Pirmadienį trijų teisėjų kolegija – Daiva Kazlauskienė, Gintaras Dzedulionis ir Audrius Cininas – susirinko nagrinėti prekyba poveikiu kaltinamo buvusio Regionų apygardos administracinio teismo teisėjo Gintaro Čekanausko bylos.

Ši byla yra atskirta iš didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis.

Teisėjas G. Dzedulionis pranešė, kad spalio 13 dieną buvo gautas prokuroro M. Jovaišos pareiškimas, kuriame prašoma nuo bylos nagrinėjimo nušalinti du teisėjus – G. Dzedulionį ir A. Cininą. Kaip nušalinimo pagrindas nurodomas šių dviejų teisėjų kaip liudytojų apklausos vadinamoje teisėjų korupcijos byloje. Abu šie Vilniaus apygardos teismo teisėjai buvo apklausti Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) apie advokato Drąsučio Zagrecko galbūt padarytus nusikaltimus.

Prokuroras M. Jovaiša suabejojo teisėjų objektyvumu, nes šioje byloje jie taip pat turės vertinti D. Zagrecko parodymus, teisėjai gali būti neobjektyvūs priimdami nuosprendį G. Čekanausko byloje.

Valstybinį kaltinimą G. Čekanausko byloje palaikanti prokurorė Vilma Vidugirienė sakė palaikanti aukštesniojo prokuroro pareikštą nušalinimą teisėjams.

Teisėjai atkreipė dėmesį, kad nušalinimą gali reikšti tik procese dalyvaujantis prokuroras, atkreiptas dėmesys, kad prokurorė V. Vidugirienė anksčiau nušalinimų nereiškė.

G. Čekanausko advokatė Aušra Ručienė sakė, kad byloje yra duomenų, jog pati kolegija jau bandė nusišalinti.

„Nėra pagrindo reikšti nušalinimo, keistai atsirado prašymas“, – per posėdį sakė ji.

Teisėjai nuo bylos nenusišalino, paskelbta, kad abu jie bandė nusišalinti dar prieš pradedant nagrinėti prekybos poveikiu bylą, tačiau teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas šio kolegų sprendimo nepatvirtino.

Byla nagrinėjama toliau, joje apklausiamas valstybės saugomas liudytojas buvęs advokatas D. Zagreckas.

Kaip skelbė prokuratūra, G. Čekanauskas kaltinamas pažadėjęs paveikti Kauno apygardos teismo teisėją, kad šis baudžiamojoje byloje priimtų palankų sprendimą ir atidėtų laisvės atėmimo bausmės vykdymą.

Teisėsaugos teigimu, kitas šioje byloje kaltinamas asmuo – Giedrius Valatkevičius – ne kartą tarėsi, planavo ir derino su advokatu D. Zagrecku, kaip galėtų pasiūlyti, pažadėti, susitarti, duoti ir vėliau davė 17 tūkst. eurų kyšį, kad šis, pasinaudodamas savo pažintimis ir kita tikėtina įtaka, paveiktų Kauno apygardos teismo teisėją, nagrinėsiantį G. Valatkevičiaus baudžiamąją bylą.

„Ikiteisminio tyrimo surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad G. Čekanauskas pažadėjo paveikti minimą teisėją“, – skelbė prokuratūra.

Minėtoje byloje G. Valatkevičius kaltintas dėl prekybos žmonėmis ir vaiko pardavimo.

D. Zagreckas pernai nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas, nes bendradarbiavo su teisėsauga ir padėjo atskleisti kitus organizuotos grupės įvykdytus nusikaltimus.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko teisėsaugos institucijų tyrimo grupė, kurią sudarė Specialiųjų tyrimų tarnybos bei Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybų pareigūnai.

Tyrimą organizavo ir kontroliavo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento bei Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.

Vadinamoji teisėjų korupcijos byla dar tiriama.

Įtarimų šiame tyrime buvo sulaukę ir 14 teisėjų, kurie pareigas jau yra palikę arba jų įgaliojimai sustabdyti. Dviejų teisėjų bylos jau pasiekė teismus, vienas – buvęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Vidas Stankevičius nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas pagal laidavimą.

Įtarimai tyrime taip pat buvo pateikti ir penkiems advokatams, du iš jų – D. Zagreckas ir Giedrė Cimbolienė – pernai nuo baudžiamosios atsakomybės taip pat atleisti, nes bendradarbiavo su teisėsauga ir padėjo atskleisti kitus organizuotos grupės vykdytus nusikaltimus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)