš manau, kad yra tas būtinas minimumas perlipti penkis procentus, kad partija būtų atstovaujama Seime, nes kitokiu būdu tų pažadų, idėjų, kurias turi rinkėjams, nepavyks įgyvendinti. Tikslų yra ir daugiau, bet dabar yra pagrindinis tikslas – įsteigti partiją, nes jeigu ji nebus įsteigta, apie kitus tikslus galima net nekalbėti“, – sako S. Skvernelis.

Taip pat pašnekovas tikina, kad gali kalbėtis su daugeliu politinių jėgų.

„Politinių oponentų mes turime ir dešinėje, natūralu, esame opozicinė frakcija. Turime ir kairėje pusėje oponentų. Tačiau su visais galima kalbėtis, turint tuos pačius strateginius tikslus“, – sako S. Skvernelis.

Kvietimą jungtis į partiją pasirašė visi 13 frakcijos narių: S. Skvernelis, Vytautas Bakas, Rima Baškienė, Algirdas Butkevičius, Domas Griškevičius, Linas Kukuraitis, Rūta Miliūtė, Laima Mogenienė, Laima Nagienė, Lukas Savickas, Algirdas Stončaitis, Zenonas Streikus ir Tomas Tomilinas.

Pasak frakcijos seniūno S. Skvernelio, steigiama partija bus centro kairės politinė jėga: ekonominėje-socialinėje plotmėje laikysis kairės, o kalbant apie vertybiniu pagrindus bus „tautinių pažiūrų arba nacionalinės valstybės šalininkai“.

Steigiamąjį suvažiavimą naują partiją kuriantys politikai planuoja rengti kitų metų pradžioje. Lietuvoje įsteigti partijai reikia 2 tūkst. steigėjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)