R. Karbauskio teigimu, buvusio bendražygio partija ateinančiuose Seimo rinkimuose konkurencijos nesudarys, nes „valstiečių“ ir naujos politinės jėgos vertybės skiriasi iš esmės.

„Saulius niekada neslėpė, kad valdžia jam yra tikslas. (...) Diskusijose apie tai, kas yra valdžia, tarp mūsų visada būdavo ginčas. Aš sakydavau, kad tai yra priemonė, o vertybės – pagrindas“, – BNS pirmadienį teigė R. Karbauskis.

„Mane stebina, kad bando sujungti žmones, kurie turi visiškai skirtingus vertybinius pagrindus – jungia ir liberalus, ir tuos, kurie turi tradicines vertybes. R. Baškienę ir T. Tomiliną susodinti į vieną valtį yra neįmanoma, bet tai jiems pavyks, aišku, nes kai valdžia tampa tikslu, tai pavyksta susodinti visus“, – pridūrė politikas.

Jo teigimu, naujoji S. Skvernelio partija yra liberali, todėl tiesioginės konkurencijos „valstiečiams“, kurie laikosi tradicinių vertybių, nesudaro.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją Seime palikę parlamentarai pirmadienį pranešė steigiantys Demokratų partiją „Vardan Lietuvos“.

Kvietimą jungtis į partiją pasirašė visi 13 frakcijos narių: buvęs premjeras Saulius Skvernelis, Vytautas Bakas, Rima Baškienė, Algirdas Butkevičius, Domas Griškevičius, Linas Kukuraitis, Rūta Miliūtė, Laima Mogenienė, Laima Nagienė, Lukas Savickas, Algirdas Stončaitis, Zenonas Streikus ir Tomas Tomilinas.

Pasak frakcijos seniūno S. Skvernelio, steigiama partija bus centro kairės politinė jėga: ekonominėje-socialinėje plotmėje laikysis kairės, o kalbant apie vertybiniu pagrindus bus „tautinių pažiūrų arba nacionalinės valstybės šalininkai“.

Lietuvoje įsteigti partijai reikia 2 tūkst. steigėjų.

Apie planus žinojo dar metų pradžioje

R. Karbauskis tvirtino, kad į naująją partiją pereis daugiausiai kelios dešimtys „valstiečių“, tačiau masinės migracijos tikrai nebus.

„Mes neturime tokių indikacijų, nes mūsų žmonės yra vertybiniai. (...) Galbūt jų bus 30, bet ne daugiau. Trisdešimt žmonių iš keturių tūkstančių nesudaro nė procento. Jei pasitaikys tokių žmonių, tai tokiu atveju mes tik apsivalome“, – dėstė jis.

Politikas teigė dar vasarį žinojęs apie S. Skvernelio planus steigti partiją.

„Mes labai seniai žinojome, buvo kalbinami mūsų žmonės, buvo zonduojama, po to buvo Tomo Tomilino akcija, bandant patikrinti partiją, ar ji gali skilti“, – aiškino „valstiečių“ lyderis.

Pasak jo, po pernai pralaimėtų parlamento rinkimų, S. Skvernelis „pasakė, kad neturi garantijų, todėl galvoja, kad taip reikia daryti“.

„Nesupratau, ką tai reiškia, iki šiol nesuprantu“, – kalbėjo R. Karbauskis.

„Valstiečių“ vadovas sakė nesiruošiantis prognozuoti šios politinės jėgos ateities, tačiau panašių partijų Lietuvos politikoje yra buvę: „Jos sužibdavo, vėliau nugesdavo. Aš netikiu partijomis, kurios neturi tvirto vertybinio pagrindo, aš netikiu tokių partijų ateitimi.“

Rugsėjį S. Skvernelis su kitais parlamentarais paliko opozicinę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją ir įkūrė Demokratų frakciją „Vardan Lietuvos“.

Politikas tuomet teigė, kad „valstiečių“ frakciją su bendraminčiais paliko nenorėdamas dalyvauti „skaldymo ir konfliktų skatinimo politikoje“.

S. Skvernelis praėjusią kadenciją vadovavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos su koalicijos partneriais suformuotai Vyriausybei.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)