Seimo narys Valdemaras Valkiūnas atsidaro pašto dėžutę, bet iš ten išsitraukia tik laikraštį. Pirmasis mokslinis tyrimas apie tos pačios lyties kartu gyvenančias poras Lietuvoje jam įteiktas į rankas.

Žmogaus teisių centro atstovams patiems į pašto dėžutes įdėti atsineštų tyrimo rezultatų kiekvienam Seimo nariui, kaip buvo sumanyta, neleista saugumo sumetimais. Juos teko perduoti Seimo kancerliarijai.

„Kadangi Lietuvoje nėra galimybės homoseksualioms poroms tuoktis, kurti šeimos ir apskritai vadintis netgi šeima, kyla įvairiausių kliūčių. Man pavyko, kad iki šiol dar nebuvo nieko tokio labai rimto nutikę, sakykime, rimtesnių patekimų į ligoninę, kokių nors banko problemų, kai neįmanoma pasiimti paskolos, tiesiog iki dar nesame priėję“, – socialinėje reklamoje kalbėjo Aurelija, kuri gyvena su tos pačios lyties partnere.

Su panašiomis problemomis susiduria daugelis kartu gyvenančių homoseksualių asmenų. Sociologai apklausė kartu gyvenančias tos pačios lyties poras, padarė išvadas ir pristatė politikams. Tuo pat metu žurnalistams jos apibūdintos vos vienu sakiniu.

„Poros susiduria su daugybe psichosocialinių ir diskriminacinių iššūkių, negali tiesiog veikti kartu kaip pora ir dėl to manoma, kad tikrai yra reikalingas šitų santykių reglamentavimas“, – komentavo sociologas Liutauras Labanauskas.

Žmogaus teisių centro vadovė tikisi, kad moksliniai tyrimai padės į savo pusę palenkti prieš partnerystės įstatymą nusiteikusius parlamentarus.

„Tyrimas yra nuodugnus, jame tikrai tiek Seimo nariai, tiek visuomenė vėliau ras svarbios, sakyčiau, jautrios informacijos ir tikimės, kad bent jau žmonės susipažins su tuo ir galbūt tiesiog geriau supras, kaip gyvena tos pačios lyties šeimos Lietuvoje“, – teigė Žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė.

Kas galėtų pakeisti nuomonę dėl partnerystės įstatymo, LNK paklausė ką tik į rankas knygelę gavusio V. Valkūno.

„Reikia į kokią avariją papulti, kad atmintis išsitrintų ir tada vėl nuo balto lapo pradėjus visą tą analizuoti“, – tikino Seimo narys.

Seimo pirmininkė abejoja, ar aršiausi partnerystės įstatymo kritikai vadovausis mokslu.

„Tikriausiai visų parlamentarų, ypač tų, kurie prieštarauja labai garsiai, tai ir neįtikins“, – komentavo Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pavasarį partnerystės įstatymui pateikimo stadijoje Seimo nariai nepritarė. Pastarąjį grąžino tobulinti. Projekto nebūtų pasirašęs ir prezidentas Gitanas Nausėda. Anot jo, partnerystė buvo prilyginta santuokai.

Seimo pirmininkė sako, kad partnerystės projektą tikimasi dar kartą pateikti rudens sesijoje.

„Nesinorėtų vėl eiti į tą pačią situaciją, kai balsai pasiskirsto 50/50 ir priklauso tiesiog nuo to, ar sėkmė nusišypsos.“

Parlamento vadovės teigimu, nors šiuo metu įstatymas koreguojamas, jo esmė ir pagrindiniai principai nesikeis.

„Mes esame žmonės, todėl turime bendrauti, aiškintis, bet nedarykite blogio Lietuvai“, – sakė V. Valkiūnas J. Juškaitei.

„Ir jūs nedarykite“, – to paties politiko paprašė ji.