Anot politiko, nuo pat pandemijos pradžios Lietuva yra viena iš pirmaujančių valstybių Europos Sąjungoje (ES) pagal perteklinių mirčių skaičių, o paslaugų prieinamumas, pasak J. Oleko, lieka neatkurtas iki šiol.

„Sudėtinga yra užsiregistruoti pas gydytoją, bet ir užsiregistravę pacientai vizito pas gydytoją dažnai dar turi laukti ilgiau kaip mėnesį. Smukusi paslaugų apimtis lemia mažesnę pagalbą sergantiesiems, pablogėjusią psichinę sveikatą, daugiau komplikacijų ir daugiau mirčių nuo kitų ligų, o ne tik nuo COVID-19.

2020 m. Lietuvoje, atmetus su koronavirusu susijusias mirtis, mirė beveik dviem tūkstančiais daugiau žmonių nei 2019 m. Suprantu, jog visi koncentruojasi į pandemiją, bet kitų ligų apleidimas pasirodo labai realiomis žmonių mirtimis“, – teigia buvęs sveikatos apsaugos ministras J. Olekas.

Anot o, ES mastu veikiančios tyrimų agentūros „Eurofound“ duomenimis, 2020 m. vasarą, nuo pandemijos pradžios, beveik 40 proc. žmonių negalėjo gauti reikiamų sveikatos priežiūros paslaugų. Šių metų pavasarį šis rodiklis, anot J. Oleko, siekė kiek daugiau nei 25 proc.

„Gal bent kol kas valdantieji galėtų atidėti į šalį amžinas diskusijas apie sveikatos sistemos optimizavimą ir visą dėmesį skirti žmonių gyvybių gelbėjimui. Nes daugėjant užsikrėtimų koronavirusu, vėl matome ribojamas planines sveikatos priežiūros paslaugas. Negalime vėl prarasti tūkstančių gyvybių.

Siūlėme mobilių šeimos gydytojų komandų idėją, kuomet šios sutartu laiku sutartose vietose lanko gyventojus – tai padėtų spręsti prieinamumo problemą. Galų gale ligoninės ir poliklinikos turi daugiau nei vieną įėjimą, srautus galime kontroliuoti. Būdų, kaip išvengti tragedijos, yra“, – teigia europarlamentaras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)